01 Μάι 2024
READING

Χαλκιαδάκης: Το δυνατό χαρτί στα χέρια του Σκλαβενίτη

3 MIN READ

Χαλκιαδάκης: Το δυνατό χαρτί στα χέρια του Σκλαβενίτη

Χαλκιαδάκης: Το δυνατό χαρτί στα χέρια του Σκλαβενίτη

Η τοπικού βεληνεκούς αλυσίδα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης μπορεί να δραστηριοποιείται στην Κρήτη, ωστόσο αποτελεί μία ισχυρή επιχειρηματική οντότητα, η οποία με έναν αρκετά ισχυρό και ξεκάθαρο τρόπο συνδέεται με τον όμιλο Σκλαβενίτη, ο οποίος κατέχει το 60% των μετοχών της αλυσίδας.

Το υπόλοιπο 40% υπενθυμίζουμε ότι ανήκει στην οικογένεια Χαλκιαδάκη.  Με τζίρο κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 9,69 εκατομμύρια ευρώ, η αλυσίδα Χαλκιαδάκης αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα ισχυρό χαρτί για τον μεγαλύτερο όμιλο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, τον Σκλαβενίτη. Οι επιδόσεις άλλωστε της επιχείρησης από την Κρήτη είναι τέτοιες που έχουν κάθε λόγο να αφήνουν ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές των μετόχων της, αυτές των Σκλαβενίτη-Χαλκιαδάκη. 

Η δραστηριοποίηση στον τομέα των σούπερ μάρκετ το 1980

Η επιχείρηση βρίσκεται στον κλάδο των σούπερ μάρκετ από το 1980. Το 1994 εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο ο όμιλος Βερόπουλου. Η ιστορία της οικογένειας Χαλκιαδάκη ωστόσο ξεκινά από τις αρχές του 20ου αιώνα. Η αρχή έγινε από ένα κατάστημα με την ονομασία «Η πηγή του Δρόσου», που άνοιξε στο Γαράζο Μυλοποτάμου. Ακολούθησε η εμπορική δραστηριότητα στο Ηράκλειο, με καταστήματα χονδρικού και λιανικού εμπορίου. Με βάση τα όσα αναφέρονται στην επίσημη σελίδα της εταιρείας, το μεγάλο άλμα έγινε όταν οι αδελφοί Χαλκιαδάκη αποφάσισαν να αλλάξουν την εικόνα της τοπικής αγοράς. Οι νέοι επιχειρηματίες ήξεραν καλά τον καταναλωτή της Κρήτης. Κρητικοί και οι ίδιοι, ένιωσαν την ευθύνη απέναντι στον πελάτη ο οποίος πελάτης, όμως, δεν ήταν ξένος και άγνωστος. Ήταν ο φίλος, ο γείτονας, ο συγγενής ή, έστω, ο γνωστός. Και ο φίλος απαιτεί από τον φίλο του σεβασμό. Το Ηράκλειο ήταν μικρότερο και ασφαλώς πιο ανθρώπινο.

Να θυμίσουμε ότι το 60% εξαγοράστηκε πριν από περίπου 10 χρόνια από τον Βερόπουλο, όταν ο δεύτερος αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Θα θυμίσουμε ότι στα τέλη του 2014, και σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της τότε Makro, η Σκλαβενίτης είχε προχωρήσει στην εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στην κρητική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, με πωλητή την Βερόπουλος προς 22 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή, η Σκλαβενίτης κατάφερε να διευρύνει περαιτέρω την παρουσία της εκτός Αθηνών, στην αγορά της Κρήτης, με στρατηγικό εταίρο την οικογένεια του Μηνά Χαλκιαδάκη, και να εδραιώσει την πρωτοπορία της στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Επικεφαλής της αλυσίδας η τρίτης γενιάς επιχειρηματίας, Χριστίνα Χαλκιαδάκη

Επικεφαλής της κρητικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ με σημαντική συμβολή στην πορεία της τα τελευταία χρόνια είναι η Χριστίνα Χαλκιαδάκη, η οποία έχει ταυτιστεί άρρηκτα με τη νέα εποχή της εταιρείας. Η ίδια εκπροσωπεί την τρίτη γενιά επιχειρηματιών της οικογένειας Χαλκιαδάκη, ενώ διατηρεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία της Κρήτης.

Η δραστηριότητα στην «πράσινη» ενέργεια

Τομέα δραστηριότητας για την αλυσίδα της Κρήτης αποτελεί και αυτός της «πράσινης» ενέργειας. Η Χαλκιαδάκης αντιλήφθηκε εγκαίρως την δυναμική και τα πολλαπλά οφέλη που οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποφέρουν στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Γι’ αυτό και πριν από 11 χρόνια, εγκατέστησε το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο 1ο χιλιόμετρο Γαζίου-Κρουσώνα.

Σήμερα, φωτοβολταϊκά net metering, σταθμοί δηλαδή που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και δίνουν ρεύμα στα καταστήματα, βρίσκονται στις στέγες σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης στην Ούλωφ Πάλμε, στον Άι Γιάννη, στα Μάλια, στα Κουνουπιδιανά Χανίων, στο Κοκκίνη Χάνι, στα Καπαριανά Μοίρων, στη Σητεία, καθώς και στο “πράσινο” κατάστημα Χαλκιαδάκης Max στις Πατέλες κλάσης Α+.

Η κρητική αλυσίδα δημιούργησε δημιούργησε 11 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη την Κρήτη, ενώ έλαβε από τη ΔΕΗ GreenPass που πιστοποιούν ότι η εταιρεία για το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατανάλωσε συνολικά 6.559 MWh (655.900 Kwh) και ότι η ενέργεια αυτή προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.