01 Μάι 2024
READING

Πως το TikTok “συστήνει” στην Gen Z τις εφημερίδες

4 MIN READ

Πως το TikTok “συστήνει” στην Gen Z τις εφημερίδες

Πως το TikTok “συστήνει” στην Gen Z τις εφημερίδες

Οι ειδήσεις ως “κουτσομπολιό”

Σε μια εποχή που κυριαρχείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη γρήγορη κατανάλωση περιεχομένου, ένα φαινόμενο του TikTok φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο η Gen Z αλληλεπιδρά με τις ειδήσεις. Η Kelsey Russell, μία TikToker με σχεδόν 100.000 followers και πάνω από 5 εκατομμύρια likes στις αναρτήσεις της, έχει αναλάβει να κάνει τις ειδήσεις πιο ελκυστικές και προσιτές στη νέα γενιά.

Τα παραδοσιακά ειδησεογραφικά πρακτορεία δυσκολεύονται να προσελκύσουν την προσοχή των νεότερων γενεών. Σύμφωνα με έκθεση του Pew Research Center του 2022, το 50% των νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών εμπιστεύονται τις πληροφορίες από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σχεδόν όσο εμπιστεύονται τους εθνικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς (56%). Ωστόσο, η έλλειψη ειδησεογραφικής παιδείας παραμένει μια πραγματική ανησυχία και η προσέγγιση της Russell φέρνει μια νέα οπτική στο θέμα.

Διαβάστε ακόμα: Υποστήριξε ποτέ πραγματικά το Facebook τη δημοσιογραφία;

Η Russell επιλέγει ειδήσεις που της κεντρίζουν το ενδιαφέρον και τις παρουσιάζει στο κοινό της με ενθουσιασμό. Παρουσιάζει τις ειδήσεις ως “ιστορίες” τις παρομοιάζει με κουτσομπολιό, αναγνωρίζοντας ότι οι νεότερες γενιές έχουν αδυναμία στις συναρπαστικές αφηγήσεις.

Η σχέση της Gen Z με τις εφημερίδες

Οι Gen Z-ers δεν έχουν δείξει μεγάλη συμπάθεια για τις εφημερίδες. Από τον Αύγουστο του 2022, μόλις το 5% των μελών της Gen Ζ λαμβάνουν καθημερινά τοπική εφημερίδα. Οι παραδοσιακές εφημερίδες μπορεί να φαίνονται περισσότερο τρομακτικές παρά ελκυστικές, ιδίως για όσους έχουν μεγαλώσει σε μια ψηφιακή εποχή όπου οι ειδήσεις συνήθως καταναλώνονται σε “μικρές ποσότητες”.

Η χρήση του TikTok από την Russell ως πλατφόρμα για τη διάδοση ειδησεογραφικού περιεχομένου έχει ως στόχο να καλύψει αυτό το κενό. Παρουσιάζοντας ειδησεογραφικές ιστορίες σε μια μορφή που μοιάζει με μια must-read στήλη ποπ-κουλτούρας, φιλοδοξεί να κάνει τη νέα γενιά να διψά για ειδήσεις.

Ενίσχυση του οικονομικού αλφαβητισμού

Η Kelsey Russell δεν είναι η μόνη influencer του TikTok που αναλύει πολύπλοκα θέματα για τη γενιά Z. Η Kyla Scanlon, πρώην οικονομική αναλύτρια που έγινε δημιουργός περιεχομένου, έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 168.000 οπαδούς στο TikTok εξηγώντας περίπλοκα οικονομικά θέματα με κατανοητούς όρους.

Η Scanlon αντιμετωπίζει θέματα όπως η κρίση των κατοικιών, οι κρατικές δαπάνες και ο πληθωρισμός, χρησιμοποιώντας οικεία γλώσσα όπως “Η αγορά ομολόγων έχει φρικάρει”. Τόσο η Russell όσο και η Scanlon έχουν κοινό στόχο να προσελκύσουν το κοινό τους με πληροφορίες που διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι αδιάφορες για τους νεότερους θεατές.

Η άνοδος του έντυπου Τύπου

Είναι ενδιαφέρον ότι η άνοδος των δημιουργών του TikTok, όπως η Kelsey Russell, φαίνεται να συμπίπτει με την ανάκαμψη των συνδρομών σε έντυπες εφημερίδες. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν ένα διάλειμμα από τη συνεχή έκθεση στην οθόνη, κάποιοι ανακαλύπτουν ξανά την απτή απόλαυση της ανάγνωσης μιας φυσικής εφημερίδας.

Παγίδες παραπληροφόρησης

Ενώ οι influencers του TikTok έχουν αναμφίβολα βελτιώσει την προσβασιμότητα στις ειδήσεις και τη δέσμευση του νεότερου κοινού, η προσέγγισή τους κρύβει πιθανές παγίδες, κυρίως τον κίνδυνο παραπληροφόρησης και εντυπωσιασμού. Μπορεί να ξεχωρίζουν στο να κάνουν το περιεχόμενο των ειδήσεων πιο εύπεπτο και ελκυστικό, ωστόσο η προτεραιότητά τους μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται πάντα με την ακρίβεια και τη δημοσιογραφική ακεραιότητα.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό για τους Gen Z-ers -και όχι μόνο- να έχουν κριτική ματιά και να συμβουλεύονται πληροφορίες από πολλαπλές πηγές για μια ολοκληρωμένη και ακριβή αντίληψη των τρεχόντων γεγονότων.

Διαβάστε ακόμα: Οι τελευταίες εξελίξεις στις πλατφόρμες των social media

Οι influencers του TikTok επαναπροσδιορίζουν την κατανάλωση ειδήσεων

Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι η Gen Z συνειδητοποιεί ότι δεν είναι μόνο trendy, αλλά και απαραίτητο να ενημερώνεται και να ασχολείται με τα τρέχοντα γεγονότα.

Αυτοί οι TikTokers, που αναλύουν σημαντικά θέματα, έχουν μεγάλο αντίκτυπο, όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνονται οι ειδήσεις αλλά και στον τρόπο με τον οποίο οι νεότερες γενιές αντιλαμβάνονται το πεδίο της δημοσιογραφίας. Αυτό δείχνει την τη δύναμη των καινοτόμων προσεγγίσεων στο να γίνουν οι ειδήσεις προσιτές και ελκυστικές για τους νεότερους.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.