02 Μάι 2024
READING

Θα καταφέρουν οι κινεζικές εταιρείες να ταρακουνήσουν την αγορά των smartphones;

4 MIN READ

Θα καταφέρουν οι κινεζικές εταιρείες να ταρακουνήσουν την αγορά των smartphones;

Θα καταφέρουν οι κινεζικές εταιρείες να ταρακουνήσουν την αγορά των smartphones;

Generative AI: Η νέα αιχμή στον πόλεμο των smartphones

Στην ανταγωνιστική αγορά smartphones, οι κινεζικές μάρκες όπως οι Xiaomi, Oppo, Vivo και Huawei ανταγωνίζονται για να ξεπεράσουν τους σημερινούς ηγέτες της αγοράς, την Apple και τη Samsung. Σκοπεύουν να το καταφέρουν, προσθέτοντας εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη στα τηλέφωνά τους. Με την παγκόσμια αγορά smartphone να παρουσιάζει πτώση, οι εταιρείες αυτές ποντάρουν πολλά στην τεχνητή νοημοσύνη ως το επόμενο σύνορο για την καινοτομία και την ανάπτυξη της αγοράς.

Apple και Samsung: Οι προσεκτικοί ηγέτες

Η Apple είναι γνωστή για το γεγονός ότι δεν βιάζεται να λανσάρει πρώτη νέες τεχνολογίες, αλλά προσπαθεί να προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήστη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον CEO της εταιρείας, Tim Cook, η Apple ακολουθεί προσεκτική προσέγγιση στην τεχνητή νοημοσύνη, με σχέδια να αναπτύξει generative AI χαρακτηριστικά στο iPhone μέχρι το τέλος του 2024.

Διαβάστε ακόμα: Το δίκοπο μαχαίρι της τεχνητής νοημοσύνης στον επιχειρηματικό κόσμο

Την ίδια στιγμή, η Samsung ετοιμάζεται επίσης να ενισχύσει τη σειρά Galaxy με παρόμοιες δυνατότητες που αναμένεται να κάνουν το ντεμπούτο τους στις αρχές του 2024. Και στις δύο μεγάλες εταιρείες αρέσει να βεβαιώνονται ότι όλα είναι τέλεια πριν κυκλοφορήσουν νέα χαρακτηριστικά. Αλλά αυτή η αργή και σταθερή προσέγγιση μπορεί να δώσει στους ταχύτερα κινούμενους αντιπάλους τους την ευκαιρία να τις προλάβουν.

Η κινεζική επίθεση: Ταχύτητα και ενσωμάτωση

Οι Κινέζοι κατασκευαστές κινητής τηλεφωνίας ακολουθούν διαφορετική διαδρομή και κινούνται γρήγορα για να συμπεριλάβουν λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στα smartphones τους. Αυτές οι εταιρείες βλέπουν την AI όχι απλώς ως βελτίωση, αλλά ως μια βασική στρατηγική για να διαταράξουν τη δυναμική της αγοράς και να κατακτήσουν μια σημαντική βάση χρηστών από τους ανταγωνιστές τους.

Βελτίωση της αλληλεπίδρασης των χρηστών με βοηθούς AI

Η Xiaomi ενίσχυσε πρόσφατα τον ψηφιακό βοηθό της, Xiao Ai, με νέες δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης. Με αυτή την αναβάθμιση η εταιρεία στοχεύει να κάνει τις υπάρχουσες λειτουργίες, όπως η αναγνώριση τραγουδιών και η διαχείριση έξυπνων οικιακών συσκευών, πιο διαισθητικές και η εμπειρία να μοιάζει σαν μιλάμε με έναν πραγματικό άνθρωπο. Στόχος της Xiaomi είναι να ενσωματώσει πλήρως την τεχνητή νοημοσύνη στις καθημερινές ψηφιακές μας δραστηριότητες, κάνοντας τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τις συσκευές πιο εύκολο και πιο πολύ φυσικό.

Προσθήκη περισσότερων τρόπων αλληλεπίδρασης και σύνδεσης συσκευών

Η Huawei και η Oppo δεν απέχουν πολύ, με την καθεμία να ανακοινώνει αναβαθμίσεις στους ψηφιακούς βοηθούς της, Xiao Yi και Xiaobu, αντίστοιχα. Σχεδιάζουν να δώσουν στους χρήστες διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας με τις συσκευές τους, από τη χρήση των τηλεφώνων τους μέχρι τη συνομιλία με τους φορητούς υπολογιστές τους, ακόμα και τη χορήγηση εντολών σε έξυπνα αυτοκίνητα.

Η πρόκληση και η υβριδική προσέγγιση

Η τοποθέτηση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης σε τηλέφωνα δεν είναι εύκολη, επειδή τα τηλέφωνα έχουν περιορισμένο χώρο και ισχύ. Η διασφάλιση ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι γρήγορη, έξυπνη και δεν αδειάζει υπερβολικά την μπαταρία, και όλα αυτά χωρίς να κάνει το τηλέφωνο πολύ μεγάλο, είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μια διπλή στρατηγική για να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια. Απλούστερες, λιγότερο απαιτητικές σε πόρους εργασίες διεκπεραιώνονται από ελαφρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στην ίδια τη συσκευή, ενώ πιο απαιτητικές εργασίες επεξεργάζονται στο cloud. Αυτό το υβριδικό μοντέλο έχει ως στόχο να προσφέρει το καλύτερο και από τους δύο κόσμους, εξασφαλίζοντας αποτελεσματικότητα και ανταπόκριση.

Οι κατασκευαστές τσιπ μπαίνουν στο παιχνίδι

Για την υποστήριξη αυτών των προηγμένων χαρακτηριστικών, οι κατασκευαστές τσιπ, όπως η MediaTek και η Qualcomm, εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη προϊόντων edge computing που μπορούν να χειριστούν καλύτερα τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε κινητές συσκευές. Αυτές οι εξελίξεις στην τεχνολογία των ημιαγωγών θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμες για να γίνει η ενσωμάτωση της AI πιο πρακτική και αποτελεσματική.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς smartphones για λίγες ημέρες;

Εξέλιξη ή επανάσταση;

Καθώς η αγορά των smartphones προετοιμάζεται για τον αντίκτυπο της generative AI, μένει να δούμε αν θα πρόκειται για ένα μετασχηματιστικό άλμα ή για μια σταδιακή εξέλιξη. Γνωρίζουμε ότι τα τηλέφωνα θα γίνουν πιο έξυπνα, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές αν αυτό θα πείσει τους καταναλωτές να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους πιο γρήγορα.

Και μετά;

Με τα smartphones να γίνονται όλο και πιο έξυπνα, οι κατασκευαστές θα πρέπει να βρουν νέους τρόπους για να εντυπωσιάσουν τους χρήστες, ξεπερνώντας απλώς τα έξυπνα χαρακτηριστικά. Η μεγάλη πρόκληση για τους Κινέζους κατασκευαστές τηλεφώνων θα είναι να κάνουν κάτι καλύτερο από αυτό που προσφέρουν η Apple και η Samsung, μετατρέποντας την τεχνητή νοημοσύνη από ένα πολλά υποσχόμενο χαρακτηριστικό σε μια ανάγκη που καθορίζει την αγορά.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.