03 Μάι 2024
READING

Είναι καλό να “τεμπελιάζουμε”;

4 MIN READ

Είναι καλό να “τεμπελιάζουμε”;

Είναι καλό να “τεμπελιάζουμε”;

Η κρυφή δύναμη της τεμπελιάς στον εργασιακό χώρο

Οι παραδοσιακές αντιλήψεις για την παραγωγικότητα και την εργασιακή ηθική επαναπροσδιορίζονται συνεχώς. Συχνά δε, τίθενται και σε αμφισβήτηση. Η περιβόητη δήλωση του Bill Gates ότι οι τεμπέληδες είναι πολύτιμοι εργαζόμενοι, επειδή βρίσκουν εύκολους τρόπους να λύσουν δύσκολα προβλήματα, έχει προκαλέσει συζητήσεις και αντιπαραθέσεις γύρω από το τι πραγματικά σημαίνει παραγωγικότητα. Είναι πράγματι η τεμπελιά το μυστικό συστατικό για την γρήγορη και δημιουργική επίλυση προβλημάτων ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

Στο άκουσμα της, η τεμπελιά είναι ένα αρνητικό χαρακτηριστικό, κάτι που δεν θα ήθελε κανείς σε έναν εργαζόμενο. Είναι όμως έτσι; Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι άνθρωποι με αυτό το χαρακτηριστικό, αναζητούν τον ευκολότερο και πιο απλό τρόπο για να ολοκληρώσουν μια εργασία, απαλλάσσοντας τελικά τις εργασίες από περιττές πολυπλοκότητες και εστιάζοντας στην ουσία – σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία. Ίσως δηλαδή ο χαρακτηρισμός αυτών των συμπεριφορών ως τεμπέλικων να μην είναι απλώς ανακριβής, αλλά και άδικος.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως λίγη “τεμπελιά” κάνει καλό;

Είναι εύκολο να χαρακτηρίσουμε κάποιον ως τεμπέλη, επειδή χάνει μια προθεσμία ή επιλέγει περισσότερο ύπνο αντί για άσκηση. Ωστόσο, η τεμπελιά συνήθως δεν είναι το πρόβλημα, αλλά το σύμπτωμα του προβλήματος. Συνήθως υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν αναλαμβάνουν δράση. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αυτούς τους λόγους γιατί στην πραγματικότητα είναι αυτοί που μας κρατούν πίσω, όχι η τεμπελιά.

Ο ρόλος της ξεκούρασης

Σε έναν κόσμο όπου το να είναι κανείς συνεχώς απασχολημένος θεωρείται ως κάτι θετικό, οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν την ξεκούραση με την τεμπελιά. Μερικές φορές, το πιο παραγωγικό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να ξεκουραστεί. Εξάλλου, η ξεκούραση δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε παραγωγικοί – έχει να κάνει με την ανανέωση του εαυτού μας ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε καλά και με συνέπεια. Το να κάνουμε διαλείμματα και να περνάμε χρόνο μακριά από τη δουλειά μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουμε το μυαλό μας δημιουργικό και να μας αποτρέψει από το να νιώθουμε πολύ κουρασμένοι ή αγχωμένοι.

Τι κρύβεται πραγματικά πίσω από την τεμπελιά;

Η τεμπελιά μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά συχνά κρύβει πιο σύνθετα προβλήματα. Όταν οι άνθρωποι φαίνονται απρόθυμοι να εργαστούν, μπορεί να αντιμετωπίζουν εσωτερικές συγκρούσεις, να αισθάνονται ότι δεν είναι αρκετά καλοί ή να μην βρίσκουν νόημα στη δουλειά τους.

Το κίνητρο είναι μια ισχυρή κινητήρια δύναμη και όταν αυτό απουσιάζει, η ποιότητα της εργασίας επηρεάζεται. Από πού πηγάζει όμως αυτή η έλλειψη κινήτρων; Θα μπορούσε να είναι συνέπεια του ότι δεν βρίσκουν τα καθήκοντά τους ελκυστικά ή αρκετά σημαντικά ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και τη δέσμευσή τους; Το αίσθημα άγχους και πίεσης επίσης μπορεί να δημιουργήσει το αίσθημα της τεμπελιάς. Όταν έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε και όλα μοιάζουν χαοτικά, δεν είναι εύκολο να ξεκινήσουμε από κάπου, οπότε συχνά καταλήγουμε να μην κάνουμε τίποτα.

Η προσπάθεια να καταλάβουμε γιατί κάποιος τεμπελιάζει, μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τρόπους να τον κάνουμε να παρακινηθεί και να βρει το κίνητρο που του λείπει.

Μετατρέποντας την τεμπελιά σε επιτυχία

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να εξελιχθεί η τεμπελιά σε ακινησία και στασιμότητα. Είναι σημαντικό να κάνουμε επιλογές που αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες που μας κάνουν οκνηρούς. Αυτό δεν θα μας κάνει απλώς πιο παραγωγικούς, αλλά και πιο ευτυχισμένους. Αν αισθανόμαστε ικανοποιημένοι στη δουλειά μας, οι σκέψεις και οι ενέργειές μας θα είναι πιο θετικές και αποτελεσματικές.

Διαβάστε ακόμα: Πώς τα “Lazy Girls” επαναπροσδιορίζουν την εργασία

Αλλαγή εστίασης

Η μετατόπιση της εστίασης προς την πρόοδο και όχι προς την απλή διεκπεραίωση των καθηκόντων μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Το να γιορτάζουμε τις μικρές επιτυχίες και νίκες μας και να αναγνωρίζουμε κάθε βήμα προόδου βοηθά στην ενίσχυση του κινήτρου. Το να γνωρίζουμε πως η εργασία μας επηρεάζει θετικά τους άλλους ή συμβάλλει σε έναν στόχο μπορεί επίσης να κάνει τα καθήκοντά μας να μοιάζουν πιο ουσιαστικά και ικανοποιητικά.

Less is more

Μερικές φορές, το να κάνει κανείς λιγότερα μπορεί στην πραγματικότητα να σημαίνει ότι πετυχαίνει περισσότερα. Δίνοντας στους ανθρώπους καθήκοντα που ταιριάζουν με αυτά στα οποία είναι καλοί και τα απολαμβάνουν, μπορεί να τους κάνει να ενθουσιαστούν περισσότερο με τη δουλειά τους. Με την προσεκτική επιλογή και τη μείωση των καθηκόντων, οι άνθρωποι μπορούν να επικεντρωθούν σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία και τους ενδιαφέρει, βοηθώντας τους να είναι πιο πραγματικά παραγωγικοί και δημιουργικοί.

Μια νέα ματιά στην παραγωγικότητα

Παίρνοντας έμπνευση από τον Bill Gates, ίσως ήρθε η ώρα να δούμε την τεμπελιά και την παραγωγικότητα υπό νέο πρίσμα. Δεν πρόκειται μόνο για το να δουλεύουμε ασταμάτητα. Η ξεκούραση, η κατανόηση και η ουσιαστική πρόοδος είναι επίσης σημαντικές. Βλέποντας την “τεμπελιά” αλλιώς, μπορούμε να βρούμε νέους τρόπους για να κάνουμε το εργασιακό μας περιβάλλον καλύτερο για όλους.

Με πληροφορίες από Entrepreneur

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.