02 Μάι 2024
READING

Ο δρόμος προς την προαγωγή

3 MIN READ

Ο δρόμος προς την προαγωγή

Ο δρόμος προς την προαγωγή

Στρατηγικές για την απόκτηση προαγωγής

Η προαγωγή αποτελεί σημαντικό στόχο για πολλούς εργαζόμενους. Ωστόσο, η άνοδος στην εταιρική κλίμακα δεν είναι απλώς θέμα ευσεβούς πόθου – απαιτεί καλά μελετημένη στρατηγική και επιμελή εκτέλεση.

Η εξέλιξη της καριέρας μας απαιτεί να μαθαίνουμε συνεχώς και να αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες. Είτε ανήκει κανείς σε μια μεγάλη εταιρεία είτε σε έναν μικρότερο οργανισμό, πρέπει να αναζητά ενεργά ευκαιρίες να αναλάβει νέα καθήκοντα και έργα. Η απόδειξη της ετοιμότητας για το επόμενο βήμα, ακόμη και αν αυτό είναι δύσκολο, είναι απαραίτητη.

Διαβάστε ακόμα: Τι πιστεύει η Gen Z για την εργασία, τα χρήματα και την καριέρα

Κατανοώντας την ευρύτερη εικόνα

Για να ανέβει στην ιεραρχία, είναι απαραίτητο να κατανοεί τους ευρύτερους στόχους και τις λειτουργίες του οργανισμού. Η ενημέρωση για τις τελευταίες τάσεις στον κλάδο, τις οικονομικές εκθέσεις και τις αλλαγές εντός της εταιρείας, είναι απαραίτητη. Κάθε ρόλος πρέπει να συνδέεται με τους κύριους στόχους της εταιρείας.

“Φωνάζοντας” τις επιτυχίες

Είναι καλό να μιλάει κανείς ανοιχτά για τα επιτεύγματα και τις εμπειρίες του. Το να μοιράζεται συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως ολοκληρωμένα έργα ή νούμερα πωλήσεων, είναι πολύ χρήσιμο. Επιπλέον, η αναγνώριση και ο έπαινος των επιτευγμάτων των συναδέλφων για την ανάδειξη των ηγετικών ικανοτήτων είναι σημαντική.

Φέρνοντας φρέσκες ιδέες

Η ηγεσία εκτείνεται πέρα από την εκτέλεση εντολών και “απαιτεί” νέες, δημιουργικές ιδέες στο τραπέζι. Η βασική εστίαση πρέπει να είναι σε έργα που αποσκοπούν στην αύξηση των εσόδων, στη μείωση του κόστους και στη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Διαχείριση του feedback

Η λήψη ανατροφοδότησης, καλής ή κακής, δείχνει ότι κάποιος είναι ομαδικός παίκτης και θέλει να βοηθήσει τον οργανισμό να γίνει καλύτερος. Αν κάποιος αναζητά χρήσιμες συμβουλές και τις χρησιμοποιεί για να βελτιωθεί, αυτό δείχνει ότι είναι επικεντρωμένος στην ανάπτυξη και μπορεί να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις.

Υποστήριξη των ανώτερων

Όταν ένας εργαζόμενος βοηθάει τον προϊστάμενό του, κατανοώντας και προετοιμάζοντας τις μελλοντικές ανάγκες, αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο. Κάνοντας τη δουλεία του ανωτέρου του πιο εύκολη, δείχνει την ετοιμότητά του να αναλάβει περισσότερες ευθύνες.

Αύξηση της προβολής

Όταν η δουλειά και οι ικανότητες ενός εργαζόμενου είναι γνωστές μόνο εντός μιας ομάδας, αυτό δυσκολεύει τον προϊστάμενό του να προτείνει προαγωγή. Οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθούν να συνδεθούν με ανώτερα στελέχη στον οργανισμό. Είτε πρόκειται για την καθοδήγηση συναντήσεων, την πραγματοποίηση παρουσιάσεων ή ακόμη και για μια απλή περιστασιακή συζήτηση, θα πρέπει να έχουν στόχο να γίνουν πιο αισθητοί.

Διατήρηση θετικής στάσης

Η αρνητική στάση ή η εμπλοκή στην πολιτική του γραφείου μπορεί να υπονομεύσει ακόμη και την πιο εξαιρετική εργασία. Τα στελέχη αναζητούν υποψηφίους που όχι μόνο υπερέχουν στη δουλειά τους αλλά και συμβάλλουν θετικά στη δυναμική της ομάδας, οδηγώντας σε βελτιωμένη απόδοση.

Συνήθη λάθη προς αποφυγή

Σιωπηλές φιλοδοξίες: Οι φιλοδοξίες προαγωγής δεν πρέπει να κρατούνται για τον εαυτό μας- πρέπει να τις επικοινωνούμε στους προϊστάμενούς μας.

Παραμέληση των επιτευγμάτων: Το ίδιο ισχύει και για τα επιτεύγματα – δεν πρέπει ποτέ να υποβαθμίζονται ή να παραβλέπονται – αποτελούν ισχυρό πλεονέκτημα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα είναι οι ηγέτες του αύριο;

Υπερτονισμός των ωρών εργασίας: Οι πολλές ώρες εργασίας από μόνες τους δεν εγγυώνται την προαγωγή, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να τις κάνουμε μεγάλο θέμα. Η εστίαση θα πρέπει να είναι στην παροχή εξαιρετικής αξίας.

Προσπάθειες σε λάθος τομείς: Χρειάζεται, επίσης, προσοχή στην επιλογή των έργων και των καθηκόντων. Πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε προσπάθειες που ανταποκρίνονται ταυτόχρονα στις ανάγκες του οργανισμού και τους προσωπικούς στόχους σταδιοδρομίας.

Ο δρόμος προς την προαγωγή

Η διεκδίκηση μιας προαγωγής στον εργασιακό χώρο είναι μια πολύπλευρη διαδικασία που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, επίμονη προσπάθεια και στρατηγική σκέψη. Αποφεύγοντας τις συνήθεις παγίδες, μπορεί κανείς να ανεβάσει την καριέρα του σε νέα επίπεδα.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.