29 Απρ 2024
READING

Τι περιμένουν οι καταναλωτές από το social media marketing;

3 MIN READ

Τι περιμένουν οι καταναλωτές από το social media marketing;

Τι περιμένουν οι καταναλωτές από το social media marketing;

Αξιοποιώντας τα κοινωνικά ρεύματα

Σε μια εποχή όπου οι ψηφιακές αλληλεπιδράσεις είναι όχι μόνο συνηθισμένες αλλά και αναμενόμενες, οι μάρκες επιδιώκουν συνεχώς να αναβαθμίσουν τη διαδικτυακή τους σχέση με το κοινό τους σε ένα ουσιαστικό επίπεδο. Το ψηφιακό πεδίο, με την ταχέως μεταβαλλόμενη δυναμική του, θέτει μια συναρπαστική πρόκληση: Πώς μπορούν οι μάρκες να συμβαδίζουν με τις εξελισσόμενες προσδοκίες των καταναλωτών στις κοινωνικές πλατφόρμες;

Μια πρόσφατη έκθεση της πλατφόρμας διαχείρισης και ανάλυσης κοινωνικών μέσων, Sprout Social, δίνει μια τεκμηριωμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Μελετώντας το marketing στα social media, η έκθεση παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ καταναλωτών και μάρκας έχουν μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. Βασισμένη σε μια ολοκληρωμένη έρευνα σε περισσότερους από 1.800 χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και 900 marketers στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η έκθεση προσφέρει μια πανοραμική εικόνα των αναδυόμενων τάσεων.

Διαβάστε ακόμα: Ποιες είναι οι προτιμήσεις της Gen Z στα social media και τα brands;

Αύξηση της χρήσης των social media

Μια αξιοσημείωτη διαπίστωση από την έκθεση είναι η κλιμακούμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ταυτόχρονα, τα κίνητρα που ωθούν τους ανθρώπους να ακολουθούν μάρκες στις κοινωνικές πλατφόρμες μεταβάλλονται. Ενώ η ενημέρωση των followers για τα τελευταία προϊόντα παραμένει πρωταρχικής σημασίας, η γοητεία των ειδικών προσφορών επισκιάζει πλέον πτυχές όπως οι αξίες ή οι δηλώσεις οράματος των brands.

Λαχτάρα για αυθεντικότητα και διαφάνεια:

Παρά αυτή τη μετατόπιση, η ουσία μιας μάρκας δεν έχει χάσει εντελώς τη γοητεία της. Υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για αυθεντικό, μη διαφημιστικό περιεχόμενο. Οι καταναλωτές αναζητούν ένα διαφανές παράθυρο στις επιχειρηματικές πρακτικές, πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία προϊόντων, εκπαιδευτικό περιεχόμενο που αφορά τη μάρκα και προβολή περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες ή μαρτυρίες πελατών.

Ποιες μάρκες είναι οι πιο αξιομνημόνευτες;

Στην προσπάθεια να χαραχθεί μια μόνιμη εντύπωση στο μυαλό των καταναλωτών, ορισμένα χαρακτηριστικά της μάρκας βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι μάρκες που ανταποκρίνονται, εκείνες που δίνουν προτεραιότητα στην πρωτοτυπία έναντι του trendy περιεχομένου και η άμεση εμπλοκή με το κοινό τους αναδείχθηκαν ως αξιομνημόνευτα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, το έγκαιρο, επίκαιρο περιεχόμενο και οι αφηγήσεις με επίκεντρο το κοινό φαίνονται ελκυστικές.

Η επιτακτική ανάγκη για έγκαιρες απαντήσεις

Η έκθεση ανέδειξε επίσης την κρισιμότητα των έγκαιρων απαντήσεων στις αλληλεπιδράσεις των καταναλωτών. Αν και παρατηρήθηκε μια επιείκεια προς τις άμεσες απαντήσεις σε σύγκριση με προηγούμενες μετρήσεις, ένα σημαντικό 69% των καταναλωτών εξακολουθούν να έχουν προσδοκίες για αυθημερόν απάντηση, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη μιας ενεργής, ελκυστικής παρουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε ακόμα: Τι άλλαξε στα social media το 2023;

Μικτά συναισθήματα για την ενσωμάτωση της AI

Ένα σημείο συζήτησης που προκάλεσε το ενδιαφέρον ήταν η αυξανόμενη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις δεσμεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ανταπόκριση ήταν ανάμεικτη, με το 42% να επιδεικνύει ανησυχία, το 34% ουδετερότητα και ένα ενθαρρυντικό 24% να εκφράζει ενθουσιασμό. Αυτή η διαφοροποίηση υποδηλώνει ότι χρειάζεται να γίνει ένα μετρημένο βήμα προς την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτή ενισχύει και όχι αντικαθιστά την ανθρώπινη εμπλοκή.

Προσαρμογή στις εξελισσόμενες προσδοκίες των καταναλωτών

Η έκθεση της Sprout Social είναι ένας θησαυρός πληροφοριών για τα brands που επιδιώκουν να τελειοποιήσουν τις προσεγγίσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε αρμονία με τις σύγχρονες προσδοκίες των καταναλωτών. Μέσω του συνδυασμού της αυθεντικής δέσμευσης, της άμεσης ανταπόκρισης και της συνετής ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης, οι μάρκες μπορούν να εμπλουτίσουν σημαντικά τις αλληλεπιδράσεις τους στα social media, ευθυγραμμιζόμενες άψογα με τις εξελισσόμενες προσδοκίες των καταναλωτών.

Με πληροφορίες από Social Media Today

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.