04 Μάι 2024
READING

Η πορεία ανάπτυξης της Carrefour στην Ελλάδα

4 MIN READ

Η πορεία ανάπτυξης της Carrefour στην Ελλάδα

Η πορεία ανάπτυξης της Carrefour στην Ελλάδα
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Η Retail & More, θυγατρική της εισηγμένης Audio Visual Enterprises (AVE) συμφερόντων Νίκου Βαρδινογιάννη, υλοποιεί το στρατηγικό της σχεδιασμό ο οποίος εστιάζει στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον τομέα των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων (FMCG).

Με στόχο να γίνει ένας όμιλος με πολύπλευρη δραστηριότητα, η Retail & More έχοντας πλέον το Master Franchise Agreement, επανέφερε το σήμα της Carrefour στην Ελλάδα, με τα πρώτα καταστήματα να ανοίγουν το καλοκαίρι του 2022 με το μοντέλο franchise. 

Στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς λειτουργούσαν συνολικά 16 καταστήματα με τις λιανικές πωλήσεις τους να ξεπερνούν τα €7,5εκατ. Το δίκτυο της Carrefour  στην Ελλάδα σήμερα, αριθμεί 30 καταστήματα εκ των οποίων μόνο δύο είναι εταιρικά και βρίσκονται στον Πειραιά -όπου στεγάζεται και το εκπαιδευτικό κέντρο-  και την Αγορά Μοδιάνο, ένα ιστορικής αξίας κομμάτι της Θεσσαλονίκης, που άνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβριο.  

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την Retail & More στην ανάπτυξη του δικτύου σε περιοχές που έχουν τουρισμό και κυρίως Γάλλους, οι οποίοι προτιμούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους από Carrefour. Τα καταστήματα franchise βρίσκονται στη Σαντορίνη, τη Ζάκυνθο, την Κω, την Χαλκιδική, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο των ενεργειών για την επέκταση του δικτύου της, η Retail & More εξετάζει εξαγορές αλυσίδων μικρού βεληνεκούς, με λίγα καταστήματα, για να τα εντάξει στο δυναμικό της. Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών, ανακοίνωσε μόλις χθες, την εξαγορά της εταιρείας «Χουλιόπουλος ΕΠΕ» η οποία διατηρεί 11 καταστήματα super market στην Αθήνα, έναντι  €3,15 εκατ. Τα καταστήματα πρόκειται να μετονομαστούν σε Carrefour Express. 

Το πλάνο ανάπτυξης της περιλαμβάνει τη λειτουργία 25-30 νέων καταστημάτων ετησίως και προβλέπει ευρεία ανάπτυξη δικτύου και δραστηριοτήτων σε βάθος πενταετίας. 

Στην Ελλάδα η εταιρεία πρόκειται να αναπτύξει καταστήματα με τα σήματα, Carrefour Εxpress, Carrefour Μarket, Carrefour Bio, Carrefour Flash (καταστήματα χωρίς ταμειακές μηχανές) και Supeco. Τα πρώτα καταστήματα Bio, Flash και Supeco προβλέπεται να λειτουργήσουν το νωρίτερο εντός του 2024, ενώ το Flash λόγω της ιδιαιτερότητάς του να αποτελεί πιθανότατα το πρώτο κατάστημα χωρίς ταμεία, θα είναι εταιρικό. 

Εκτός από την Ελλάδα, το Σεπτέμβριο, η Retail & More  ίδρυσε στη Βουλγαρία τη θυγατρική Retail & More Bulgaria, με στόχο να αποκτήσει και το Master Franchise Agreement με το Group Carrefour στη Σόφια για τη Βουλγαρία.

Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη 200 καταστημάτων με την επωνυμία Carrefour, Carrefour Express & Carrefour Market σε βάθος πενταετίας, ενώ ήδη υπάρχει συμφωνία με την τοπική αλυσίδα PARKMART, η οποία διαθέτει 34 καταστήματα, για τη μετατροπή τους σε Carrefour.

Τον περασμένο Μάρτιο ο όμιλος AVE προχώρησε στη σύσταση της AVE Dairy Industry με σκοπό την αγορά και επεξεργασία γάλακτος και την παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούνιο, ο Όμιλος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την εξαγορά, μέσω της κατά 100% θυγατρική της Ave Participation, ποσοστού 60,67% των μετοχών της Retail & More, με τιμή εξαγοράς 910 χιλ. ευρώ.  Το ποσοστό συμμετοχής του Ομίλου στη Retail & More A.E. έχει διαμορφωθεί πλέον στο 65%, γεγονός που αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη της στροφής του Ομίλου στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων που αφορούν την κατηγορία FMCG. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος AVE, αναπτύσσεται και στον τομέα της αντιπροσώπευσης, διανομής και εμπορίας ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων. Μέχρι σήμερα, έχει ήδη προχωρήσει σε συνεργασίες με σημαντικές εταιρείες του χώρου, όπως οι READY, FERRO και ΙΝΑΧΟΣ. Η READY, είναι αμερικάνικη εταιρεία, παραγωγής Premium Sports Drink, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η οικογένεια Αντετοκούμπο,  ενώ η FERRO είναι εταιρεία παραγωγής αρτοποιημάτων με ιστορία πάνω από 100 χρόνια. Η εταιρεία INAΧΟΣ, που βρίσκεται στη Γραμμένη Φθιώτιδας, παράγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα ετικέτας «Ρούμελη».

Παράλληλα επιδιώκει να δημιουργήσει 200 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας Carrefour από Έλληνες παραγωγούς, προκειμένου να τοποθετηθούν στα καταστήματα και να ξεκινήσει, από το 2024, την εξαγωγή τους στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται η Carrefour. 

Την ίδια ώρα διερευνάται η συνεργασία με νέα 3PL εταιρεία στον τομέα της διανομής και αποθήκευσης των προϊόντων της, όπου επί του παρόντος συνεργάζεται με τη Seagul, ενώ μελλοντικά στοχεύει στην κατασκευή ιδιόκτητου logistics center, ενδεχομένως στον Αυλώνα ή τα Οινόφυτα. 

Ακόμα ένας στόχος της για το επόμενο διάστημα είναι να λειτουργήσει και το eshop της Carrefour μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται πελάτες λιανικής και χονδρικής. 

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά το άνοιγμα του πρώτου Carrefour το 2022, τα οικονομικά αποτελέσματα, εκ πρώτης, φαίνονται μη ικανοποιητικά. Η εταιρεία παρουσίασε τζίρο €951 χιλ. και ζημίες €991 χιλ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο τζίρος αυτός οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη αναπτύσσει τις οργανωτικές δομές της και για τον λόγο αυτό το αποτέλεσμα προ φόρων της περιόδου ήταν ζημιογόνο. Ωστόσο, η ζημία αυτή καλύφθηκε στο σύνολό της από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στη χρήση, ποσού 1 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της εταιρείας, το ζητούμενο σε αυτή τη φάση δεν είναι η κερδοφορία αλλά η ανάπτυξη του δικτύου και οι οργανωτικές υποδομές που θα οδηγήσουν σε κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.