01 Μάι 2024
READING

Τι άλλαξε στην αγορά των κινηματογράφων σε μία δεκαετία

3 MIN READ

Τι άλλαξε στην αγορά των κινηματογράφων σε μία δεκαετία

Τι άλλαξε στην αγορά των κινηματογράφων σε μία δεκαετία

Λίγοι θεατές ή επιχειρηματίες φαντάζονταν πριν από περίπου 10 χρόνια ότι η μόδα των multiplex θα υπαναχωρούσε, δίνοντας τη θέση της στους «εκτοπισμένους» κινηματογράφους του κέντρου της Αθήνας.

Ωστόσο, οι τελευταίοι επιστρέφουν στις κεντρικές οδούς της Αθήνας, σύμφωνα με τα σχέδια που δρομολογούν οι νέες επενδυτές που έχουν στα χέρια τους ιστορικά ακίνητα της Αθήνας, εκμεταλλευόμενοι και το συνεχώς μειούμενο αριθμό των πολυκινηματογράφων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμφωνία την οποία επίκειται να ανακοινώσει ο όμιλος Μήτση για την αναβάθμιση του ιστορικού Ιντεάλ στην Πανεπιστήμιου, η εκμετάλλευση του οποίου θα ανατεθεί σε πολυεθνική με ισχυρό brand, πρόθυμη να επενδύσει στις υποδομές και την αισθητική του κινηματογράφου. Μάλιστα το Ιντεάλ, που ανήκει στο Μέγαρο Σλήμαν το οποίο αγόρασε η Mitsis Hotels και θα ανακαινίσει ως ξενοδοχείο, θα λειτουργεί και ως θέατρο αλλά και ως συνεδριακό κέντρο, έτσι ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητά του.

Παράθυρο για την επαναλειτουργία δύο επίσης ιστορικών κινηματογράφων ανοίγει η συμφωνία μεταξύ της διοίκησης του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου Ευταξία και του επιχειρηματία Γιάννη Περρωτή, στον οποίο μισθώθηκε για 50 χρόνια το κτιριακό συγκρότημα της οδού Σταδίου, ενώ σωτήρια για το μάλλον του Άστορ στη στοά Κοραή ήταν η υπουργική απόφαση βάσεις της οποίας κηρύσσεται διατηρητέα η χρήση του ως κινηματογράφου. Χαρακτηριστική της αντοχής των ιστορικών κινηματογράφων στη συνείδηση των θεατών είναι η συνεργασία του Δαναού με την ΤΕΜΕΣ, που έβγαλε για πρώτη φορά εκτός συνόρων Αττικής έναν κινηματογράφο της Αθήνας. Από φέτος λειτουργεί στη Navarino Agora, το νέο πόλο του Costa Navarino, θερινή αίθουσα του Δαναού, όπου προβάλλονται ταινίες πρώτης προβολής. 

Κινητικότητα, βέβαια, υπάρχει και στον χώρο των multiplex, όπως απέδειξε η εξαγορά των Village Cinemas από τον όμιλο Αντέννα, το Νοέμβριο του 2022. Η Η Village ξεκίνησε τη δραστηριότητα της στην Ελλάδα το 1996 σε συνεργασία με τον όμιλο του Νίκου Βαρδινογιάννη, ο οποίος έπειτα αποχώρησε από το σχήμα για να δημιουργήσει τη Ster Cinemas. Από το 2009 ανήκαν στη Δέμκο του Δημήτρη Κοντομηνά, αλλά έπειτα από καταγγελία ομολογιακού δανείου ύψους 48 εκατομμυρίων, οι μετοχές της Village εκπλειστηριάστηκαν και κατοχυρώθηκαν στη Eurobank, η οποία ήταν ιδιοκτήτρια των πολυκινηματογράφων έως τις 30 Νοεμβρίου του 2022. Μία χρονιά κατά την οποία η εταιρεία κατάφερε να κλείσει κάποιες από τις πληγές της πανδημίας, επιστρέφοντας σε τζίρο 24 εκατομμυρίων (αυξημένο κατά 150% σε σύγκριση με το 2021) και EBITDA 9,4 εκατομμυρίων. Έπειτα από μία αύξηση κεφαλαίου 27,6 εκατομμυρίων, ο όμιλος Αντέννα διαχειρίζεται μία επιχείρηση υγιέστερη, έχοντας μάλιστα προχωρήσει ήδη σε επενδύσεις για την αναβάθμιση των αιθουσών των πολυκινηματογράφων. 

Η εικόνα δεν είναι ίδια για την Odeon, που έχει αλλάξει χέρια, αλλά μετρά λιγότερες αίθουσες σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία. Η εταιρεία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης με 50 αίθουσες πανελλαδικά και πλέον εκμεταλλεύεται μόνο τους κινηματογράφους σε τέσσερα συγκροτήματα (σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ξάνθη και Ηράκλειο), ενώ δεν έχει καμία παρουσία στην Αθήνα, έπειτα από την εξαγορά των Odeon σε Ίλιον, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Τα Escape Center, Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία και Veso Mare εξαγοράστηκαν από τη Grouper Entertainment, αφού είχαν προηγηθεί ηχηρά λουκέτα όπως αυτό του Odeon Embassy στο Κολωνάκι, του Odeon Novacinema στη Γλυφάδα, του Odeon Kosmopolis στο Μαρούσι και του Odeon Starcity στη λεωφόρο Συγγρού. Η εταιρεία είχε ιδρυθεί το 2016 από την Ave και συγχωνεύθηκε με τη Ster Cinemas, ωστόσο ο όμιλος Βαρδινογιάννη αποφάσισε να αποεπενδύσει από τον κλάδο το 2020. 

Όπως τονίζουν παράγοντες του τουρισμού και της εστίασης, η επιστροφή του κινηματογράφου στην Αθήνα θα συμβάλει στην αναβάθμιση της εικόνας του κέντρου, ειδικότερα σε περιοχές όπου μεσούσης της κρίσης η κίνηση σταματούσε το απόγευμα. Μένει να φανεί αν υπάρχουν επενδυτές που πιστεύουν ακόμη στις προοπτικές της μεγάλης οθόνης, την ώρα που επελαύνουν οι συνδρομητικές πλατφόρμες streaming.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.