02 Μάι 2024
READING

Πώς τα “Lazy Girls” επαναπροσδιορίζουν την εργασία

4 MIN READ

Πώς τα “Lazy Girls” επαναπροσδιορίζουν την εργασία

Πώς τα “Lazy Girls” επαναπροσδιορίζουν την εργασία

Το φαινόμενο “Lazy Girl Jobs” είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για τις εταιρείες

Στην εποχή της υπερκόπωσης, της επαγγελματικής εξουθένωσης και των ατελείωτων online meetings, μια νέα τάση έχει αρχίσει να εδραιώνεται – μια τάση που μπορεί να επαναπροσδιορίσει την προσέγγισή μας στην εργασία και την παραγωγικότητα. Προερχόμενη από το TikTok και με την εύστοχη ονομασία “lazy girl jobs”, αυτή η τάση σαρώνει τους χώρους εργασίας και προκαλεί τις εταιρείες  να επανεκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τη δέσμευση, την αξία και την ευημερία των εργαζομένων.

Με μια ματιά, ο όρος “lazy girl job” μοιάζει να αφορά την αποφυγή ευθυνών, όμως η ουσία της τάσης απέχει πολύ από το να προωθεί την τεμπελιά και την αδράνεια. Αντίθετα, αναδεικνύει την επιθυμία για θέσεις εργασίας που προσφέρουν μια ισορροπημένη ζωή: άνετους μισθούς, τυπικό ωράριο 9-5 και λογικές παροχές.

Διαβάστε ακόμα: Η άνοδος των “Lazy Girl” jobs

Πρόκειται για μια έκκληση του νεότερου εργατικού δυναμικού – κυρίως των Millennials και των Gen Z-ers – να βρουν αρμονία μεταξύ επαγγελματικού και προσωπικού χώρου. Τα “lazy girls” υποστηρίζουν ένα εργασιακό περιβάλλον όπου η απόδοση μετριέται με βάση την παραγωγικότητα και όχι απλώς με βάση τις ώρες που έχουν καταγραφεί.

Γιατί οι ηγέτες πρέπει να δώσουν προσοχή

Αυτή η τάση δεν είναι απλώς ένα νεανικό καπρίτσιο – είναι μια εκδήλωση ευρύτερων κοινωνικών αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι αντιλαμβάνονται την ίδια την ουσία της εργασίας. Η πανδημία έχει θολώσει ακόμη περισσότερο τα όρια μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής ζωής, καθιστώντας ακόμη πιο κρίσιμη την εύρεση αυτής της ασύλληπτης ισορροπίας.

Οι ηγέτες και οι οργανισμοί που αγνοούν αυτή τη μετατόπιση κινδυνεύουν να αποξενώσουν ένα μεγάλο μέρος του σημερινού και μελλοντικού εργατικού δυναμικού τους. Να γιατί:

– Εκτιμώντας την παραγωγή έναντι της παρουσίας: Οι σύγχρονοι εργαζόμενοι θέλουν να αξιολογούνται με βάση την ποιότητα και τον αντίκτυπο της εργασίας τους και όχι με βάση τον χρόνο που περνούν στο γραφείο τους. Η υιοθέτηση αυτής της αλλαγής μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αποδοτικότητα και ικανοποίηση από την εργασία.

– Τα υγιή όρια είναι απαραίτητα: Καθώς η απομακρυσμένη εργασία γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, ο σεβασμός των προσωπικών ορίων γίνεται υψίστης σημασίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγονται τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέχρι αργά το βράδυ και να κατανοείται ότι ο χρόνος ενός εργαζομένου μετά την εργασία είναι δικός του.

– Η εμπιστοσύνη ισοδυναμεί με υψηλότερη παραγωγικότητα: Η παραχώρηση στους εργαζομένους της αυτονομίας να διαχειρίζονται το χρονοδιάγραμμα και τα καθήκοντά τους μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη δέσμευση, υπευθυνότητα και, τελικά, σε καλύτερη απόδοση.

– Η ευημερία των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη: Ένας ευτυχισμένος εργαζόμενος είναι συχνά πιο παραγωγικός. Η προσφορά υποστήριξης της ψυχικής υγείας, η προώθηση της σωματικής ευεξίας και η εξασφάλιση ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος πρέπει να είναι αναπόσπαστα στοιχεία κάθε επιχείρησης.

Το μέλλον της εργασίας

Καθώς ο κόσμος της εργασίας συνεχίζει να εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις προσδοκίες και τις επιθυμίες όσων εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό. Η νεότερη γενιά αναζητά περισσότερα από απλή χρηματική αποζημίωση – εκτιμά την ισορροπία, την ευημερία και την αίσθηση του σκοπού.

Οι οργανισμοί και οι ηγέτες καλούνται να προσαρμοστούν σε αυτές τις μεταβαλλόμενες δυναμικές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επανεξετάσουν τις ξεπερασμένες έννοιες της δέσμευσης, να επανεκτιμήσουν τι πραγματικά παρακινεί τους εργαζόμενους και να είναι πρόθυμοι να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές.

Διαβάστε ακόμα: Είναι το Quittok το αντίθετο της Σιωπηλής Παραίτησης;

Η τάση “lazy girl job” είναι κάτι περισσότερο από ένα “πιασάρικο” hashtag – είναι ένα ηχηρό κάλεσμα για μια πιο ανθρώπινη, ισορροπημένη και με ενσυναίσθηση εργασιακή κουλτούρα. Ευθυγραμμιζόμενοι με αυτές τις εξελισσόμενες προοπτικές, οι οργανισμοί μπορούν όχι μόνο να προσελκύσουν και να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα, αλλά και να προωθήσουν ένα πιο παραγωγικό, αφοσιωμένο και ικανοποιημένο εργατικό δυναμικό.

Εν τέλει, αυτό το κίνημα μάς προτρέπει όλους να θυμόμαστε μια θεμελιώδη αλήθεια: η εργασία είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ζωής, αλλά δεν είναι το παν. Είναι καιρός να δημιουργήσουμε χώρους εργασίας που να αντικατοπτρίζουν αυτή την κατανόηση.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.