01 Μάι 2024
READING

Ποιοι κάνουν την Αθήνα κορυφαίο city break προορισμό

5 MIN READ

Ποιοι κάνουν την Αθήνα κορυφαίο city break προορισμό

Ποιοι κάνουν την Αθήνα κορυφαίο city break προορισμό

Στο επίκεντρο του τουριστικού – και κατ’ επέκταση του επενδυτικού – ενδιαφέροντος μπαίνει η Αθήνα, μία δεκαετία αφότου η αποχώρηση μεγάλων brands από τον ξενοδοχειακό χάρτη (όπως η Marriott) κλυδώνιζε τις προοπτικές ανάδειξης της πρωτεύουσας ως city break προορισμό.

Τελικά, το κλίμα ανατράπηκε, οι διεθνείς αλυσίδες επέστρεψαν και πλέον οι μεγάλοι ξενοδόχοι και οι παγκόσμιες μπράντες επιχειρούν απόβαση στο κέντρο αλλά και στα νότια προάστια της πόλης, όπου κατασκεάζονται περίπου 2.500 νέα δωμάτια, αριθμός που δεν περιλαμβάνει τις αναπτύξεις στο Ελληνικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2017 έχουν ανοίξει περισσότερα από 70 νέες μονάδες στην πόλη.

Κι αν διαβάσει κανείς τα στατιστικά της πληρότητας, γίνεται σαφές γιατί ο επενδυτικός πυρετός στην Αθήνα θα συνεχιστεί, με στόχο να κερδηθεί το στοίχημα της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού: στο εννεάμηνο η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας ήταν 78%, ενώ ώθηση στην Αθήνα έδωσαν τα διεθνή συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν και βάζουν στο κάδρο την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού. Η συμβολή του στις επιδόσεις της πόλης αποδεικνύονται από τη μέση τιμή δωματίου που έφτασε τα 171,35 ευρώ, ξεπερνώντας ορισμένους από τους ανταγωνιστές της, όπως η Μαδρίτη (161,32 ευρώ), η Κωνσταντινούπολη (151,43 ευρώ), το Βερολίνο (149,41 ευρώ) και η Βιέννη (152,18 ευρώ). 

Οι μεγάλες αφίξεις

Τις προοπτικές αυτές αναγνώρισαν Ισραηλινοί επενδυτές, όπως η Fattal, το αντίπαλο δέος της Brown. Στη θέση του παλιού Εσπέρια στη Σταδίου, που παρέμενε κλειστό από το 2010,  ο εισηγμένος στην αγορά του Τελ Αβίβ όμιλος διέθεσε κεφάλαια άνω των 25 εκατ. ευρώ, παρόλο που η συμφωνία μακροχρόνιας παραχώρησης με τον ΕΦΚΑ προέβλεπε τη δαπάνη 9 εκατομμυρίων για την ανακαίνισή του. Το νέο NYX Esperia Palace, σε σχέδια των Tsolakis Architects, διαθέτει 212 δωμάτια και σουίτες, τρείς συνεδριακές αίθουσες, εστιατόριο, bistrot, rooftop lounge bar & pool εστιατόριο, executive business lounge, business station, spa, γυμναστήριο, μία εσωτερική και μία εξωτερική πισίνα με εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη, το λόφο του Λυκαβηττού και την πόλη της Αθήνας. Συνεργασία διατηρεί το ξενοδοχείο με τον όμιλο Kalua (γνωστό από τη δραστηριότητά του στη Μύκονο), ενώ παρουσίασε και μία νέα επωνυμία στο χώρο υπηρεσιών spa, τo «Phe». 

