02 Μάι 2024
READING

Τι είναι το Teledriving και πως θα αλλάξει την ζωή μας;

3 MIN READ

Τι είναι το Teledriving και πως θα αλλάξει την ζωή μας;

Τι είναι το Teledriving και πως θα αλλάξει την ζωή μας;

Teledriving: Ανοίγοντας το δρόμο για μια επαναστατική εμπειρία μετακίνησης

Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο της τεχνολογίας των αυτοκινήτων, μια γερμανική startup με την ονομασία Vay πρωτοπορεί με μια νέα ιδέα. Εισάγει την “τηλεκατεύθυνση” (teledriving), όπου οι άνθρωποι μπορούν να ελέγχουν τα αυτοκίνητα από απόσταση, σαν μια πιο εξελιγμένη έκδοση των αυτοκινήτων με αυτόνομη οδήγηση. Αυτή η νέα προσέγγιση υπόσχεται να φέρει συναρπαστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τις μετακινήσεις και την αυτονομία των οχημάτων.

Στα προάστια του Βερολίνου, νότια του Tempelhofer Feld, το όραμα αυτό “κυκλοφορεί” ήδη στους δρόμους, με τα αυτοκίνητα να περιηγούνται σε πολυσύχναστα σημεία υπό την καθοδήγηση απομακρυσμένων χειριστών. Ο στόλος της Vay, οπλισμένος με αισθητήρες ραντάρ, GPS και υπερήχων τελευταίας τεχνολογίας, επιτρέπει στους χειριστές να ανταποκρίνονται σε πραγματικό χρόνο στις συνθήκες κυκλοφορίας και στα απρόσμενα εμπόδια.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Tesla αποφάσισε να διαφημιστεί;

Επαναπροσδιορίζοντας την αυτονομία

Η ιδέα της Vay είναι διαφορετική και φαίνεται πιο έτοιμη για πρακτική εφαρμογή σε σύγκριση με τα πλήρως αυτόνομα οχήματα που αναπτύσσουν μεγάλες εταιρείες όπως η Tesla και η Waymo – οι οποίες επενδύουν σημαντικό χρόνο και πόρους για να κατασκευάσουν αυτοκίνητα ικανά για πλήρη αυτόνομη πλοήγηση. Σε αντίθεση με αυτά, τα οχήματα της Vay έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν τόσο παραδοσιακά όσο και εξ αποστάσεως, κάνοντας πράγματα όπως το παρκάρισμα πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.

Ένα όραμα για βιώσιμους αστικούς χώρους

Η μεγάλη ιδέα της Vay υπερβαίνει τη βελτίωση των αυτο-οδηγούμενων αυτοκινήτων. Στόχος της είναι να αλλάξει τις πόλεις μας προς το καλύτερο. Το όραμά της εταιρείας είναι η εξάλειψη των συμβατικών θέσεων στάθμευσης, προωθώντας έτσι τις πόλεις που είναι χτισμένες γύρω από τους ανθρώπους και τις βιώσιμες πρακτικές και όχι γύρω από τα αυτοκίνητα. Με αυτόν τον τρόπο, οι πόλεις μπορούν να γίνουν πιο όμορφα μέρη για να ζει κανείς, εστιάζοντας περισσότερο στο να είναι καθαρές και πράσινες. Η ιδέα της Vay ταιριάζει απόλυτα με την αυξανόμενη προσπάθεια παγκοσμίως να γίνουν οι πόλεις πιο βιώσιμες και φιλικές για τους κατοίκους και οι τρόποι μετακίνησης ευκολότεροι.

Το μέλλον της εργασίας στις μεταφορές

Πέρα από τον άμεσο στόχο της αναδιαμόρφωσης των αστικών μετακινήσεων και μεταφορών, η ιδέα του teledriving παρουσιάζει δυνατότητες που αλλάζουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των οδηγών σε διάφορους κλάδους. Θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα, όπως η έλλειψη αρκετών οδηγών σε τομείς όπως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια ή τα φορτηγά. Με την τηλεκατεύθυνση, οι οδηγοί μπορούν να ελέγχουν τα οχήματα από οπουδήποτε, διευκολύνοντας την εύρεση ατόμων για να κάνουν τη δουλειά.

Για παράδειγμα, οι οδηγοί φορτηγών, που συνήθως περνούν πολύ χρόνο μακριά από το σπίτι τους, με την τηλεκατεύθυνση μπορούν να εργάζονται τις ώρες τους και στη συνέχεια να αλλάζουν εύκολα με έναν άλλο οδηγό, επιτρέποντάς τους περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους και διατηρώντας τα φορτηγά σε κίνηση χωρίς μεγάλες στάσεις.

Διαβάστε ακόμα: Ποια EVs; Ήρθε η ώρα για τα ιπτάμενα αυτοκίνητα

Teledriving: Ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα

Η Vay προχωράει γρήγορα στην υλοποίηση της τηλεκατεύθυνσης στην πράξη. Μέσω συνεχών δοκιμών και βελτιώσεων, η εταιρεία στοχεύει να προσφέρει μια υπηρεσία όπου τα αυτοκίνητα θα μπορούν εύκολα να χρησιμοποιούνται και να αφήνονται οπουδήποτε μετά τη χρήση τους, με απομακρυσμένους χειριστές να αναλαμβάνουν τη λειτουργία τους στη συνέχεια. Η Vay προσδοκά ότι θέματα που μας απασχολούν, όπως η στάθμευση των αυτοκινήτων, θα αποτελούν σύντομα παρελθόν.

Αυτή η εφευρετικότητα επαναπροσδιορίζει τη συμβατική εστίαση στα πλήρως αυτόνομα οχήματα. Η καινοτόμος προσέγγιση της Vay, που συνδυάζει την τεχνολογική πρόοδο με την ανθρώπινη επίβλεψη, παρουσιάζει μια πολλά υποσχόμενη κατεύθυνση για το μέλλον των μετακινήσεων, σηματοδοτώντας σπουδαία εξέλιξη στην τεχνολογία της αυτοκίνησης. 

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Vay

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.