30 Απρ 2024
READING

Πώς προσαρμόζονται οι retailers στην έξαρση των επιστροφών προϊόντων;

3 MIN READ

Πώς προσαρμόζονται οι retailers στην έξαρση των επιστροφών προϊόντων;

Πώς προσαρμόζονται οι retailers στην έξαρση των επιστροφών προϊόντων;

Ο ρόλος της τεχνολογίας και των στρατηγικών προσεγγίσεων

Οι επιστροφές προϊόντων έχουν γίνει πολύ συχνές τελευταία, επηρεάζοντας σημαντικά τα κέρδη των retailers. Τα καταστήματα καλούνται να βρουν νέους τρόπους διαχείρισης των επιστροφών, ώστε να μην χάνουν πολλά χρήματα και να κρατούν τους πελάτες ευχαριστημένους.

Η Zebra Technologies -μια αμερικανική εταιρεία φορητών υπολογιστών- πραγματοποίησε πρόσφατα την 16η ετήσια μελέτη της “Global Shopper Study”. H μελέτη αυτή, εξέτασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι retailers και ανέδειξε τις συνήθειες των καταναλωτών που αλλάζουν και τον τρόπο που τα καταστήματα προσαρμόζονται.

Διαβάστε ακόμα: Πώς αντιμετωπίζουν οι retailers τις απάτες με τις επιστροφές

Αντιμετώπιση της πρόκλησης των επιστροφών

Η διαχείριση των επιστροφών έχει αναδειχθεί σε μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο και σε αυτό συμφωνεί το 74% των retailers. Όταν πρόκειται δε για την επιστροφή προϊόντων που αγοράστηκαν μέσω διαδικτύου, το ζήτημα καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο, με το 81% των καταστημάτων σε όλο τον κόσμο να συνηγορούν σε αυτό.

Ωστόσο, οι retailers δεν σκοπεύουν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Μέχρι το 2026, το 62% των καταστημάτων σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν νέα τεχνολογία για να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιστροφών και να κάνουν τις διαδικασίες τους καλύτερες και πιο αποτελεσματικές.

Η τεχνολογία δείχνει το δρόμο

Οι επιχειρήσεις λιανικής χρησιμοποιούν ήδη περισσότερη τεχνολογία. Προς το παρόν χρησιμοποιούν εργαλεία όπως το RFID (61%) -που βοηθά στην παρακολούθηση των ειδών και στη διαχείριση των αποθεμάτων-, εργαλεία για τη διαχείριση των επιστροφών (60%) και λογισμικό για τη διαχείριση των εργαζομένων. Αυτά τα εργαλεία είναι πραγματικά σημαντικά για να βοηθήσουν τα καταστήματα να διαχειριστούν τις δυσκολίες και να λειτουργούν ομαλά.

Νέες στρατηγικές στη χρέωση των επιστροφών

Ορισμένοι retailers (31%) εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρεώνουν ένα τέλος στους πελάτες που επιστρέφουν συχνά αυτά που αγοράζουν. Αυτή η τακτική θα μπορούσε να βοηθήσει τα καταστήματα να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από τις ηλεκτρονικές παραγγελίες και να τα βοηθήσουν να τα πάνε καλύτερα σε δύσκολες επιχειρηματικές συνθήκες.

Η απάντηση των retailers στις απάτες με τις επιστροφές

Οι περισσότερες επιχειρήσεις retail (82%) έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμα “εχθρό”: την απάτη με τις επιστροφές. Μια μελέτη της εταιρείας καταπολέμησης της απάτης, Riskified, διαπίστωσε ότι το ζήτημα αυτό κοστίζει στους λιανοπωλητές σε όλο τον κόσμο 94 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Τα αυτόνομα ταμεία είναι χρήσιμα, αλλά έχουν επίσης γίνει χώροι στους οποίους συμβαίνουν συχνά κλοπές. Εξαιτίας αυτού, τα καταστήματα πρέπει να βρουν ισχυρότερους τρόπους για να αποτρέψουν τις κλοπές. Οι πιο έξυπνες εταιρείες χρησιμοποιούν το ιστορικό αγορών των πελατών για να αποφασίσουν ποιος θα πρέπει να έχει εύκολη και δωρεάν επιστροφή και ποιος όχι. Οι πιστοί πελάτες μπορεί να έχουν το πλεονέκτημα των δωρεάν επιστροφών, ενώ άλλοι μπορεί να πρέπει να πληρώνουν επιπλέον έξοδα όταν επιστρέφουν προϊόντα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς αντιδρούν οι πελάτες στην πολιτική επιστροφής;

Τι θέλουν οι καταναλωτές

Μέσα σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο, οι καταναλωτές δίνουν μεγάλη προσοχή στις πολιτικές επιστροφών. Περίπου το 80% εστιάζει πραγματικά στις λεπτομέρειες των πολιτικών επιστροφής πριν αγοράσει κάτι από ένα κατάστημα για πρώτη φορά. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές (55%) θα αποφασίσουν να μην αγοράσουν κάτι αν δεν τους αρέσει η πολιτική επιστροφής. Αυτό δείχνει ότι μια καλή πολιτική επιστροφών είναι πολύ σημαντική για τους πελάτες ώστε να ολοκληρώνουν τις ηλεκτρονικές αγορές τους.

Η ικανότητα των retailers να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις επιστροφές, να προσαρμόζουν τις στρατηγικές για τον μετριασμό της απάτης και να ευθυγραμμίζονται με τις προσδοκίες των καταναλωτών, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την κατεύθυνση των επιχειρήσεών τους προς την επιτυχία και τη βιωσιμότητα στη διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.