01 Μάι 2024
READING

Grok: Είναι το chatbot του Musk το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης;

3 MIN READ

Grok: Είναι το chatbot του Musk το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης;

Grok: Είναι το chatbot του Musk το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης;

Το στοίχημα του Musk για άμεση γνώση AI

Το τελευταίο εγχείρημα του Elon Musk στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ένα chatbot με την ονομασία Grok, φέρεται να ξεπερνά τους σημερινούς μεγάλους παίκτες, όπως το ChatGPT προσφέροντας άμεσες απαντήσεις που προέρχονται από τα τεράστια κανάλια δεδομένων του X, γνωστού ως Twitter.

Το Grok, που ξεκίνησε σε beta έκδοση από την εταιρεία xAI του Musk, φιλοδοξεί να ξεχωρίσει με την ελκυστική προσωπικότητα και το χιούμορ του, αξιοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για μεγαλύτερη επικαιρότητα. Το όνομά του είναι μια αναφορά σε έναν όρο της αργκό των υπολογιστών, εμπνευσμένο από ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Robert Heinlein, που υποδηλώνει βαθιά και ενστικτώδη κατανόηση.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί ο Musk ζητά να σταματήσει η κούρσα τεχνητής νοημοσύνης που προκάλεσε το ChatGPT;

Δεδομένα σε πραγματικό χρόνο: Δίκοπο μαχαίρι

Ενώ η υπόσχεση του Grok να αξιοποιεί τις τρέχουσες συζητήσεις μπορεί να φαίνεται ότι αλλάζει το παιχνίδι, έχει προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες μεταξύ των ειδικών. Η ικανότητα του chatbot να παράγει άμεσες απαντήσεις σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα, όπως αποδεικνύεται από τις επιδείξεις του Musk για τις γνώσεις του σχετικά με πρόσφατες νομικές δίκες, επιφυλάσσει πιθανούς κινδύνους. Ο κίνδυνος είναι ότι το Grok θα μπορούσε να αναπαράγει τις ανακρίβειες και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν στα ίδια τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί για την εκπαίδευσή του.

Για να έχουμε μια εικόνα του πώς το Grok θα μπορούσε να παρεκκλίνει από την πορεία του και να αρχίσει να παράγει προβληματικό περιεχόμενο, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το πείραμα “Tay” της Microsoft το 2016. Εκείνη τη χρονιά, το chatbot της Microsoft που βασίστηκε στο Twitter, το Tay, άρχισε να εκτοξεύει μισογυνιστικά και ρατσιστικά σχόλια λίγο αφότου οι χρήστες ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του μέσω των δεδομένων που του παρείχαν. Αντίστοιχα, υπάρχει η πιθανότητα το Grok να πέσει γρήγορα θύμα κακής χρήσης, γεγονός που θα ήταν αντίθετο με το όραμα που είχε ο Musk για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα των δεδομένων

Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν οι αναρτήσεις που κοινοποιούνται στο X για την ενημέρωση των απαντήσεων του Grok είναι μια επικίνδυνη κίνηση. Από τη μία πλευρά, παρέχει στο Grok μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών- από την άλλη, ο σύντομος και συχνά αμφιλεγόμενος χαρακτήρας του διαλόγου στην πλατφόρμα του Χ μπορεί να υποβαθμίσει την απόδοση και την αξιοπιστία του Grok.

Εν τω μεταξύ, μόλις τον περασμένο μήνα το Χ επικρίθηκε για την αδυναμία του να διαχωρίσει τα γεγονότα από τη μυθοπλασία όταν επρόκειτο για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Η φιλοδοξία του Musk συναντά την πραγματικότητα

Το κυριότερο ζήτημα με το Grok είναι η ικανότητά του να χρησιμοποιεί “ζωντανά” δεδομένα, ένα χαρακτηριστικό που ο Musk προωθεί ως βασικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε ακούσια να γίνει ένα κανάλι για την ταχεία διάδοση ψευδών πληροφοριών, ιδίως αν κακόβουλες οντότητες χειραγωγήσουν το περιεχόμενο της πηγής στο X.

Διαβάστε ακόμα: Τι μπορεί να σημαίνει το νέο AI Chatbot του Musk για το marketing

Το υποθετικό σενάριο ενός δικτύου τρολ που χρησιμοποιεί το X για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών, οι οποίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να μεγεθυνθούν από το Grok, διαμορφώνει μια ανησυχητική εικόνα για το μέλλον της επικοινωνίας με τεχνητή νοημοσύνη.

Το Grok αντιπροσωπεύει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της τεχνολογίας αιχμής και της προσεκτικής κρίσης, δείχνοντας πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να συνδυάσει κανείς την τεχνητή νοημοσύνη με τον απρόβλεπτο κόσμο των social media. Καθώς το Grok αναπτύσσεται, όσοι παρακολουθούν το χώρο της τεχνητής νοημοσύνης είναι περίεργοι να δουν αν μπορεί να χειριστεί αυτές τις προκλήσεις χωρίς να “σκοντάψει” στα ίδια του τα χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.