29 Απρ 2024
READING

Jeff Bezos: Πώς από τραπεζίτης έγινε δισεκατομμυριούχος;

4 MIN READ

Jeff Bezos: Πώς από τραπεζίτης έγινε δισεκατομμυριούχος;

Jeff Bezos: Πώς από τραπεζίτης έγινε δισεκατομμυριούχος;

Από το γκαράζ στην παγκόσμια αυτοκρατορία

Όταν ο Jeff Bezos άφησε την καλοπληρωμένη δουλειά του στην πολυεθνική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, D.E. Shaw, το 1994 για να ιδρύσει το Amazon, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη. Με τη βοήθεια της τότε συζύγου του MacKenzie, άρχισε να πουλάει βιβλία στο διαδίκτυο από το γκαράζ του.

Το Amazon αναπτύχθηκε γρήγορα από ένα μικρό ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο σε μια τεράστια εταιρεία που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ψωνίζουν online, προσφέροντας όχι μόνο προϊόντα, αλλά και υπηρεσίες όπως αποθήκευση στο cloud και streaming μέσω του Amazon Prime Video.

Διαβάστε ακόμα: Πως το Walmart έχασε από το Amazon στην κούρσα του e-commerce

Amazon: Το επίκεντρο του πλούτου

Ο πλούτος του Bezos προέρχεται κυρίως από το 9,6% του μεριδίου του στο Amazon, το οποίο αποτιμάται σε 129,35 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιπροσωπεύει το 85% της περιουσίας του. Από τότε που το Amazon μπήκε στο χρηματιστήριο το 1997, ο Bezos έχει πουλήσει μετοχές αξίας άνω των 25,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2019, μεταβίβασε το ένα τέταρτο του μεριδίου του στο Amazon – που σημαίνει το 4% της εταιρείας – στην πρώην σύζυγό του MacKenzie Scott στο πλαίσιο του διακανονισμού του διαζυγίου τους.

Επενδύσεις πέρα από το Amazon

Εκτός του Amazon, o Bezos έχει επενδύσει 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Έχει βάλει χρήματα σε διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων startups όπως η Overtime Sports και η NotCo. Μέσω της Bezos Expeditions, έχει επενδύσει σε πάνω από 100 νεοφυείς επιχειρήσεις, δείχνοντας ότι η επιρροή του εκτείνεται πολύ πέρα από το Amazon.

Sky is not the limit

Σε απόδειξη του οραματιστικού του πνεύματος, ο Bezos έχει επενδύσει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων στην Blue Origin, την εταιρεία του που κατασκευάζει αεροδιαστημικά προϊόντα και υπηρεσίες υποτροχιακών διαστημικών πτήσεων. Με μια επένδυση εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Bezos έχει πραγματοποιήσει τις διαστημικές φιλοδοξίες του, σημειώνοντας αξιοσημείωτα ορόσημα, συμπεριλαμβανομένου του δικού του ταξιδιού στο διάστημα.

Το κεφάλαιο “Washington Post”

Η εξαγορά της The Washington Post από τον Bezos το 2013 σηματοδοτεί την εκτεταμένη επιρροή του στα μέσα ενημέρωσης, καθώς την απέκτησε έναντι 236,2 εκατομμυρίων ευρώ και σήμερα η αξία της αποτιμάται σε περίπου 1,32 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τότε που ανέλαβε ο Bezos, η εφημερίδα έχει αλλάξει πολύ, αποδεικνύοντας την επιρροή του επιχειρηματία πέρα από το ηλεκτρονικό εμπόριο και την τεχνολογία.

Πολυτελή περιουσιακά στοιχεία

Τα περιουσιακά στοιχεία του Bezos, που περιλαμβάνουν πολυτελή σπίτια και εξελιγμένα γιοτ, δίνουν περαιτέρω εικόνα του τεράστιου πλούτου του. Ο δισεκατομμυριούχος διαθέτει σπίτια στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη, το Μπέβερλι Χιλς, τη Χαβάη και τη Μεδίνα της Ουάσιγκτον. Πιθανότατα στο πλαίσιο του διαζυγίου, μεταβίβασε δύο σπίτια που ανήκαν στο ζευγάρι στο Λος Άντζελες, αξίας 52 εκατ. δολαρίων, στην πρώην σύζυγό του, η οποία τα δώρισε τον Σεπτέμβριο του 2022 στο California Community Foundation για τη χρηματοδότηση οικονομικά προσιτών κατοικιών.

Την ίδια στιγμή, τα δύο ιδιωτικά τζετ Gulfstream G650ER του Bezos αξίζουν συνολικά 126,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διαθέτει και ένα ελικόπτερο αξίας 5,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Φιλανθρωπικό όραμα

Σε συνέντευξη που έδωσε το Νοέμβριο του 2022 στο CNN, ο Bezos δήλωσε ότι σκοπεύει να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του κατά τη διάρκεια της ζωής του. Πράγματι, η φιλανθρωπία αποτέλεσε καθοριστικό στοιχείο στην πορεία του, με εκτιμώμενο ποσό φιλανθρωπικών δωρεών ύψους 2,72 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι δωρεές του, αν και αποτελούν λιγότερο από το 2% ου συνολικού πλούτου του, δείχνουν τις προθέσεις του να αξιοποιήσει τον πλούτο του για να βοηθήσει την κοινωνία. Έχει προσφέρει σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, των αστέγων και της πείνας.

Διαβάστε ακόμα: Μειωμένες προσδοκίες για το Amazon στην μετα-Bezos εποχή

Αλλαγή στο τιμόνι του Amazon

Η πορεία του Jeff Bezos από έναν οραματιστή επιχειρηματία στον αρχιτέκτονα της αυτοκρατορίας του Amazon είναι ένα έπος που χαρακτηρίζεται από αταλάντευτη επιμονή και στρατηγική ευφυΐα. Αφού ηγήθηκε του Amazon ως διευθύνων σύμβουλος για 28 χρόνια, ο Bezos αποφάσισε να αποχωρήσει από το ρόλο του τον Ιούλιο του 2021, σηματοδοτώντας μια μεγάλη αλλαγή στην ηγετική ιεραρχία της εταιρείας.

Μια διαρκής κληρονομιά

Η διαδρομή του Jeff Bezos από τα πρώτα του βήματα μας δείχνει την ιστορία ενός ηγέτη με μεγάλα οράματα. Η επιρροή του εκτείνεται σε διάφορους τομείς, όπως η τεχνολογία, τα μέσα ενημέρωσης και η φιλανθρωπία. Ο Bezos αφήνει πίσω του μια ισχυρή κληρονομιά, η οποία χαρακτηρίζεται από την αδιάκοπη καινοτομία, τους επιχειρηματικούς θριάμβους και τη συνεχή επιθυμία να εξερευνήσει νέους ορίζοντες.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.