30 Απρ 2024
READING

Πώς θα ψωνίσουν φέτος τα Χριστούγεννα οι Gen Z-ers;

4 MIN READ

Πώς θα ψωνίσουν φέτος τα Χριστούγεννα οι Gen Z-ers;

Πώς θα ψωνίσουν φέτος τα Χριστούγεννα οι Gen Z-ers;

Χριστούγεννα και Gen Z: Οι τάσεις της αγοράς που πρέπει να γνωρίζουμε

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι εταιρείες λιανικής πώλησης προετοιμάζονται για μια έντονη περίοδο αγορών, με ιδιαίτερη έμφαση στους καταναλωτές της Gen Z. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Shopify και την Gallup, οι Gen Z-ers είναι έτοιμοι να επηρεάσουν σημαντικά τις δαπάνες των γιορτών φέτος, λόγω των μοναδικών προτιμήσεων και συνηθειών τους.

Αυξημένοι προϋπολογισμοί και διάθεση για σπατάλες

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) των καταναλωτών όλων των ηλικιών εκτιμούν ότι φέτος θα διατηρήσουν σταθερό ή θα αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους για τα δώρα των Χριστουγέννων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το ενδιαφέρον είναι ότι το 37% των καταναλωτών της Gen Z σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα αυτή την περίοδο των γιορτών, γεγονός που δείχνει ότι είναι πρόθυμοι να σπαταλήσουν χρήματα κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περιόδου.

Διαβάστε ακόμα: Τι θα ψωνίσουν φέτος οι “holiday shoppers”

Νωρίς νωρίς

Οι καταναλωτές φαίνεται να προγραμματίζουν διαφορετικά τις αγορές των Χριστουγέννων. Περίπου το 41% σκοπεύει να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, το 39% τον Νοέμβριο και το 20% τον Δεκέμβριο. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την προτίμηση των Gen Z-ers για έγκαιρο προγραμματισμό για μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

Το online shopping στην κορυφή

Η έρευνα υπογραμμίζει την ολοένα αυξανόμενη παρουσία των ηλεκτρονικών αγορών. Το 93% των συμμετεχόντων σκοπεύουν να αγοράσουν τουλάχιστον μερικά από τα δώρα τους μέσω διαδικτύου, ενώ το 47% σχεδιάζει να κάνει τις περισσότερες ή όλες τις αγορές του για τις γιορτές online.

Social Media Shopping

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα είναι ότι το 48% των καταναλωτών της γενιάς Z σκοπεύουν να αγοράσουν δώρα για τις γιορτές μέσω των social media. Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το Facebook, γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς για αγορές, προσφέροντας στους χρήστες έναν απρόσκοπτο τρόπο για να ανακαλύψουν και να αγοράσουν προϊόντα, συχνά με τη βοήθεια επιρροών και συστάσεων από φίλους.

Προσφορές και πρόωρες εκπτώσεις

Οι retailers που στοχεύουν στην προσέλκυση των Gen Z-ers θα πρέπει να δώσουν προσοχή στο γεγονός ότι το 48% αυτών είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν νωρίτερα τις γιορτινές αγορές τους, αν συναντήσουν προσφορές και προωθητικές ενέργειες για τις γιορτές. Αυτό δείχνει ότι οι εκπτώσεις και οι αποκλειστικές προσφορές που ξεκινούν νωρίς θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασική στρατηγική για την προσέλκυση αυτής της δημογραφικής ομάδας.

Επιστροφή στα εμπορικά κέντρα

Παρά την αυξανόμενη στροφή στις ηλεκτρονικές αγορές, η Gen Z δεν εγκαταλείπει εντελώς τα φυσικά καταστήματα λιανικής πώλησης. Ένα σημαντικό 49,6% των καταναλωτών της γενιάς Z σχεδιάζουν να κάνουν τις γιορτινές αγορές τους σε εμπορικά κέντρα, ξεπερνώντας τον μέσο όρο του 40,8%. Αυτό δείχνει ότι τα εμπορικά κέντρα εξακολουθούν να ελκύουν αυτή τη γενιά, ενδεχομένως επειδή προσφέρουν προσωπικές εμπειρίες και άμεση ικανοποίηση.

Ανησυχίες σχετικά με τις πιστωτικές κάρτες

Ενώ οι προϋπολογισμοί των εορταστικών αγορών αναμένεται να αυξηθούν, αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης της γενιάς Z, βασίζονται όλο και περισσότερο στις πιστωτικές κάρτες για τις αγορές τους. Αυτή η τάση θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς, ιδίως για τα μέλη της γενιάς Z που συχνά έχουν περιορισμένη οικονομική ευελιξία.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η είσοδος του TikTok στο e-commerce θα μεταμορφώσει τις εορταστικές αγορές

Τα μυστικά των αγορών της Gen Z για τις γιορτές

Οι τάσεις της Gen Z για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια χαρακτηρίζονται από αυξημένους προϋπολογισμούς, έγκαιρο προγραμματισμό και σαφή προτίμηση στις αγορές μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για να κερδίσουν αυτή τη δυναμική και με επιρροή γενιά, οι retailers θα πρέπει να σκεφτούν την παροχή έγκαιρων εκπτώσεων και προωθητικών ενεργειών τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο κατάστημα. Επιπλέον, η δημιουργία μιας ομαλής και ελκυστικής εμπειρίας αγορών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι απαραίτητη.

Καθώς, λοιπόν, η περίοδος των γιορτών πλησιάζει, η κατανόηση και η προσαρμογή στις προτιμήσεις αυτής της γενιάς θα είναι το κλειδί για να ευδοκιμήσουν οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την εορταστική περίοδο.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.