30 Απρ 2024
READING

AI Chatbots: Καινοτομία ή άλλη μια φούσκα;

3 MIN READ

AI Chatbots: Καινοτομία ή άλλη μια φούσκα;

AI Chatbots: Καινοτομία ή άλλη μια φούσκα;

Οι πραγματικές δυνατότητες των σημερινών AI Chatbots

Σε μια εποχή που κατακλύζεται από καινοτομίες, τα AI chatbots έχουν αναδειχθεί σε σημαντικά εργαλεία. Καθώς αυτοί οι ψηφιακοί βοηθοί βρίσκονται παντού, είναι απαραίτητο να αξιολογήσουμε την εξέλιξη και την αποτελεσματικότητά τους. Ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας ή βρισκόμαστε εν μέσω μιας ακόμη παροδικής τεχνολογικής φούσκας;

Τι μπορούν να κάνουν τα σημερινά chatbots

Τα σημερινά chatbots θεωρούνται επαναστατικά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτιστοποίηση διαφόρων τομέων, από την εξυπηρέτηση πελατών έως την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι μπορεί να μην είναι τόσο σπουδαία όσο νομίζουμε. Τα περισσότερα chatbots σήμερα απλώς μας δίνουν πληροφορίες λειτουργώντας κυρίως με βάση προκαθορισμένα σενάρια και προγραμματισμένες απαντήσεις. Η χρησιμότητά τους, αν και σημαντική, φαίνεται να περιορίζεται στην διεκπεραίωση απλών εργασιών και στην ανταπόκριση σε αυτά που ρωτάμε.

Διαβάστε ακόμα: Πώς αισθάνονται οι καταναλωτές για τα chatbots που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη;

Επανεξέταση των προσδοκιών μας

Τι χρειάζονται, λοιπόν, τα chatbots για να είναι πιο χρήσιμα; Ένα καλό chatbot θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεκινά συνομιλίες με τους χρήστες και να διαθέτει δεξιότητες όπως η ενεργή ακρόαση, η διαπραγμάτευση και η επίλυση συγκρούσεων. Τα chatbots θα πρέπει επίσης να διαθέτουν “ανθρώπινες δεξιότητες” για να μπορούν να καταλάβουν τι θέλει και τι χρειάζεται ένας χρήστης.

Με αυτές τις δεξιότητες, τα chatbots θα μπορούσαν να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τα προβλήματα των χρηστών, όπως να βοηθούν έναν ασθενή μετά από θεραπεία ή να υποστηρίζουν έναν μαθητή που σκέφτεται να εγκαταλείψει το σχολείο. Όμως, αυτές οι κοινωνικές δεξιότητες μπορεί να αποτελούν μέρος ενός μελλοντικού κύματος chatbots – ενός κύματος που απέχουμε ακόμη χρόνια από το να γνωρίσουμε.

Αντιμετώπιση ηθικών προβληματισμών

Η τεχνητή νοημοσύνη αντιμετωπίζει σημαντικές ηθικές προκλήσεις, με κυριότερο το σημαντικό ζήτημα της προκατάληψης στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Έχουν εκφραστεί πολλές ανησυχίες σχετικά με τις ηθικές επιπτώσεις των δεδομένων που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση των μοντέλων AI. Ένας τεράστιος όγκος αυτών των δεδομένων προέρχεται από το διαδίκτυο, συχνά χωρίς να λαμβάνεται άδεια από τους αρχικούς δημιουργούς του περιεχομένου, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη δικαιοσύνη και την ηθική ακεραιότητα.

Οι υποστηρικτές της ηθικής τεχνητής νοημοσύνης τονίζουν σημασία της διασφάλισης ότι τα δεδομένα και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι δίκαια και ηθικά ορθά. Μια επαναστατική έννοια που κατευθύνει αυτή τη συζήτηση προς την υπεύθυνη καινοτομία είναι η “βαθιά διαγραφή” (deep deletion).

Η προσέγγιση αυτή υποστηρίζει την αφαίρεση τόσο των συνόλων δεδομένων εκπαίδευσης όσο και των μοντέλων που προκύπτουν και τα οποία έχουν κατασκευαστεί με τη χρήση δυνητικά ανήθικων ή μεροληπτικών δεδομένων. Στη θέση της, υποστηρίζεται η δημιουργία νέων μοντέλων, χρησιμοποιώντας δεδομένα που έχουν αποκτηθεί με ηθικό τρόπο και σέβονται τις αρχές της δικαιοσύνης.

Διαβάστε ακόμα: Θα αντικαταστήσουν τα chatbots τον άνθρωπο;

Το πολιτικό σκηνικό: Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των chatbots επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές δράσεις και τους κανονισμούς. Έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση των προσπαθειών, ιδίως από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, να επηρεάσουν τους νόμους και τις κατευθυντήριες γραμμές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Ο πολιτικός διάλογος γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι δυναμικός, αντανακλώντας τις πολύπλευρες επιπτώσεις αυτών των τεχνολογιών σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς.

Ποιο θα είναι το μέλλον των chatbots

Φαίνεται ότι μπορεί πράγματι να βρισκόμαστε σε μια φούσκα, αλλά όχι σε μια φούσκα που στερείται εντελώς ουσίας. Τα chatbots, όπως είναι σήμερα, υπόσχονται πολλά σε διάφορους τομείς- ωστόσο, δεν στερούνται των ελλείψεών τους, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη και την ανάπτυξή τους. Πρέπει να μετριάσουμε τις προσδοκίες μας, αναγνωρίζοντας ότι τα πραγματικά αποτελεσματικά και ηθικά υπεύθυνα chatbots μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο για να αναπτυχθούν.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.