19 Σεπ 2024
READING

Βλάσσης Γεωργάτος: Ο πολυδιάστατος επιχειρηματίας και η πορεία του από τον Γρηγόρη στα σκάφη αναψυχής

4 MIN READ

Βλάσσης Γεωργάτος: Ο πολυδιάστατος επιχειρηματίας και η πορεία του από τον Γρηγόρη στα σκάφη αναψυχής

Βλάσσης Γεωργάτος: Ο πολυδιάστατος επιχειρηματίας και η πορεία του από τον Γρηγόρη στα σκάφη αναψυχής

Ο Βλάσσης Γεωργάτος είναι το πρόσωπο που συνδέθηκε άμεσα με την εξέλιξη της εταιρείας εστίασης Γρηγόρης. Ωστόσο η πολύπλευρη επιχειρηματική του υπόσταση τον οδήγησε και σε άλλες δραστηριότητες. Είναι εκείνος που μαζί με τον Γεράσιμο Πετράτο δημιούργησαν την Technohull, η οποία εξάγει σημαντικό αριθμό φουσκωτών σκαφών και αποτελεί μία από τις κυρίαρχες δυνάμεις στον κλάδο. 

Ο Βλάσσης Γεωργάτος γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Αυτή τη στιγμή η αλυσίδα καταστημάτων Γρηγόρης διατηρεί μεγαλύτερο δίκτυο γρήγορης εστίασης στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Συνολικά Γρηγόρης διαθέτει περισσότερα από 350 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία και Ρουμανία. Η πορεία του Γρηγόρη στην αγορά ξεκίνησε το 1972. Τότε ήταν που ο πατέρας του επιχειρηματία, Γρηγόρη, αποφάσισε να κάνει την πρώτη του επιχειρηματική κίνηση στην εστίαση και δημιούργησε ένα κατάστημα επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης στη Δάφνη, που ήταν το πρώτο «Γρηγόρης Μικρογεύματα».

Η κύρια ενασχόληση του συγκεκριμένου καταστήματος ήταν η παραγωγή και πώληση προϊόντων ζύμης. Ο Γρηγόρης Γεωργάτος διατηρούσε ανάλογη παράδοση στον τομέα της ζύμης από την οικογένειά του, την οποία μετέφερε και έκανε πράξη στο νέο εγχείρημα που ξεκίνησε. Στις προθήκες του καταστήματος βρήκαν θέση παραδοσιακές πίτες από την Κεφαλονιά, τον τόπο καταγωγής του, καθώς και πίτες με τα ίχνη τους να βρίσκονται στην Πόλη, τον τόπο καταγωγής της γυναίκας του, Σόνιας.

Το πρώτο «τυροπιτάδικο» Γρηγόρης

Το πρώτο κατάστημα «Γρηγόρης» είχε μία αρκετά περιορισμένη λίστα προϊόντων που διατίθεντο στους πελάτες του. Μπουγάτσα, λουκανικόπιτα, τυρόπιτα και ζαμπονοτυρόπιτα ήταν τα τέσσερα διαφορετικά είδη σφολιάτας που διέθετε το μαγαζί του Γεωργάτου. Αυτό που ξεχώρισε την επιχείρηση ήταν οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσε, καθώς η φέτα προερχόταν από την Κεφαλονιά, το ελαιόλαδο από την Καλαμάτα και τα αυγά από τα Μέγαρα. Η γνησιότητα και η αγνότητα των προϊόντων έκαναν γρήγορα τη διαφορά. Και η καλύτερη και πιο άμεση διαφήμιση για τον «Γρηγόρη» ήταν η διάδοση της καλής έξωθεν μαρτυρίας που τάχιστα απέκτησε, από στόμα σε στόμα. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη, καθώς ο κόσμος έκανε ουρές τότε για να αγοράσει μία πίτα, άλλοι καλούσαν στο τηλέφωνο για προπαραγγελίες και σύντομα το ζεύγος Γρηγόρη και Σόνιας Γεωργάτου διαπίστωσε ότι οι ποσότητες που έβγαιναν από το πρώτο και μοναδικό τότε κατάστημά τους, δεν ήταν αρκετές για να ικανοποιήσουν του πελάτες τους.

Στο τέλος της δεκαετίας του ’70 η οικογένεια Γεωργάτου δημιούργησε δύο ακόμη καταστήματα επίσης στα νότια προάστια. Στο παιχνίδι μπήκε σύντομα και η νεότερη γενιά της οικογένειας, ο Βλάσσης και η Άρτεμις Γεωργάτου. Οι δυο τους ανέλαβαν καθήκοντα στην επιχείρηση, με το όραμα να διευρύνουν την παρουσία του Γρηγόρη σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία. Όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου.

Καθοριστική ήταν η σκέψη και η απόφαση του Βλάσση Γεωργάτου, να προσφέρει τον καφέ στο χέρι στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, διαπιστώνοντας πλέον την ανάγκη που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται για την κατανάλωση του ροφήματος με αυτόν τον τρόπο. Από εκεί και ύστερα ξεκίνησε η σταδιακή και διαρκώς ανοδική πορεία της επιχείρησης.

Στα επόμενα χρόνια ο Βλάσσης Γεωργάτος καθιέρωσε και μεγάλωσε  την εταιρεία ολοκληρώνοντας το concept με πλήρη ποικιλία σε ροφήματα και τρόφιμα. Πλέον η Γρηγόρης έχει ηγετική θέση στην αγορά με παρουσία σε όλη την Ελλάδα δίνοντας την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε άλλους τομείς.

Η δημιουργία της Technohull και ο κλάδος των σκαφών αναψυχής

Αρκετά αργότερα ο Βλάσης Γεωργάτος με τον Γεράσιμο Πετράτο σύστησαν μία νέα παραγωγική δραστηριότητα με την ίδρυση της Technohull. Στην πορεία και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2020 οι δύο επιχειρηματίες απέκτησαν οικόπεδο με συνολική επιφάνεια 46.706,56 τ.μ. στην περιοχή Πάνορμος του Δήμου Λαυρεωτικής, μεταφέροντας εκεί την ήδη υπάρχουσα παραγωγική της δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε η πρώτη τέτοιου είδους ολοκληρωμένη, υπερσύγχρονη, κάθετη μονάδα παραγωγής φουσκωτών σκαφών στην Ελλάδα από την οποία πολλές εκατοντάδες σκάφη έχουν ήδη παραχθεί και το μεγαλύτερό τους μέρος έχει διατεθεί στο εξωτερικό.

Ωστόσο η οικογένεια Γεωργάτου είχε ήδη κάνει ένα ακόμα βήμα προ της Techohull. Στις 2017, ιδρύθηκε η Perfect Yachts, από την αδελφή του, -και αντιπρόεδρο της Γρηγόρης, Άρτεμις Γεωργάτου. Μία επιχείρηση που στοχεύει σε άλλο κοινό δεδομένου ότι εισάγει και εμπορεύεται μεγαλύτερα σκάφη αναψυχής ενώ παρέχει και υπηρεσίες στάθμευσης και συντήρησης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.