03 Μάι 2024
READING

Η ΔΕΗ με Enel και Κωτσόβολο επιθετικά σε Ελλάδα και εξωτερικό

4 MIN READ

Η ΔΕΗ με Enel και Κωτσόβολο επιθετικά σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η ΔΕΗ με Enel και Κωτσόβολο επιθετικά σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Εnel Romania. Αναμένεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας με Κωτσόβολο. Επέκταση εντός και εκτός Ελλάδος για την ΔΕΗ, με 2 δισ. ευρώ επιπλέον τζίρου και μεγαλύτερα μελλοντικά περιθώρια κέρδους. 

Σε νέο κύκλο ανάπτυξης εισέρχεται η ΔΕΗ έπειτα από την εξαγορά της Enel στην Ρουμανία και με την εξαγορά Κωτσόβολου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί. Στις 9 Νοεμβρίου θα γίνει η ενημέρωση των αναλυτών στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του 9μήνου, ενώ στις 23 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Capital Markets Day στο Λονδίνο το επικαιροποιημένο Στρατηγικό της Σχέδιο, εγκαινιάζοντας έτσι το πλάνο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. 

Η πρώτη φάση ανάπτυξης της ΔΕΗ και οι στόχοι Στάσση

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανάπτυξης έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι που έθεσε ο Γιώργος Στάσσης μετά την ανάληψη της διοίκησης της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ επανήλθε στην κερδοφορία παραμένοντας εντός στόχων, ξεκίνησε δυναμικά την παραγωγή πράσινης ενέργειας και εξαγόρασε την Enel με σκοπό την ένταξη στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων.

Επικαιροποιημένο business plan—λιανική, δίκτυα, ΑΠΕ

Έμφαση στον τομέα της λιανικής δίνει το πλάνο των ετών 2023 – 2027 της ΔΕΗ, με την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πέρα από την Enel, είναι πιθανό έως τότε να έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά της Κωτσόβολος, έπειτα από αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Currys. Ως αποτέλεσμα, τα σχέδια για την λιανική θα μπορούν να γίνουν υπό πιο ευνοϊκές συνθήκες, με την απόκτηση του μεγαλύτερου εγχώριου δικτύου πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, δίνοντας στην ΔΕΗ την κυριαρχία της λιανικής. 

Σχετικά με την ΑΠΕ, η ΔΕΗ προχωρά στην προώθηση των επενδύσεων. Συνολικά, η ΔΕΗ στοχεύει στην ανάπτυξη ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ 5 GW καθαρής ενέργειας το 2026, με τα τρέχοντα συνολικά κατασκευασμένα, υπό σχεδιασμό και υπό κατασκευή έργα να αγγίζουν πλέον τα 1,6 GW που αντιστοιχούν περίπου στο 30% του στόχου αυτού.

Η Enel, μάλιστα, είναι πρώτη σε ΑΠΕ στην Ρουμανία, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης. Ως αποτέλεσμα, Η ΔΕΗ έχει αποκτήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο εγχώριο όσο και από το εξωτερικό. 

Το “πάντρεμα” ΔΕΗ και Enel

Η εξαγορά της Enel είναι ένα δείγμα των επενδύσεων που σκοπεύει να κάνει η ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του ομίλου, οι επενδύσεις την πενταετία 2022-2026 θα ανέλθουν σε €9,3 δισ., εκ των οποίων 15% θα κατευθυνθούν εκτός Ελλάδας. Η συμφωνία αυτή αποτελεί την πρώτη μεγάλη κίνηση του ομίλου στο εξωτερικό, με τίμημα €1.240 εκατ. περίπου, που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους €1.900 εκατ. περίπου (για το 100%).

Ούσα η πρώτη στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ρουμανία, με πάνω από 3 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα, η Enel διανέμει ενέργεια στο ένα τρίτο περίπου της χώρας. Το δίκτυο της εξαπλώνεται σε πάνω από 133.000 χλμ, ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ. έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Διαθέτει επίσης 8 αιολικά πάρκα, καθώς και 5 φωτοβολταϊκά πάρκα τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία θα συμβάλλουν στουσ στόχους της ΔΕΗ για την διανομή “πράσινης” ενέργειας. 

ΔΕΗ και Κωτσόβολος: αποκλειστικές διαπραγματεύσεις

Η προσπάθεια εξαγοράς του Κωτσόβολου από την ΔΕΗ έχει ως στόχο τον μετασχηματισμό της τελευταίας σε ένα ολοκληρωμένο utility που θα ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες του καταναλωτή, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες όπως φωτοβολταϊκά συστήματα, αντλίες θερμότητας, φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες αποθήκευσης, πράσινα πιστοποιητικά και έξυπνη διαχείριση ενέργειας. 

Σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συμφωνίας, η ΔΕΗ αποκτά την μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στην Ελλάδα και ως αποτέλεσμα, προβλέπονται σημαντικά νέα έσοδα μέσω των μελλοντικών προγραμμάτων αντικατάστασης οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας, τα οποία θα μπορεί να αξιοποιήσει συνδυαστικά με άλλες παροχές και την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος για τους περίπου 6,5 εκατ. πελάτες της.

Τα έσοδα αυτά έχουν κεντρικό ρόλο για την ανάπτυξη του ομίλου, καθώς η παροχή ενέργειας δεν είναι κερδοφόρος τομέας, λόγω των υψηλών τιμών ενέργειασ, κάτι που καθιστά απαραίτητη την εύρεση εναλλακτικών πηγών εσόδων. 

Σημειώνεται πως ο Κωτσόβολος ήταν η μοναδική θυγατρική εταιρεία του βρετανικού πολυεθνικού Ομίλου Curry με θετικό ρυθμό ανάπτυξης το έτος 2022 και αύξηση πωλήσεων κατά 12% στη χρήση 2022-2023, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Βασιλάκου. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.