02 Μάι 2024
READING

Πώς οι Gen Z-ers αλλάζουν τη βιομηχανία των ποτών

3 MIN READ

Πώς οι Gen Z-ers αλλάζουν τη βιομηχανία των ποτών

Πώς οι Gen Z-ers αλλάζουν τη βιομηχανία των ποτών

Η νηφάλια επανάσταση της Gen Z

Οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ των νεότερων γενεών έχουν αλλάξει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, με την Gen Z να πρωτοστατεί σε ένα κίνημα μείωσης του αλκοόλ σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Η αλλαγή αυτή ωθεί τον κλάδο να επανεξετάσει τις προσφορές του, δημιουργώντας προϊόντα που ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις μιας γενιάς που εστιάζει στην υγεία και τις προσεκτικές επιλογές.

Πρόσφατα στοιχεία της πλατφόρμας ανάλυσης καταναλωτών, Civic Science, δείχνουν ότι το 27% των Gen Z-ers δηλώνουν ότι δεν πίνουν αλκοόλ, μια δημογραφική μετατόπιση που δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τη βιομηχανία αλκοόλ.

Διαβάστε ακόμα: Τάση | Το κίνημα των «sober-curious» και οι κάβες χωρίς αλκοόλ

Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι νέοι που επιλέγουν να πίνουν, το κάνουν με μέτρο. Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς, Mintel, το 40% των καταναλωτών ηλικίας 16 έως 24 ετών προσπάθησαν να περιορίσουν την ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωσαν κατά το τελευταίο έτος. Κατά κύριο λόγο απέφυγαν ή μείωσαν το αλκοόλ για να αποφύγουν τις αρνητικές επιπτώσεις του hangover στην ψυχική υγεία, το οποίο συχνά αναφέρεται ως “hang-xiety”.

Το damp drinking trend

Τα social media, ιδίως το TikTok έχουν επηρεάσει έντονα τις καταναλωτικές συνήθειες της Gen Z. Ιδέες όπως το ” damp drinking”, που δίνουν έμφαση σε μια μειωμένη και πιο προσεκτική κατανάλωση αλκοόλ, συζητούνται ευρέως και υποστηρίζονται σε αυτές τις πλατφόρμες, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο αυτή η γενιά σχετίζεται με το αλκοόλ.

Ποικιλία, πειραματισμός και alcohol free

Η Gen Z διαφέρει από τις παλαιότερες γενιές σε σχέση με τις επιλογές των ποτών της. Τους αρέσει να δοκιμάζουν διάφορα ποτά και γεύσεις από όλο τον κόσμο και δεν επιμένουν σε μια μάρκα. Σε αντίθεση με το παρελθόν, είναι ανοιχτοί στην ανάμειξη διαφορετικών ειδών ποτών και την αναζήτηση μοναδικών γεύσεων. Αυτό δείχνει ότι τους αρέσει περισσότερο να εξερευνούν και να δοκιμάζουν νέα πράγματα παρά να μένουν μόνο σε ένα αγαπημένο ποτό ή μάρκα.

Οι επιλογές της γενιάς Z στα αλκοολούχα ποτά αλλάζουν την αγορά. Μια έκθεση που δημοσίευσε το Business Insider αναφέρει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν ποτά όπως το τζιν ή η βότκα από την μπύρα και το κρασί.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον της Gen Z για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και μια προσεκτική κατανάλωση έχει συμβάλει στην άνοδο των μη αλκοολούχων ποτών και των ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Σύμφωνα, μάλιστα με τη βρετανική εταιρεία ερευνών αγοράς, IWSR, η αγορά αλκοολούχων ποτών έτοιμων προς κατανάλωση (RTD) αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και αναμένεται να αυξηθεί κατά 11 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι Gen Z-ers λάτρεψαν τον Dry January;

Προσαρμογή και καινοτομία: Ανταπόκριση της βιομηχανίας

Για να συμβαδίσουν με τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, οι μεγάλες εταιρείες της βιομηχανίας αλκοολούχων ποτών αλλάζουν τα προϊόντα και τα σχέδιά τους. Προσφέρουν πλέον μια ευρύτερη γκάμα, συμπεριλαμβανομένων τόσο αλκοολούχων όσο και μη αλκοολούχων επιλογών, για να καλύψουν τις ανάγκες όλων. Οι εταιρείες είναι δημιουργικές και ευέλικτες, λανσάρουν νέα προϊόντα και συχνά συνεργάζονται μεταξύ τους για να καλύψουν τις διαφορετικές ανάγκες αυτής της γενιάς.

Είναι σίγουρο ότι οι διαφορετικές επιλογές και το ανοιχτό μυαλό της Gen Z θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη βιομηχανία ποτών. Θα υπάρχει ποικιλία διαθέσιμων επιλογών, συμπεριλαμβανομένων παραδοσιακών και νέων ποτών, καθώς και αλκοολούχων και μη αλκοολούχων επιλογών, αναδεικνύοντας έναν εξελισσόμενο και ζωντανό κλάδο.

Με πληροφορίες από Food Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.