30 Απρ 2024
READING

Πώς βλέπουν οι σημερινοί καταναλωτές τo social media shopping;

3 MIN READ

Πώς βλέπουν οι σημερινοί καταναλωτές τo social media shopping;

Πώς βλέπουν οι σημερινοί καταναλωτές τo social media shopping;

Η εξέλιξη του social commerce

Τα τελευταία χρόνια το παραδοσιακό ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αλλάξει και έχει μεταφερθεί στα social media και πλέον ονομάζεται “social commerce”. Η δημοφιλία του social commerce αναπτύχθηκε γρήγορα με ολοένα και περισσότερες εταιρείες να επιδιώκουν πρόσβαση στις υπηρεσίες των μεγάλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, για να αποκτήσουν νέες πηγές εσόδων.

Στις αρχές του 2022, η Accenture προέβλεπε ότι η παγκόσμια αγορά του social commerce θα φτάσει τα 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025, από 453 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021. Σήμερα, σχεδόν όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, δημιουργώντας έτσι ακόμη ένα κανάλι προώθησης και πώλησης προϊόντων για εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν δικό τους e-shop.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το TikTok μπαίνει στο e-commerce

Αλλαγή προτιμήσεων;

Ακολουθώντας την τάση αυτή, η τελευταία έρευνα της Aibuy -μια εταιρεία που ειδικεύεται σε τεχνολογικές λύσεις για τη βελτίωση του ηλεκτρονικού εμπορίου- αποκαλύπτει πώς αισθάνονται σήμερα οι καταναλωτές για την αγορά προϊόντων στα social media. Στην έρευνα πήραν μέρος 1.014 Αμερικανοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Παρά την αυξητική τάση του online shopping, η έρευνα δείχνει ότι πολλοί καταναλωτές δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τα προϊόντα που πωλούνται μέσω των αυτών των πλατφορμών.

Ζητήματα εμπιστοσύνης

Η έκθεση “2023 Social Media Shopping Report” αναφέρει ότι το 53% των καταναλωτών δυσκολεύονται να εμπιστευτούν προιόντα και εμπόρους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Millennials και των Gen Z-ers. Οι ανησυχίες ποικίλλουν – από ανησυχίες για απάτη έως αμφιβολίες για το απόρρητο των πληρωμών και την αυθεντικότητα των προϊόντων.

Ανησυχίες για συγκεκριμένες πλατφόρμες

Το TikTok -η τελευταία πλατφόρμα που μπήκε στο e-commerce- ξεχώρισε ως μια πλατφόρμα που προκαλεί αξιοσημείωτες ανησυχίες. Συγκεκριμένα, περισσότερο από το ένα τρίτο (38%) του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι εμπιστεύονται λιγότερο το TikTok για να αγοράσουν απευθείας από αυτό.

Τι άλλο έδειξε η έρευνα

Οι καταναλωτές έχουν εκφράσει πληθώρα ανησυχιών, υπογραμμίζοντας τις επιφυλάξεις τους για διάφορες πτυχές των αγορών μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με μια σημαντική πλειοψηφία, το 63%, να εκφράζει φόβους σχετικά με τη συνάντηση με παράνομους εμπόρους και πιθανές απάτες, είναι προφανές ότι η εμπιστοσύνη παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα.

Την ίδια στιγμή, ένα σημαντικό 57% διστάζει όταν πρόκειται να μοιραστεί προσωπικές πληροφορίες για την πληρωμή, παρουσιάζοντας μια ευρέως διαδεδομένη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Οι ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων είναι επίσης διαδεδομένες, με το 55% των καταναλωτών να εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με το ενδεχόμενο να συναντήσουν πλαστά ή υποδεέστερα προϊόντα κατά τη διάρκεια των αγορών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, το 47% εμφανίζεται αβέβαιο για τα επίπεδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των δεδομένων που προσφέρουν αυτές οι πλατφόρμες.

Διαβάστε ακόμα: Η συζήτηση πουλάει | Η δύναμη της συνομιλίας στο social shopping

Ωστόσο, εν μέσω αυτών των αμφιβολιών και αβεβαιοτήτων που επικρατούν, υπάρχει μια δόση αισιοδοξίας. Για περίπου το 29% των καταναλωτών, οι αγορές μέσω των social media προσφέρουν μια πιο εξατομικευμένη και αυθόρμητη εμπειρία αγορών, ξεχωρίζοντάς την από τις παραδοσιακές διαδικτυακές αγορές. Αυτό υποδηλώνει ότι ενώ ο σκεπτικισμός παραμένει, υπάρχει ένα τμήμα των καταναλωτών που εκτιμά τον εξατομικευμένο και παρορμητικό χαρακτήρα των αγορών μέσω των κοινωνικών μέσων.

Μελλοντικές προοπτικές

Με το 45% των χρηστών των social media να είναι ανοιχτοί στην ιδέα, υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία που οι μάρκες δεν έχουν ακόμη αξιοποιήσει πλήρως. Η βελτίωση της τεχνολογίας και της συνολικής εμπειρίας αγορών θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ευρύτερη αποδοχή των αγορών μέσω των κοινωνικών μέσων.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.