15 Μάι 2024
READING

ΔΕΗ: Πώς η ENEL Romania φέρνει πιο κοντά τον στόχο για EBITDA 1,5 δισ. ευρώ

4 MIN READ

ΔΕΗ: Πώς η ENEL Romania φέρνει πιο κοντά τον στόχο για EBITDA 1,5 δισ. ευρώ

ΔΕΗ: Πώς η ENEL Romania φέρνει πιο κοντά τον στόχο για EBITDA 1,5 δισ. ευρώ

Σε τροχιά υλοποίησης των στόχων του στρατηγικού της πλάνου για την κερδοφορία, που είχε τεθεί σε εφαρμογή 1,5 χρόνο πριν βρίσκεται η ΔΕΗ.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 9μηνο του 2023 μαρτυρούν μια σημαντική αύξηση της κερδοφορίας και των επενδύσεων, με τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) να «εκτοξεύονται» στα 936,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 292,6 εκατ. ευρώ (45,4%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις στο γ΄ τρίμηνο του 2023, με το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνεται σε 347,1 εκατ. έναντι 215 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, αύξηση δηλαδή άνω του 60%.

Ιδιαιτέρως θετική είναι και η εικόνα στα αποτελέσματα προ φόρων, όπου τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 391,2 εκατ. έναντι ζημιών 151,1 εκατ. το εννεάμηνο 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτά συναντάμε και το κέρδος ύψους 141,6 εκατ. ευρώ από την πώληση των πρώην λιγνιτικών περιοχών στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο καταγράφηκε στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2023. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη 267,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2023, έναντι ζημιών 169,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Εκτόξευση και στις επενδύσεις

Ενδεικτική της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει την πολιτική της ΔΕΗ είναι και η αύξηση των επενδύσεων κατά 81% (775 εκατ. από 427 εκατ.) σε σχέση με το εννεάμηνο 2022. Στη συγκεκριμένη κατηγορία συναντάμε κυρίως το Δίκτυο Διανομής, τα έργα ΑΠΕ και τη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου 840 MW στην Αλεξανδρούπολη.

Ο ρόλος της Enel Romania

Καθοριστική αποδεικνύεται η συνεισφορά της Enel Romania στην αλματώδη άνοδο των EBITDA. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA από την μεγάλη επένδυση στη Ρουμανία ( , η οποία αποτελεί την πρώτη σημαντική επέκταση στο εξωτερικό, ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ) κινούνται στην περιοχή μεταξύ 300 έως 350 εκατ. ευρώ.

Αυτό στα φετινά αποτελέσματα μεταφράζεται σε EBITDA κοντά στο 1,2 δισ. Ευρώ., ενώ με πλήρη 12μηνη ενσωμάτωση των μεγεθών της δραστηριότητας στη Ρουμανία θεωρείται σίγουρο ότι η ΔΕΗ θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό της σημασίας που «κρύβει» η εξαγορά της Enel Romania είναι το γεγονός ότι αύξησε το πελατολόγιο της ΔΕΗ κατά 55 %, με τους πελάτες της εταιρείας να φτάνουν στα 8,7 εκατ. από 5,6. Ακόμα, το παραγωγικό δυναμικό ΑΠΕ ενισχύθηκε κατά 23 % (από 3,9 σε 4,8 γιγαβάτ), το υπό ανάπτυξη δυναμικό κατά 50 % (από 10 σε 15 γιγαβάτ), το μήκος των δικτύων διανομής κατά 133.000 χιλιόμετρα και το επαναλαμβανόμενο EBITDA κατά 300 εκατ. (από 1,2 σε 1,5 δισ.).

Οι ευκαιρίες που δημιουργεί η εξαγορά του Κωτσόβολου

Στην επιχειρηματική -και όχι μόνο- επικαιρότητα των τελευταίων ημερών πρωταγωνιστεί φυσικά η μεγάλη εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, η κίνηση αυτή προσφέρει τη δυνατότητα να επιτευχθεί μια ολιστική προσέγγιση των καταναλωτών, στους οποίους θα προσφέρεται μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που θα ξεπερνούν τον τυπικό τομέα της Ενέργειας.

Ανάμεσα τους θα συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μονάδων αποθήκευσης, το δίκτυο διανομής, η εγκατάσταση και συντήρηση συσκευών αλλά και οικονομικές υπηρεσίες όπως καταναλωτικά δάνεια, ασφάλειες, πληρωμές κ.α.

Το επενδυτικό πλάνο στις ΑΠΕ

Ιδιαίτερη αξία στο στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ, έχει και η προσήλωση στο επενδυτικό πλάνο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αυτόν τον μήνα βρίσκονται σε λειτουργία μονάδες ισχύος 669 μεγαβάτ. Για το αμέσως επόμενο εξάμηνο αναμένεται να προστεθούν ακόμα 355 μεγαβάτ και 1,2 γιγαβάτ σε 12-18 μήνες. Ο τελικός στόχος είναι η ανάπτυξη μονάδων ισχύος 5,1 γιγαβάτ από τα οποία τα 4,9 έχουν ήδη πρακτικά εξασφαλίσει την αδειοδότηση.

Στάσσης: «Σίγουροι για EBITDA 1,2 δισ. ευρώ το 2023»

Τέλος, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε:

«Οι επιδόσεις μας για το εννεάμηνο 2023 ήταν ισχυρές παρά τις προκλήσεις από το εξωτερικό περιβάλλον, με γεωπολιτικές εντάσεις σε συνέχεια της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας Covid-19, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Καταφέραμε να επιταχύνουμε τις επενδύσεις μας σε στρατηγικούς τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα δίκτυα, διατηρώντας παράλληλα τη σχέση του καθαρού δανεισμού προς EBITDA εντός των στόχων μας, την ρευστότητα σε υψηλό επίπεδο, ενώ παράλληλα συνεχίσαμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας με την παροχή ανταγωνιστικών τιμολογίων. Για το σύνολο του έτους, είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε τον στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους €1,2 δισ. περίπου.

Στις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας, διαθέτουμε πλέον 670 MW ισχύος στην Ελλάδα και κατασκευάζουμε επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1,3 GW. Παράλληλα, επεκτείνουμε την παρουσία μας σε χώρες της περιοχής μας – σύμφωνα με το Επιχειρηματικό μας Σχέδιο – όπως είναι η Ρουμανία, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη χώρα. Πρόκειται για μία συναλλαγή η οποία αποτελεί ορόσημο για τη ΔΕΗ προκειμένου να γίνει η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, η συμφωνία για την εξαγορά της Κωτσόβολος, επιταχύνει τη μετάβαση της ΔΕΗ σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών τόσο σε ψηφιακό όσο και σε φυσικό επίπεδο, με βάση τον πυλώνα της πελατοκεντρικότητας της στρατηγικής μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τον συνεχιζόμενο μετασχηματισμό της ΔΕΗ και θα παρουσιάσουμε την επικαιροποιημένη στρατηγική μας, καθώς και το όραμά μας για τη νέα ΔΕΗ σε Capital Markets Day στα τέλη Ιανουαρίου, στο Λονδίνο».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.