01 Μάι 2024
READING

Οι αντιφάσεις της Γενιάς Ζ στην Κίνα

3 MIN READ

Οι αντιφάσεις της Γενιάς Ζ στην Κίνα

Οι αντιφάσεις της Γενιάς Ζ στην Κίνα

Η κομψή λιτότητα των κινέζων Gen Z-ers

Απέναντι στις οικονομικές πιέσεις, η γενιά Z της Κίνας διαμορφώνει μια μοναδική προσέγγιση στον καταναλωτισμό που συνδυάζει τη λιτότητα με την κομψότητα. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως “εξαίσια φτώχεια” (exquisite poverty), αποτυπώνει το πνεύμα της εποχής μιας δημογραφικής ομάδας που είναι αποφασισμένη να διατηρήσει την αίσθηση της πολυτέλειας σε ένα κλίμα συρρικνωμένων προϋπολογισμών.

Η “εξαίσια φτώχεια” εκφράζει την επιλογή ενός τρόπου ζωής που δεν έχει να κάνει τόσο με την λιτή διαβίωση όσο με την επιλεκτική απόλαυση. Πρόκειται για μια συνειδητή απόφαση των κινέζων Gen Z-ers να δώσουν προτεραιότητα σε ορισμένες πτυχές της πολυτέλειας, μειώνοντας σημαντικά τα υπόλοιπα έξοδα.

Διαβάστε ακόμα: Η Adidas επενδύει στην κινεζική κουλτούρα για να επανακάμψει στην ασιατική αγορά

Οι οπαδοί αυτής της τάσης μπορεί να βρεθούν να απολαμβάνουν φθηνά πιάτα, όπως στιγμιαία παρασκευάσματα ζυμαρικών νουντλς, φορώντας Dior. Η ουσία αυτής της προσέγγισης είναι η καλλιέργεια μιας ζωής που είναι πλούσια σε ποιότητα και στυλ, αλλά χωρίς την σημαντική οικονομική επένδυση που παραδοσιακά θα απαιτούσε.

Στρατηγικές δαπάνες σε δύσκολους καιρούς

Η Gen Z της Κίνας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο οικονομικό τοπίο. Με την επιβράδυνση της οικονομίας και τη μειωμένη αγοραστική δύναμη, αυτοί οι νέοι καταναλωτές έχουν υιοθετήσει μια έξυπνη οικονομική προσέγγιση. Ελαχιστοποιούν τις δαπάνες τους για τα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης, αξιοποιώντας πρωτοβουλίες ομαδικών αγορών και αναζητώντας ευκαιρίες στα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ.

Οι ομαδικές αγορές είναι μια μέθοδος συλλογικών αγορών όπου οι καταναλωτές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αγοράσουν προϊόντα χύμα, σε χαμηλότερες τιμές από ό,τι αν αγόραζαν μόνοι τους. Εφαρμογές όπως η Pinduoduo έχουν φέρει επανάσταση σε αυτή την προσέγγιση. Η Pinduoduo επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τις αγορές τους, να προσκαλούν άλλους χρήστες να αγοράσουν μαζί και να “ξεκλειδώνουν” μεγαλύτερες εκπτώσεις, που μπορούν να φτάσουν έως και το 90%.

Το δέλεαρ του OEM shopping

Μία από τις βασικές στρατηγικές αυτής της τάσης είναι οι αγορές OEM. Οι αγορές OEM (Original Equipment Manufacturer) επιτρέπουν στους καταναλωτές να παρακάμψουν τις σημαντικές προσαυξήσεις που σχετίζονται με τις μάρκες πολυτελείας. Αντ’ αυτού, αγοράζουν απευθείας από τους κατασκευαστές.

Οι πλατφόρμες κοινωνικού εμπορίου, όπως η Xiaohongshu, βοηθούν τους καταναλωτές προσφέροντας πληροφορίες σχετικά με τις βασικές πηγές OEM για διάφορα είδη πολυτελείας. Στη Xiaohongshu, οι χρήστες βρίσκουν επιμελημένες λίστες με αξιόπιστους κατασκευαστές που είναι γνωστοί για την παραγωγή για αξιόλογες μάρκες ομορφιάς και μόδας, όπως οι Mac, Dior, Zara και Gap. Η πλατφόρμα υποστηρίζει τις αγορές απευθείας από αυτούς τους κατασκευαστές για να αποκτήσουν προϊόντα που ανταποκρίνονται στην ποιότητα των διάσημων εταιρειών, αλλά δεν έχουν τις υψηλές τιμές.

Αυτές οι συνετές καταναλωτικές συνήθειες τους επιτρέπουν την περιστασιακή σπατάλη, μια πρακτική που αποτυπώνει την ουσία του κινήματος της “εξαίσιας φτώχειας”.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι Κινέζοι παίζουν εγχώρια;

Επαναπροσδιορισμός της κατανάλωσης

Καθώς το οικονομικό αφήγημα της Κίνας συνεχίζει να εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις στρατηγικές των νεότερων καταναλωτών της. Ο συνδυασμός της λιτής διαβίωσης με πινελιές πολυτέλειας αναδιαμορφώνει το τοπίο του λιανικού εμπορίου στην Κίνα. Αυτά τα καταναλωτικά πρότυπα αντικατοπτρίζουν την προσαρμοστικότητα της νεολαίας της Κίνας και δείχνουν προς ένα μέλλον του λιανικού εμπορίου προσαρμοσμένο σε μια δημογραφική ομάδα που είναι τόσο ευαίσθητη στις τιμές όσο και συνειδητοποιημένη ως προς το εμπορικό σήμα.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τις προτάσεις αξίας των εμπορικών σημάτων, να επηρεάσει τη δυναμική του διεθνούς εμπορίου και, ενδεχομένως, να προκαλέσει μια παγκόσμια τάση όπου η ποιότητα και η προσιτή τιμή θα γίνουν οι δύο πυλώνες του καταναλωτισμού, αλλάζοντας την αγορά ειδών πολυτελείας όπως την ξέρουμε.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.