Στο παιχνίδι όμως μπήκαν και «παραδοσιακοί» παίκτες του τουρισμού, όπως ο όμιλος του Νίκου Δασκαλαντωνάκη. Η Grecotel άνοιξε το τέταρτο ξενοδοχείο της – και το δεύτερο στην Αθήνα – στο Μέγαρο Καλλιμασιώτη, το οποίο για δεκαετίες στέγαζε κατάστημα του οίκου Χυτήρογλου, σε ακίνητο που έχει αγοράσει πριν από το 2015. Πρόκειται για το διατηρητέο στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Καπνικαρέας το οποίο κατασκευάστηκε το 1925 και ανεγέρθηκε σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, εκπρόσωπο του νεοεκλεκτισμού στην Ελλάδα. Το The Dolli 50 δωμάτια, εστιατόρια, πισίνα, lounge bar, pool bar, συνεδριακό χώρο, γυμναστήριο, σπα και roof garden, με την επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το πρόσωπο της Αθήνας γυρνά στη θάλασσα, έτσι ώστε η πόλη να καταστεί θέρετρο και ταυτόχρονα, να προσελκύσει τουρίστες υψηλού εισοδήματος. Το δρόμο για την επίτευξη αυτού του σκοπού δείχνει το One & Only Aesthesis, που, μάλιστα, θα σηματοδοτήσει το ντεμπούτο του πρώτου Guerlain Spa, του ομώνυμου γαλλικού οίκου, στην Ελλάδα. Η σημασία της επιλογής της Αθήνας από την αραβική Kerzner International αποδεικνύεται από το γεγονός πως το resort στη Γλυφάδα αποτελεί το ένα από τα μόλις 35 της διεθνούς αλυσίδας στον κόσμο, η οποία δέχεται 200 έως 300 αιτήματα διαχείρισης θερέτρων ετησίως. Στην ανάπτυξη υπάρχουν 120 δωμάτια, 18 κατοικίες και δύο εμβληματικές βίλες με ιδιωτικές πισίνες και κήπους, η Villa One και η Villa Nostos, ενώ προς πώληση θα διατεθούν και 14 ιδιωτικές κατοικίες που θα εξυπηρετούνται από την Kerzner. Εντός του θερέτρου λειτουργεί ένα all day εστιατόριο, το Ora υπό τη διεύθυνση του σεφ Έκτορα Μποτρίνι, το El Bar de Paco Morales, ένας pop-up χώρος για δείπνο από τον Πάκο Μοράλες, το Alelia bar και το beach και pool bar Minima.

Τα πολυαναμενόμενα ξενοδοχεία

To πλέον πολυαναμενόμενο opening του 2025 είναι το Conrad, όπως θα ονομάζεται το νέο Χίλτον, εμπνευσμένο από το μικρό όνομα του ιδρυτή της αμερικανικής αλυσίδας. Η ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου επενδύει 287 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού προορισμού στο κέντρο της Αθήνας, με παράλληλη αξιοποίηση της τάσης για εκμετάλλευση τουριστικών κατοικιών. Θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες και τους υπόλοιπους χώρους θα καταλαμβάνουν περίπου 55 διαμερίσματα, τα οποία θα λειτουργούν με τα brands των Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences – τα οποία έχουν προπωληθεί με τις τιμές να φτάνουν έως και τα 24.000 ευρώ/τ.μ. – , καθώς και χώροι εστίασης και εμπορικά καταστήματα, στη θέση του ιστορικού Βυζαντινού. Το ξενοδοχείο θα συστήσει για πρώτη φορά στο κοινό του λέσχη μελών σε επιφάνεια περίπου 5.000 τ.μ..

Επένδυση, μικρότερη σε αξία, αλλά τοποθετημένη σε εξίσου στρατηγικό σημείο της πρωτεύουσας, δίπλα στη Μητρόπολη, υλοποιεί η ισραηλινών συμφερόντων Gnosis Investments, που έχει συμφωνήσει με τη Radisson για τη λειτουργία του ξενοδοχείου υπό το brand Radisson RED. Αυτό θα περιλαμβάνει 112 δωμάτια και αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του 2024. Το συνολικό ύψος της επένδυσης φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ και, παρόλο που το αρχικό σχέδιο ήθελε τη δημιουργία 94 διαμερισμάτων με κουζίνα, αυτό ανατράπηκε. Συμφωνία έχει κλείσει η εταιρεία και με τον Άκη Πετρετζίκη για τη δημιουργία εστιατορίου και μπαρ. Σημαντικό είναι ότι αυτό θα είναι το τρίτο ακίνητο της Radisson Hotel Group στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σε ένα εμβληματικό ακίνητο, το Μέγαρο Σλήμαν – Μελλά ετοιμάζει το νέο του πεντάστερο ο όμιλος Μήτση, δαπανώντας 36 εκατομμύρια ευρώ. Το κτίριο οικοδομήθηκε τη δεκαετία 1880 – 1890 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου. Σχεδιάστηκε από τον Έρνστ Τσίλλερ και από το 2025 θα φιλοξενεί πολυτελές ξενοδοχείο όπου θα εργάζονται 150 άτομα.

Παράλληλα, θα επεκταθεί η χρήση του ιστορικού κινηματογράφου Ιντεάλ, με αυτές του θεάτρου και του συνεδριακού κέντρου, ενώ δρομολογείται η ανάθεση της εκμετάλλευσης του κινηματογράφου σε εταιρεία διεθνούς εμβέλειας στο χώρο του θεάματος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.