01 Μάι 2024
READING

Το Amazon στρέφεται στο online ρούχο και το παντοπωλείο

3 MIN READ

Το Amazon στρέφεται στο online ρούχο και το παντοπωλείο

Το Amazon στρέφεται στο online ρούχο και το παντοπωλείο

Το Amazon κλείνει καταστήματα για να επικεντρωθεί στην online επιχείρηση μόδας.

Η γνωστή εταιρεία ετοιμάζεται να κλείσει δυο φυσικά καταστήματα ρούχων της, Amazon Style, για να επικεντρωθεί στην online επιχείρηση μόδας. Το κλείσιμο των καταστημάτων ακολουθεί ένα μοτίβο που καθιερώθηκε πέρυσι, όταν η εταιρεία έκλεισε όλα τα αυτόνομα βιβλιοπωλεία της και τα σημεία λιανικής πώλησης 4 αστέρων. Τα 4-star σημεία λιανικής του Amazon ήταν φυσικά καταστήματα στα οποία πουλούσε επιλεγμένα προϊόντα που είχαν βαθμολογηθεί με 4+ αστέρια από τους πελάτες στον ιστότοπό του.

Η κίνηση αυτή, ωστόσο, δεν σημαίνει το τέλος της παρουσίας του Amazon στο χώρο του φυσικού retail. Η εταιρεία εξακολουθεί να πιστεύει στα grocery stores της, όπως το Amazon Fresh και το Whole Foods Market, τα οποία πάνε καλά και αναπτύσσονται.

Διαβάστε ακόμα: Πώς σχεδιάζει το Amazon να παραμείνει “βασιλιάς”;

Τι θα γίνει με το προσωπικό;

Σε μια εταιρεία όπως το Amazon, με εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αντίστοιχους εργαζόμενους, είναι προφανές ότι μέρος του προσωπικού θα μετακινηθεί ή θα καλύψει άλλες ανάγκες, και οπωσδήποτε όσοι δεν συνεχίσουν θα λάβουν αποζημίωση, υποστήριξη και συμβουλευτική για αναζήτηση νέας εργασίας και ό,τι άλλο έχει συμφωνηθεί αρχικά, ανάλογα φυσικά με τη θέση. Ανώτερα και ανώτατα στελέχη αποχωρούν, για παράδειγμα, από εταιρείες ακόμα και μικρότερου μεγέθους του Amazon, με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αποζημίωση, 2-3 μήνες prior-notice στο οποίο δεν εργάζονται αλλά αμείβονται, ρευστοποίηση μετοχών και άλλα προνόμια που καθιστούν την αναζήτηση άλλης εργασίας βιώσιμη.

Amazon Style: Πολύ μπροστά για την εποχή του;

Τα Amazon Style stores διέθεταν τεχνολογία που παρείχε στους πελάτες προτάσεις με βάση τις προτιμήσεις τους, γεγονός που υποσχόταν να το διαφοροποιήσει από πολλά παραδοσιακά καταστήματα λιανικής πώλησης ρούχων. Ωστόσο, μόλις ξεκίνησαν αυτά τα καταστήματα, ορισμένοι εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι η λειτουργία ενός εξειδικευμένου καταστήματος ένδυσης είναι ακόμη πιο περίπλοκη από άλλα τμήματα retail. Οι επικριτές θεώρησαν επίσης ότι η προσέγγιση του Amazon Style ήταν αινιγματική και δεν ήταν κατάλληλη για μια ομαλή εμπειρία αγορών ρούχων.

Ένα σημαντικό βήμα πίσω για το Amazon

Ενώ ο αντίκτυπος του κλεισίματος μόλις δύο καταστημάτων μπορεί να φαίνεται ελάχιστος, στην πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο σημάδι της αλλαγής κατεύθυνσης της εταιρείας. Η ενέργεια αυτή δείχνει ότι το Amazon απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τα φυσικά καταστήματά του. Από την άλλη, η απόφαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί έξυπνη, δεδομένου ότι η εταιρεία τα καταφέρνει ήδη πολύ καλά με την πώληση ειδών μόδας μέσω διαδικτύου χωρίς την ανάγκη αυτών των καταστημάτων.

Εξάλλου, το Amazon εξακολουθεί να επικεντρώνεται στο να βελτιώσει το online κατάστημα ρούχων του. Έχει αρχίσει να πουλάει νέες μάρκες, όπως οι Coach και D’Amelio Footwear, και συνεργάζεται περισσότερο με τη Victoria’s Secret. Εισάγει επίσης νέες τεχνολογικές λειτουργίες, όπως η εικονική δοκιμή ρούχων και η παροχή συμβουλών σχετικά με το πώς θα ταιριάζουν τα ρούχα. Επιπλέον, προσφέρει επιλογές όπως το ” Try Before You Buy”, όπου οι πελάτες μπορούν να δοκιμάσουν ρούχα στο σπίτι πριν αποφασίσουν αν θα τα αγοράσουν.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon κλείνει φυσικά καταστήματα

Παράλληλα, το Amazon χρησιμοποιεί τους επιπλέον πόρους από το κλείσιμο των καταστημάτων Style για να επενδύσει περισσότερο στην επιχείρηση παντοπωλείων. Θέλει να τα πάει ακόμα καλύτερα και να γίνει ένας πιο ισχυρός ανταγωνιστής των παραδοσιακών παντοπωλείων.

Εστιάζοντας σε ό,τι λειτουργεί

Η τελευταία επιχειρηματική κίνηση του Amazon αντικατοπτρίζει μια υπολογισμένη βελτίωση της στρατηγικής. Με το κλείσιμο των καταστημάτων Amazon Style, η εταιρεία δεν υποχωρεί απλώς – αναπροσαρμόζει τις δυνάμεις της για να παίξει στους τομείς όπου βλέπει τις περισσότερες υποσχέσεις και δυνατότητες ανάπτυξης. Το μέλλον θα δείξει πόσο αυτή η επιλογή θα επηρεάσει τη θέση του, στο σκληρό κόσμο των ηλεκτρονικών αγορών.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.