01 Μάι 2024
READING

Το στοίχημα του πράσινου real estate: Prodea & Dimand δείχνουν το δρόμο

5 MIN READ

Το στοίχημα του πράσινου real estate: Prodea & Dimand δείχνουν το δρόμο

Το στοίχημα του πράσινου real estate: Prodea & Dimand δείχνουν το δρόμο

Προαπαιτούμενο για την προσέλκυση κεφαλαίων και για την εξασφάλιση των πολυπόθητων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει γίνει για την αγορά των ακινήτων η στροφή στις «πράσινες» αναπτύξεις. Εξ’ ου και μεγάλο μέρος των επενδύσεων των 490 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησαν οι ελληνικές επενδυτικές ακινήτων το 2022 στράφηκε σε έργα που φέρουν ή θα αποκτήσουν πράσινο πιστοποιητικό, δίνοντας τους μια θέση στην παγκόσμια κατάταξη των εναρμονισμένων με τα κριτήριο ESG ομίλων.

Η υιοθέτηση περιβαλλοντικών κριτηρίων είναι, εξάλλου, ζωτική σημασίας για τον ελληνικό κλάδο του real estate, αν αναλογιστεί κανείς ότι η απόκλιση των μισθωτικών αξιών μεταξύ του νέου «πράσινου» αποθέματος έναντι των παλαιότερων κτιρίων η οποία προσεγγίζει ακόμη και το 25%. Η Ελλάδα προσπαθεί να ανέβει στο άρμα της πράσινης ανάπτυξης, όπου το 60% των παγκόσμιων επενδυτών έχουν υιοθετήσει κριτήρια ESG ως μέρος της επενδυτικής τους στρατηγικής.

Πρώτη «διάβασε» αυτή την αναγκαιότητα η Prodea, η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας με ενεργητικό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στόχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο είναι να γίνει ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης πράσινων γραφείων στη χώρα. Σε όρους αξίας, το χαρτοφυλάκιο των πράσινων κτιρίων της αγγίζει τα 538 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 37% των γραφείων που θα ανήκουν στην Prodea θα είναι πιστοποιημένα ως πράσινα, όταν ολοκληρωθούν. Στη φαρέτρα της η Prodea έχει το πρώτο πιστοποιημένο κτίριο κατά LEED στη βαθμίδα Gold και το πρώτο LEED Gold ξενοδοχείο στην Ελλάδα. Πρόκειται για το συγκρότημα έξι κτιρίων στον Καρελά Παιανίας, επιφάνειας 29.000 τ.μ. (πρόσφατα εκμισθώθηκε στη Mytilineos) και το τετράστερο Moxy στην Ομόνοια, ενώ ήταν από τις πρώτες εταιρείες του Χ.Α. που εξέδωσε πράσινο ομολογιακό δάνειο 300 εκατ. ευρώ.

Εκτός αυτών, η Prodea θα εντατικοποιήσει τις ενέργειές της για την υλοποίηση σε επιλέξιμα ακίνητά της «πράσινων» ενεργειακών επενδύσεων (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές αποθηκευτικών χώρων) έτσι ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των μισθωτών της μέσω του περιορισμού της εξάρτησής τους από παραδοσιακές πηγές ενέργειας.

Το «πράσινο» DNA της Dimand

Η Dimand είχε υιοθετήσει τη στρατηγική της ανάπτυξης πράσινων κτιρίων, πριν γίνει τάση. Απόδειξη πως τα παραπάνω κτίρια που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Prodea αναπτύχθηκαν από την πρώτη, όπως και το πρώτο πράσινο πάρκινγκ της χώρας, στο παλιό καπνεργοστάσιο της Παπαστράτος. Ναυαρχίδα των υπό εξέλιξη πράσινων projects της Dimand είναι ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης της χώρας, ο ανακατασκευασμένος Πύργος Πειραιά, που παίρνει ζωή ύστερα από σχεδόν 40 χρόνια. Το ακίνητο ύψους 88 μέτρων θα πιστοποιηθεί κατά το διεθνές πρότυπο LEED και κατά WELL (πρότυπο που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών του κτιρίου), ενώ η παλιά όψη απομακρύνθηκε και ανακυκλώθηκε σε ποσοστό 99%. Αυτό σημαίνει πως όλα τα αλουμίνια, οι μεταλλικοί σκελετοί και τα τζάμια, διαχωρίστηκαν, εστάλησαν για επεξεργασία και μέρος αυτών έχει επιστρέψει ως καινούργιο υαλοστάσιο στον πύργο. 

