01 Μάι 2024
READING

Θα αλλάξει η κλιματική αλλαγή τα ταξίδια;

4 MIN READ

Θα αλλάξει η κλιματική αλλαγή τα ταξίδια;

Θα αλλάξει η κλιματική αλλαγή τα ταξίδια;

Η ανάκαμψη του τουρισμού και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος

Το 2023, η ταξιδιωτική βιομηχανία γνώρισε μια σημαντική ανάκαμψη, με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις να πλησιάζουν τα προ της πανδημίας επίπεδα. Χώρες όπως η Γαλλία, η Δανία και η Ιρλανδία είδαν ακόμη περισσότερους τουρίστες από ό,τι πριν. Και ενώ αυτή η ανάκαμψη είναι καλό σημάδι για την οικονομία, αναδεικνύει επίσης το πιεστικό ζήτημα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στον τουρισμό.

Το φετινό καλοκαίρι, πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο βίωσαν πρωτοφανή κύματα καύσωνα. Στην Ελλάδα και τη Χαβάη, οι πυρκαγιές προκάλεσαν την εκκένωση περιοχών, ενώ δημοφιλείς τόποι διακοπών όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Τουρκία εξέδωσαν προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα. Όλα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο ο τουρισμός συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε ακόμα: Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με “πράσινες τεχνολογίες”

Το ανθρακικό αποτύπωμα των ταξιδιών

Η τουριστική βιομηχανία προκαλεί περίπου το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα της κλιματικής κρίσης – σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council, ένα παγκόσμιο φόρουμ για την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία. Στις ΗΠΑ, το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα του μέσου ανθρώπου είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο -16 τόνοι, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 11,7 τόνοι. Αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που προτείνει η Συμφωνία του Παρισιού για τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το μέσο ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα ενός ατόμου είναι πιο κοντά στους 4 τόνους. Όμως, για να έχουμε τις καλύτερες πιθανότητες να αποτρέψουμε την αύξηση της θερμοκρασίας από την υπέρβαση των 2 βαθμών Κελσίου, το μέσο παγκόσμιο αποτύπωμα άνθρακα πρέπει να μειωθεί κάτω από τους 2 τόνους μέχρι το 2050. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου δύο πτήσεις μετ’ επιστροφής μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη για μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που ταξιδεύουμε.

Είναι τα “carbon passports” η λύση;

Τα “διαβατήρια άνθρακα” είναι μια νέα και τολμηρή ιδέα για τη μείωση των επιπτώσεων των ταξιδιών στο περιβάλλον. Τα διαβατήρια αυτά, που παρουσιάστηκαν από την Intrepid Travel σε μια έκθεση για το 2023, θα δίνουν σε κάθε ταξιδιώτη μια καθορισμένη ποσότητα άνθρακα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε χρόνο. Αυτό θα περιόριζε το πόσο μπορεί να ταξιδέψει κάθε άτομο για να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εστίαση στα αεροπορικά ταξίδια

Τα αεροπορικά ταξίδια λαμβάνουν ιδιαίτερη προσοχή λόγω των σημαντικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 32% από το 2013 έως το 2018. Παρά τις προόδους στην αποδοτικότητα των καυσίμων, ο αυξανόμενος αριθμός των πτήσεων αντισταθμίζει αυτά τα κέρδη. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν μέτρα, όπως πρόσθετους φόρους στις πτήσεις μικρών αποστάσεων και απαγόρευση των εσωτερικών πτήσεων, όπου τα τρένα αποτελούν βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Τι γίνεται με τα κρουαζιερόπλοια;

Δεν είναι μόνο τα αεροπορικά ταξίδια που δέχονται κριτική. Τα κρουαζιερόπλοια ελέγχονται επίσης για τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος το 2023 διαπίστωσε ότι τα κρουαζιερόπλοια διοχετεύουν στην ατμόσφαιρα τέσσερις φορές περισσότερα θειούχα αέρια (τα οποία αποδεδειγμένα προκαλούν όξινη βροχή και διάφορες αναπνευστικές παθήσεις) από ό,τι όλα τα αυτοκίνητα της Ευρώπης μαζί.

Πόλεις όπως το Άμστερνταμ και η Βενετία έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα κατά των κρουαζιερόπλοιων για τη μείωση της ρύπανσης και του υπερπληθυσμού, με αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα.

Διαβάστε ακόμα: COP27: Ποιο είναι το διακύβευμα για την οικονομία

Αλλαγή ταξιδιωτικών προορισμών λόγω της κλιματικής αλλαγής

Καθώς το κλίμα αλλάζει, είναι πιθανό να αλλάξει και ο τόπος που οι άνθρωποι επιλέγουν να πάνε διακοπές. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ενδέχεται να κάνουν τις τυπικές διακοπές στην παραλία λιγότερο δημοφιλείς, οδηγώντας τους τουρίστες να προτιμούν πιο δροσερά μέρη. Ήδη υπάρχει μια αξιοσημείωτη αύξηση των ανθρώπων που επιλέγουν να επισκεφθούν πιο δροσερά μέρη στην Ευρώπη, όπως η Σκανδιναβία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διασταύρωση του τουρισμού και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Με προορισμούς σε όλο τον κόσμο, από τη Βαρκελώνη έως το Έβερεστ, να αισθάνονται την πίεση του υπερ-τουρισμού, η έκκληση για αλλαγή των ταξιδιωτικών συνηθειών είναι πιο δυνατή από ποτέ. Ιδέες όπως τα διαβατήρια άνθρακα αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας να γίνει ο τουρισμός καλύτερος για το περιβάλλον. Καθώς αυτές οι ιδέες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, είναι σημαντικό για τους ταξιδιώτες να αλλάξουν τις συνήθειές τους και να βρουν νέους, φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους για να δουν τον κόσμο.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.