01 Μάι 2024
READING

Η επιστροφή της Δέλτα στο δρόμο της ανάπτυξης

3 MIN READ

Η επιστροφή της Δέλτα στο δρόμο της ανάπτυξης

Η επιστροφή της Δέλτα στο δρόμο της ανάπτυξης

Σε διαδικασία ανασύνταξης δυνάμεων, με σκοπό να βρεθεί ένα βήμα μπροστά τα επόμενα χρόνια βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Δέλτα. Όντας μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες στην Ελλάδα, η θυγατρική του ομίλου Vivartia έχει κάνει στρατηγικές κινήσεις τον τελευταίο καιρό για να γυρίσει το νόμισμα, μία εκ των οποίων σχετίζεται με την πρόσφατη εξαγορά ποσοστού πλειοψηφίας στην Κουρέλλας αλλά και με την εξαγορά της Δανιήλ Γκατένιο.

Eπίσης στη διάρκεια του 2022 η διοίκηση του ομίλου Vivartia και οι ιθύνοντες της CVC Capital Partners, του fund το οποίο διατηρεί το σύνολο των μετοχών της Δέλτα, αποφάσισαν να πουλήσουν ένα ώριμο περιουσιακό στοιχείο όπως η United Milk Company στη Βουλγαρία, η οποία έφερνε τζίρο 52,5 εκατομμύρια ευρώ και κέρδη προ φόρων 1,65 εκατομμύρια ευρώ στην οικογένεια Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία). Το τίμημα σε αυτή την περίπτωση ήταν τέτοιο που φάνηκε να ικανοποιεί απόλυτα τους μετόχους της Δέλτα, οι οποίοι με τη σειρά τους ενέκριναν τη συναλλαγή.

Δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο όμιλο γαλακτοκομικών προϊόντων

Βασική επιδίωξη με βάση τα λεγόμενα ανθρώπων της αγοράς για την περίπτωση της Δέλτα, είναι να συστήσει έναν ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο γαλακτοκομικό όμιλο, ενδυναμώνοντας τη θέση της στην παραγωγή τυροκομικών όπου σε αντίθεση με παίκτες όπως τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία που τοποθετούνται στον άμεσο ανταγωνισμό της, έχει ελεγχόμενη για την ώρα δυναμική αλλά πλέον με σημαντικές προοπτικές για το μέλλον. Αυτός ήταν ο λόγος άλλωστε που έγιναν από τη CVC οι εξαγορές σε Δωδώνη και Γκατένιο αλλά και στην περίπτωση της Κουρέλλας, δεδομένης της εκτεταμένης τους δραστηριότητας στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Επιδίωξη της Δέλτα είναι να μεγαλώσει περισσότερο στην ελληνική αγορά.

Στον σχεδιασμό και η απόκτηση του υπόλοιπου 25% της Δωδώνη

Ας μην ξεχνάμε ότι βασική εκκρεμότητα αποτελεί αυτή τη στιγμή και η απόκτηση του υπολοίπου 25% από το αμερικανικό fund της CVC Capital, κάτι που θα ολοκληρωθεί εντός του έτους. Εφόσον συμβεί αυτό πλέον ο όμιλος θα έχει στην ομπρέλα του το 100% της Δωδώνη, αναπτύσσοντας σημαντικές συνέργειες με τη Δέλτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει συγχώνευση της μίας οντότητας από την άλλη, καθώς στόχος είναι να συνεχίσουν να υφίστανται και τα δύο πολύ ισχυρά εμπορικά σήματα στην αγορά με αυτόνομη δραστηριότητα αλλά και αλληλοσυμπληρούμενα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Θυμίζουμε ότι σήμερα το 25% διατηρεί η ρωσικών συμφερόντων SI Foods, η οποία ήταν και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας των Ιωαννίνων, πριν αυτή εξαγοραστεί κατά το 75% από το αμερικανικό fund.

To 2022 ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά για τη Δέλτα όπου κράτησε μεν τα μερίδιά της, ωστόσο εμφάνισε μη θετικά αποτελέσματα λόγω αύξησης της πρώτης ύλης και ταυτόχρονα καθυστέρησε να περάσει τις αυξήσεις τιμών στα προϊόντα της, γεγονός που αποτέλεσε επιβαρυντικό παράγοντα.

Προσδοκίες για σημαντική ανάκαμψη και αντιστροφή της εικόνας

Ταυτόχρονα κατά την περσινή χρονιά το υψηλό κόστος ενέργειας επέδρασε στα οικονομικά αποτελέσματα της γαλακτοβιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια του 2023 πάντως, φαίνεται ότι τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει. Η αποκλιμάκωση στο κόστος παραγωγής και λειτουργίας της επιχείρησης (deflation) σε συνδυασμό με τη μείωση στο κόστος ενέργειας για ένα σημαντικό διάστημα του έτους αναμένεται ότι θα φέρουν θετικές εξελίξεις για την επιχείρηση.

Σημαντική είναι επίσης αποκλιμάκωση και σε πρώτες ύλες όπως το αγελαδινό γάλα που αποτελεί βασικό συστατικό για τα προϊόντα της Δέλτα καθώς και σε ενέργεια κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς. Για φέτος η Δέλτα αναμένεται ότι θα κινηθεί με αρκετά βελτιωμένη εικόνα με τα αποτελέσματά της να παρουσιάζονται διαφορετικά σε σύγκριση με το 2022.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.