Παράλληλα, η Dimand θα στεγάσει τα δικαστήρια Πειραιά σε ένα κτίριο που στοχεύει σε πιστοποίηση LEED στη βαθμίδα Gold. Το Νέο Δικαστικό Μέγαρο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο κυριότητας της εταιρείας που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό έναντι τιμήματος 80,9 εκατομμυρίων. Πράσινη θα είναι και η ταυτότητα του συγκροτήματος που θα πάρειτη θέση του παλιού εργοστασίου της Softex στο οικόπεδο των 49.340 τ.μ. που περικλείεται από τις οδούς Χαρτεργατών, Ιερά Οδός και Αγίου Πολυκάρπου στην περιοχή του Βοτανικού. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, θα αναπτυχθεί σύγχρονο συγκρότημα μικτών χρήσεων, σύμφωνα με τα πρότυπα του πιστοποιητικού LEED για βιοκλιματικά κτίρια υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Στα deals που έχουν ήδη τελεσφορήσει, η Dimand θα έχει υπογράψει την ανέγερση της νέας έδρας της PricewaterhouseCoopers στο Μαρούσι, κτίριο που έχει ήδη πωληθεί στη Eurobank. Το συγκρότημα θα αναπτύσσεται σε δύο κτιριακούς όγκους, με βάση τις αρχές της αειφορίας και του βιοκλιματικού σχεδιασμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο φιλικό, ευέλικτο και δημιουργικό περιβάλλον εργασίας και στοχεύει σε πιστοποίηση WELL και LEED στη βαθμίδα Gold.

Η εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών στα «πράσινα» σχέδια των ελληνικών ΑΕΕΑΠ αποδεικνύεται έμπρακτα από τη συνεργασία της Noval Property με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Οι δύο υπέγραψαν ομολογιακό δάνειο ύψους 10,5 εκατομμυρίων, ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας σε βιώσιμα «πράσινα» ακίνητα, με στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας περιορισμού του αποτυπώματος άνθρακα του τομέα ακινήτων της χώρας.

Ως μέρος της συναλλαγής, η Noval Property έχει δεσμευτεί να επενδύσει τα κεφάλαια που θα λάβει από την EBRD στη χρηματοδότηση ανάπτυξης, απόκτησης και ανακατασκευής περιβαλλοντικά πιστοποιημένων κτιρίων, επιτυγχάνοντας κατ’ ελάχιστον πιστοποίηση LEED επιπέδου Gold ή BREEAM επιπέδου Very Good. Θυμίζουμε ότι το 2021, η EBRD συμμετείχε στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της Noval Property, με επένδυση 12 εκατ. ευρώ.

Τα πρώτα τους βήματα στην ανάπτυξη πράσινων ακινήτων κάνει η Briq Properties, η πρώτη που εισήχθη στον δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η ΑΕΕΑΠ προχωρά στην ανέγερση ενός πράσινου κτιρίου γραφείων στη λεωφόρο Ποσειδώνος, έχοντας εξασφαλίσει δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης με επιτόκιο μόλις 0,35%, για το 50% του συνολικού κόστους ανέγερσης. 

Από την πλευρά της, η Trastor, επενδυτική που ελέγχει η Τράπεζα Πειραιώς εισήλθε για πρώτη φορά από την ίδρυσή της στην ανάπτυξη πράσινων κτιρίων γραφείων και χώρων logistics σύγχρονων προδιαγραφών, στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.