29 Απρ 2024
READING

Πώς σχεδιάζει το Amazon να παραμείνει “βασιλιάς”;

4 MIN READ

Πώς σχεδιάζει το Amazon να παραμείνει “βασιλιάς”;

Πώς σχεδιάζει το Amazon να παραμείνει “βασιλιάς”;

Το Amazon στο ανταγωνιστικό τοπίο του retail

Το Amazon, κυρίαρχη δύναμη του λιανικού εμπορίου, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Αντιμέτωπο με έναν ανταγωνισμό που κλιμακώνεται, με τις προσδοκίες των πελατών που εξελίσσονται μέρα με τη μέρα ο διαδικτυακός retailer αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες.

Αύξηση της χρέωσης των συνδρομών Prime

Με την πρόσφατη απόφασή του να αυξήσει τη συνδρομή μέλους του Prime, το Amazon οδήγησε ορισμένα από τα μέλη του να επανεξετάσουν την πίστη τους στο retailer. Από την ίδρυσή του το 2016, οι χρεώσεις για τη συνδρομή Prime έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση. Τα μέλη αναζητούν τώρα εναλλακτικές τρόπους αγορών που μπορούν να ψωνίσουν με λιγότερα χρήματα. Το αθροιστικό αποτέλεσμα αυτών των αυξήσεων είδε το κόστος της συνδρομής να εκτοξεύεται κατά περίπου 76% με την πάροδο των ετών, ποσοστό που δείχνει μια σημαντική άνοδο της τιμολόγησης.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Amazon ανανεώνει το Prime τώρα, μετά από σχεδόν 20 χρόνια;

Σκληρός ανταγωνισμός για τις παραδόσεις

Υπάρχει αυξανόμενος ανταγωνισμός στον τομέα των υπηρεσιών παράδοσης, με μεγάλες εταιρείες όπως η Walmart+ και νέους παίκτες όπως το My Best Buy Total και το Capital One Bank Shopping να αναδεικνύονται σε σημαντικούς αντιπάλους. Αυτοί οι ανταγωνιστές δεν προσφέρουν απλώς παρόμοια προγράμματα, αλλά τιμολογούν στρατηγικά τις υπηρεσίες τους για να προσελκύσουν ένα ευρύ φάσμα καταναλωτών. Η Walmart+, για παράδειγμα, προσφέρει γρήγορη παράδοση και άλλα αποκλειστικά προνόμια, τοποθετώντας τον εαυτό της ως μια δελεαστική εναλλακτική λύση στην υπηρεσία Prime του Amazon.

Λίγο πριν την εορταστική περίοδο

Με την περίοδο των Χριστουγέννων να πλησιάζει, το Amazon προετοιμάζεται για να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις παράδοσης. Η εταιρεία σχεδιάζει να παραδώσει τις παραγγελίες γρήγορα και στην ώρα τους, διασφαλίζοντας ότι οι πελάτες θα παραλάβουν τα δώρα τους χωρίς καθυστερήσεις. Επιπλέον, το Amazon σκοπεύει να χρησιμοποιήσει 5.000 ηλεκτρικά οχήματα για τις παραδόσεις, δείχνοντας τη δέσμευση της εταιρείας να είναι φιλική προς το περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα διεκπεραιώνει αποτελεσματικά τις παραγγελίες.

Η επιτυχία των Big Deal Days

Παρά τον έντονο ανταγωνισμό και τους καταναλωτές που αναζητούν χαμηλότερες τιμές, οι πρόσφατες Big Deal Days του Amazon ήταν πολύ επιτυχημένες. Πολλά προϊόντα, ιδίως καλλυντικά, ρούχα και είδη σπιτιού, ήταν δημοφιλή και πωλήθηκαν γρήγορα. Οι αποτελεσματικές λειτουργίες της εταιρείας και η γρήγορη παράδοση αποτέλεσαν το κλειδί της επιτυχίας.

Σύννεφα στον ορίζοντα του retail

Οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων του κλάδου δίνουν μια εικόνα επιφυλακτικότητας και περισυλλογής για την επερχόμενη εορταστική περίοδο. Μια πρόβλεψη που αναφέρθηκε από την αμερικανική εταιρεία συμβούλων διαχείρισης, Bain, εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 3% τους επόμενους μήνες, που είναι μικρότερη από ό,τι αναμενόταν. Αυτός ο υποτονικός ρυθμός ανάπτυξης παρουσιάζει προκλήσεις για τους μεγάλους retailers – συμπεριλαμβανομένου του Amazon – κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου των γιορτών.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon κατέληξε να γίνει το απόλυτο μονοπώλιο;

Βελτίωση της παρουσίασης στη μόδα

Στον κόσμο της μόδας, όπου το στυλ και η παρουσίαση έχουν μεγάλη σημασία, ο απλός τρόπος προβολής των προϊόντων του Amazon θα μπορούσε να βελτιωθεί για μια καλύτερη εμπειρία των πελατών. Η αγορά θέλει περισσότερο ενθουσιασμό και σύνδεση με τις τάσεις. Ο e-retailer θα μπορούσε να επωφεληθεί από το να κάνει την πλατφόρμα του πιο ζωντανή και ελκυστική, ώστε οι πελάτες να βλέπουν περισσότερα από τις βασικές πληροφορίες και να αισθάνονται μια ισχυρότερη σύνδεση με τα προϊόντα μέσω ελκυστικών ιστοριών και εμφανίσεων.

Ξεπερνώντας τις προκλήσεις

Το μέλλον επιφυλάσσει πολλές ευκαιρίες για το Amazon. Απαιτεί νέες στρατηγικές που θα συνδέονται στενά με τις ανάγκες των πελατών, θα προωθούν τη φροντίδα για το περιβάλλον και θα παραμένουν ανταγωνιστικές στην αγορά. Η ικανότητα του retailer να προσαρμόζεται, να σχεδιάζει εκ των προτέρων και να εστιάζει στο να κάνει τους πελάτες ευτυχισμένους θα είναι το κλειδί για την πλοήγηση στον μεταβαλλόμενο κόσμο του λιανικού εμπορίου.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.