02 Μάι 2024
READING

Hotel Brain: Πώς έγινε ο μεγαλύτερος ξενοδόχος της χώρας τρία χρόνια μετά την είσοδο του Γιάννη Γρύλου

3 MIN READ

Hotel Brain: Πώς έγινε ο μεγαλύτερος ξενοδόχος της χώρας τρία χρόνια μετά την είσοδο του Γιάννη Γρύλου

Hotel Brain: Πώς έγινε ο μεγαλύτερος ξενοδόχος της χώρας τρία χρόνια μετά την είσοδο του Γιάννη Γρύλου

Πλώρη για νέες business στον τουριστικό κλάδο βάζει ο Γιάννης Γρύλος, μετά τη συμμετοχή στην εταιρεία που είναι ο μεγαλύτερος ξενοδόχος της χώρας. Η Hotel Brain έχει φτάσει να ελέγχει το 1% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, τρία χρόνια μετά την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού από τον όμιλο IOGR του οποίου ηγείται ο Γιάννης Γρύλος, το οποίο πλησιάζει το 20%.

Στο κάδρο ήταν η απόκτηση μεγαλύτερου ποσοστού της ξενοδοχειακής εταιρείας από τον όμιλο Γρύλου, κάτι που δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα. Το σίγουρο είναι ότι ο Κρητικός επιχειρηματίας αναζητά ευκαιρίες σε ξενοδοχεία με μεγάλη δυναμικότητα, σε περιοχές με αεροπορική σύνδεση, προφανώς με στόχο να χτίσει συνέργειες με τη Sky Express, τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στις αερομεταφορές. Ο όμιλος εκμεταλλεύεται επίσης το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί στις συναλλαγές που αφορούν τουριστικά ακίνητα, διεκδικώντας τη θέση προτιμητέου επενδυτή σε deals για ξενοδοχεία.

Ήδη ο στόχος της Hotel Brain για την επόμενη πενταετία είναι να διαχειρίζεται 20.000 δωμάτια, ενώ σήμερα έχει φτάσει να διαχειρίζεται πάνω από 200 ξενοδοχεία. Αυτό, καθώς ελέγχει μέσω εξαγορών και μακροπρόθεσμων μισθώσεων 95 ξενοδοχεία με 7.300 δωμάτια σε 39 προορισμούς, ενώ έχει αναλάβει το management 110 ξενοδοχείων, τα οποία όμως δε μισθώνει. Αυτοί οι αριθμοί σηματοδοτούν την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας. Για να γίνει σαφές, η Hotel Brain έχει αφήσει στη δεύτερη θέση την Axia Hospitality της οικογένειας Κυρίτση, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 50 ξενοδοχεία.

Το πλάνο, το οποίο έχει παρουσιάσει ο επικεφαλής και ιδρυτής της ξενοδοχειακής, Πάνος Παλαιολόγος, θέλει έως το 2028 τα ξενοδοχεία υπό την ομπρέλα της Hotel Brain να εξυπηρετούν 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες, στους οποίος θα παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Η Hotel Brain κερδίζει ήδη έσοδα που αντιστοιχούν στο 20% των δαπανών κάθε επισκέπτη ενός ξενοδοχείου, ποσοστό που φιλοδοξείται να αυξηθεί μέσω νέων και αυξημένης προστιθέμενης αξίας παροχών. Χάρη σε αυτά τα σχέδια, η Hotel Brain θα γίνει one stop shop εταιρεία στον κλάδο του τουρισμού, ειδικότερα του εισερχόμενου.

Φέτος ο πήχυς του τζίρου των ξενοδοχείων που διαχειρίζεται η Hotel Brain έχει τεθεί σε επίπεδα μεγαλύτερα των 100 εκατομμυρίων, που σημαίνει ότι οι φιλοξενούμενοι στις μονάδες της εταιρείας έχουν δαπανήσει ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ. 

Υψηλές πτήσεις για τη Sky Express

Πάντως, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας με ξενοδοχειακές μονάδες που αναμένεται να προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο της IOGR θα επιτευχθεί χάρη στο αυξημένο πτητικό έργο, που μεταφράζεται στη μεταφορά 4,4 εκατ. επιβατών που εκτιμά η Sky Express ότι εξυπηρετεί φέτος. Για το σύνολο της χρονιάς είχαν προγραμματιστεί 54.000 πτήσεις σε περισσότερους από 65 προορισμούς, ενώ οι πτήσεις είχαν αυξηθεί κατά 70% σε σύγκριση με το χρυσό για τον τουρισμό 2019. Πρόκειται για ανάπτυξη που αφορά το πτητικό έργο του πρώτου τριμήνου του 2023, όταν η τουριστική περίοδος δεν είχε ακόμα κορυφωθεί.

Παρότι το άνοιγμα στα ξενοδοχεία πραγματοποιείται και στο πλαίσιο διαχείρισης ρίσκου, η βασική δραστηριότητα του ομίλου Γρύλου στις αερομεταφορές φέρεται να πραγματοποιεί ήδη υψηλές πτήσεις. Ο στόχος για τα 2023 είναι τα έσοδα να ξεπεράσουν τα 350 εκατομμύρια, ενώ το άνοιγμα στις πτήσεις εξωτερικού έχει συντελέσει στο να αποτελούν το 35% του συνολικού τζίρου της Sky Express.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.