02 Μάι 2024
READING

Β.Σ. Καρούλιας: Πολύ σκληρή για να πεθάνει υπό τη διοίκηση Αργυρού

4 MIN READ

Β.Σ. Καρούλιας: Πολύ σκληρή για να πεθάνει υπό τη διοίκηση Αργυρού

Β.Σ. Καρούλιας: Πολύ σκληρή για να πεθάνει υπό τη διοίκηση Αργυρού

Ο Χρήστος Αργυρού, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Β.Σ. Καρούλιας – ενός από τους κορυφαίους διανομείς ποτών στη χώρα –, ήταν από τα στελέχη που έμαθαν να κάνουν την κρίση ευκαιρία. 

Αυτό έκανε το 2011, επαναγοράζοντας την εταιρεία από τη βρετανική Berry Bros & Rudd, όταν πέταξε λευκή πετσέτα στον πόλεμο της οικονομικής κρίσης, και το ίδιο επαναλαμβάνει τώρα, «αντικαθιστώντας» τη μπύρα με το τσάι. Η Β.Σ. Καρούλιας έχει βάλει πλώρη για τζίρο μεγαλύτερο των 85 εκατομμυρίων, αφού αυτό το φράγμα το έσπασε το 2022 – 2023, ενώ όχημα ανάπτυξης είναι η συνεργασία με τη Lipton. 

Όπως αναφέρει η διοίκηση που υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, «η συμφωνία για την ανάληψη της διανομής των προϊόντων της Lipton από την εταιρεία, τόσο για την ελληνική όσο και για την κυπριακή αγορά, ενισχύει σημαντικά το αποτύπωμα, τα μερίδια και τα οικονομικά της αποτελέσματα. Αναφερόμαστε σε διεθνή προϊόντα με μερίδια αγοράς που υπερβαίνουν το 50% της κατηγορίας, χωρίς ανάγκες για επένδυση παγίων, χωρίς επιβάρυνση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%», εκτιμώντας πως η καθαρή αξία πωλήσεων των συγκεκριμένων προϊόντων, θα υπερκαλύψει το αντίστοιχο τζίρο της ABInbev και μάλιστα με καλύτερο συντελεστή κερδοφορίας. Πρόκειται για κινήσεις που «θα έχουν θετική επίδραση σε όλους τους χρηματοοικονομικούς δείκτες της εταιρείας».

Η δοίκηση μιλά για τη διακοπή της συνεργασίας με το βελγικό κολοσσό ποτοποιίας και ζυθοποιίας, που έχει στο χαρτοφυλάκιο του τις μπύρες Corona, Stella Artois, Bud και Beck’s, δύο χρόνια αφού ανέλαβε τη διανομή η Β.Σ. Καρούλιας. Τη σκυτάλη πήρε από την 1η Ιανουαρίου του 2023 η Coca-Cola 3Ε, εισερχόμενη στην αγορά της μπύρας.

Εξέλιξη που δεν πτόησε την ελληνική εταιρεία διανομής, καθώς φρόντισε άμεσα να προχωρήσει σε νέες συνεργασίες, όπως αυτή για τη διανομή της βότκας Beluga στην ελληνική αγορά και του λικέρ και των σιροπιών Marie Brizard της γαλλικής εταιρείας αλκοολούχων ποτών με ιστορία δυόμιση αιώνων. Ακολούθησε, εν μέσω του 2023, η διανομή των τσαγιών Lipton, Pukka και PG Tips, προϊόντων τα οποία θα αυξήσουν το μερίδιο αγοράς της Β.Σ. Καρούλιας στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα επιτόπιας κατανάλωσης, θα βελτιώσουν την κερδοφορία της και θα επεκτείνουν τη γκάμα των ροφημάτων της. 

Έσπασε το φράγμα των 85 εκατομμυρίων

Ήδη εντός του 2022- 2023, η εταιρεία πέτυχε πωλήσεις 85,25 εκατομμυρίων ευρώ (ποσό στο οποίο δε συμπεριλαμβάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης), αυξημένες κατά 21,2%. Το EBITDA βελτιώθηκε κατά 13,8% στα 6,3 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 4,26 εκατομμύρια.

Μεταξύ άλλων, τo χαρτοφυλάκιο της Β.Σ. Καρούλιας περιλαμβάνει, εκτός από αλκοολούχα – τα πιο γνωστά είναι τα CuttySark, Glen Moray, Metaxa, η βότκα Stoli και το τζιν The Botanist – τα βιταμινούχα νερά CoolVit, προϊόντα της Coral Innovations του ομίλου Βαρδινογιάννη, το νερό Άβατον και τον καφέ Cortese. 

Αυτή είναι η εξέλιξη της επιχείρησης που έχτισε τη δεκαετία του 1940 ο Βλάσης Καρούλιας, Έλληνας της διασποράς που ήρθε από την Ανατολική Ρωμυλία στην Αθήνα. Ορόσημο ήταν η μετατροπή της σε Α.Ε. τη δεκαετία του 1970, όταν απέκτησε τα δικαιώματα διανομής στην Ελλάδα ορισμένων από τα πιο διάσημα ποτά της εποχής. Ορόσημο ήταν και το 2011, όταν η Berry Bros & Rudd, στην ιδιοκτησία της οποίας είχε περάσει η Β.Σ. Καρούλιας, αποφασίζει να αποχωρήσει από την Ελλάδα, μετά την πώληση του Cutty Sark Scotch Whisky στη σκωτσέζικη. Παρά τους τρεις αιώνες και πλέον παρουσίας στον κλάδο, οι Βρετανοί υπαναχώρησαν, φοβούμενοι τις οικονομικές συνθήκες που – πράγματι – έπληξαν την ελληνική αγορά.

Στις προοπτικές της εταιρείας και κυρίως στον τρόπο λειτουργίας που είχε διαρθρωθεί πίστεψε ο επί 20 χρόνια επικεφαλής της, Χρήστος Αργυρού, ασκώντας «βέτο» στους Βρετανούς. Πείθει την απερχόμενη διοίκηση να εξαγοράσει τη Β.Σ. Καρούλιας μέσω της ΙΜΑ Α.Ε..

Ο Χρήστος Αργυρού ρίσκαρε και κέρδισε, αφού η εταιρεία παρέμεινε ζημιογόνα μέχρι το 2018 – 2019, με την ύφεση να χτυπά πρώτον από όλους τον κλάδο της κατανάλωσης, ιδιαίτερα προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης, όπως τα αλκοολούχα. Ωστόσο, η ανάκαμψη στην οποία πίστεψε ήρθε και από το 2019 – 2020 η Β.Σ. Καρούλιας έχει επιστρέψει σε κερδοφορία, ενω ο τζίρος έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 70%, με τις προβλέψεις για το μέλλον να είναι ακόμα πιο αισιόδοξες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.