29 Απρ 2024
READING

Η μαγεία των θεματικών πάρκων της Disney

4 MIN READ

Η μαγεία των θεματικών πάρκων της Disney

Η μαγεία των θεματικών πάρκων της Disney

Δημιουργία εξαιρετικών εμπειριών για τους επισκέπτες

Τα διάσημα πάρκα της Disney έχουν ξεπεράσει τα όρια των συνηθισμένων θεματικών πάρκων, καινοτομώντας όχι μόνο σε συναρπαστικές διαδρομές ή μαγευτικές συναντήσεις με χαρακτήρες, αλλά ενισχύοντας σημαντικά την εμπειρία των αγορών των επισκεπτών. Επιλέγουν προσεκτικά αντικείμενα προς πώληση που ταιριάζουν με τη θεματολογία του πάρκου.

Από τα προσαρμοσμένα φωτόσπαθα στο “Star Wars: Galaxy’s Edge” μέχρι τα φορέματα της Έλσας από το “Frozen”, αυτά τα αντικείμενα επιτρέπουν στους επισκέπτες να πάρουν ένα κομμάτι της μαγείας του πάρκου Disney στο σπίτι τους.

Διαβάστε ακόμα: Θα αποδώσει η στροφή της Disney στο streaming;

Στρατηγική επένδυση στο retail experience

Πέρυσι τέτοια εποχή, λίγο πριν η εταιρεία γιορτάσει την 100ή επέτειό της, η Walt Disney ανακοίνωσε σχεδόν διπλασιασμό των επενδύσεων στον τομέα ” Parks, Experiences and Products” (Πάρκα, Εμπειρίες και Προϊόντα) της επιχείρησης σε σχεδόν 60 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία. Τα κεφάλαια αυτά διατίθενται όχι μόνο για την επέκταση και τη βελτίωση των πάρκων της, αλλά και για τη σημαντική αναβάθμιση των εμπειριών λιανικής πώλησης και προιόντων για τους επισκέπτες της.

Παρόλο που η οικονομία είναι δύσκολη, οι άνθρωποι εξακολουθούν να ξοδεύουν χρήματα στα πάρκα της Disney, και μάλιστα περισσότερα. Συνδέοντας την ουσία της εμπειρίας κάθε επισκέπτη με τις ευρύτερες αφηγήσεις, όπως οι νέες κυκλοφορίες ταινιών ή οι δημοφιλείς χαρακτήρες, τα εμπορεύματα γίνονται κάτι περισσότερο από απλά προϊόντα – ενσωματώνουν ιστορίες, συναισθήματα και τη γοητεία της Disney.

Τα εμπορεύματα της Disney, που κυμαίνονται από ακριβά αντικείμενα σχεδιαστών μέχρι πολύ προσιτά παιχνίδια, πωλούνται παγκοσμίως, μεταξύ άλλων σε μεγάλα καταστήματα όπως το Primark, το Target και τη Walmart. Η εταιρεία πιστεύει ότι αυτές οι συνεργασίες δεν θα επηρεάσουν τις πωλήσεις μέσα στο πάρκο, αναμένοντας ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται με την αύξηση των επισκεπτών.

Καινοτομία και βιωσιμότητα

Σε ένα μεγάλο βήμα προς τη βιωσιμότητα, η Disney έχει υιοθετήσει καινοτόμες πρακτικές όπως η ανακύκλωση υλικών για τη δημιουργία μοναδικών εμπορευμάτων. Οι συνεργασίες με οργανισμούς που ειδικεύονται σε βιώσιμες πρακτικές, όπως η BILUM, η εταιρεία προσπαθεί να μειώσει τα απόβλητα και να συμβάλει θετικά στις τοπικές οικονομίες και στις παγκόσμιες προσπάθειες βιωσιμότητας.

Ένα παράδειγμα που αξίζει να σημειωθεί, είναι αυτό της Disneyland στο Παρίσι. Σε ένα από τα καταστήματά της, υπάρχει τμήμα όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν παλιά και vintage αντικείμενα. Σε αντίθεση με τα πάρκα της Disney στην Αμερική, από το 2019 δεν διαθέτουν πλαστικές σακούλες αλλά προωθούν τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων. Επίσης, τα περισσότερα από τα εμπορεύματα ρούχων της Disneyland Paris κατασκευάζονται στην Ευρώπη, στηρίζοντας την τοπική οικονομία.

Αποκλειστικές συνεργασίες

Η Disney γνωρίζει καλά πώς να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα special events και τις γιορτές πουλώντας limited-time αντικείμενα. Αυτά τα μοναδικά προϊόντα προσελκύουν συλλέκτες και ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αγοράσουν γρήγορα για να μην τα χάσουν.

Για τον εορτασμό των 100 χρόνων της, η εταιρεία συνεργάστηκε με τον διάσημο σχεδιαστή παπουτσιών Christian Louboutin και τη Marvel για τη δημιουργία μιας ειδικής συλλογής παπουτσιών και αξεσουάρ. Αυτά τα αντικείμενα, εμπνευσμένα από τις πέτρες Infinity Stones της Marvel, είναι διαθέσιμα για όλους – γυναίκες, άνδρες και παιδιά.

Διαβάστε ακόμα: Η Disney γίνεται 100 χρονών και αλλάζει την τιμολογιακή της πολιτική

Κατακτώντας την τέχνη του storytelling

Η λεπτομέρεια, η δημιουργικότητα και η βαθιά κατανόηση της εμπειρίας των επισκεπτών αντικατοπτρίζονται στα καταστήματα της Disney. Κάθε κατάστημα, κάθε προϊόν αφηγείται μια ιστορία, προσθέτοντας στη συνολική αίσθηση της γοητείας και του ενθουσιασμού. Αυτή η προσοχή στην αφηγηματική λεπτομέρεια όχι μόνο βελτιώνει την εμπειρία των επισκεπτών, αλλά συμβάλλει επίσης ουσιαστικά στη συνεχή ανάπτυξη και κερδοφορία της Disney.

Το μέλλον της Disney στο retail

Αλλάζοντας αιώνα, η Disney μπαίνει σε μια νέα εποχή, με προσεκτικό σχεδιασμό και στρατηγική για τα καταστήματα και τα προϊόντα της, διασφαλίζοντας ότι η μαγεία θα παραμείνει ζωντανή. Εστιάζοντας στην ευτυχία των επισκεπτών, στη δημιουργική αφήγηση ιστοριών, στις νέες ιδέες και στο να είναι φιλικά προς το περιβάλλον, τα καταστήματα της Disney θα συνεχίσουν να αποτελούν μεγάλο μέρος της δημιουργίας εκπληκτικών εμπειριών. Αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει να συνεχιστεί η επιτυχία της μάρκας και στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.