02 Μάι 2024
READING

Οι μικρές κατασκευαστικές που μπαίνουν σφήνα στο Ελληνικό

4 MIN READ

Οι μικρές κατασκευαστικές που μπαίνουν σφήνα στο Ελληνικό

Οι μικρές κατασκευαστικές που μπαίνουν σφήνα στο Ελληνικό

Οι ελλείψεις δυναμικού στην κατασκευαστική αγορά, αλλά και ο συμπεριληπτικός χαρακτήρας του έργου του Ελληνικού φέρνουν στα εργοτάξια και μικρούς παίκτες. 

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος ήδη από την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης και «ήρθε να προστεθεί, ως κερασάκι στην τούρτα στα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει από την αρχή το έργο» είχαν ως αποτέλεσμα και την είσοδο κατασκευαστικών εταιρειών, που δεν ανήκουν στις λεγόμενες Big 5, στην ανάπλαση των 8 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, στην ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου συμμετέχει η Redex του ομίλου Κοπελούζου, η Εκτέρ, τεχνική εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η Εθνοκάτ, που διοικείται από τον Αντώνη Αντωνίου και δραστηριοποιείται στις κατασκευές 20 και πλέον χρόνια.

Η Redex στο mini park

Η τεχνική εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου ανέλαβε να κατασκευάσει το mini park, μέρος του μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού, ένα έργο ύψους 6 εκατ. ευρώ. To πάρκο καλύπτει μία έκταση περίπου 75 στρεμμάτων, που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τη βιοποικιλότητα της περιοχής, ενώ φυτεύτηκαν περισσότερα από 400 δέντρα και 55.000 φυτά από μεσογειακές ποικιλίες. Η Redex κατασκεύασε το συντριβάνι με τους εκατοντάδες πίδακες νερού, ένα χώρο υπαίθριας άθλησης, παιδική χαρά με παιχνίδια κατασκευασμένα με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, διαδρομές περιπάτου και κτίρια λειτουργίας και ενημέρωσης. Σημειωτέον ότι εντός του mini park λειτουργεί το Experience Center του Ελληνικού, στο θολωτό υπόστεγο Γ΄ της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Redex ειδικεύεται στα ιδιωτικά έργα και έχει στο χαρτοφυλάκιό της την επέκταση των γραφείων της Lykovrisi Investment της οικογένειας Βενιάμη, το θέρετρο της One & Only στην Κέα,  τη ριζική ανακατασκευής της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και το Ikos Odissia της Sani/Ikos στην Κέρκυρα.

Η εταιρεία εμφάνισε θεαματική – σχεδόν διπλάσια – αύξηση του τζίρου της το 2022, καθώς ξεπέρασε τα 102 εκατομμύρια ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη έφτασαν τα 10,6 εκατ. ευρώ από ζημιές 175 χιλιάδων το 2021, ενώ το ανεκτέλεστο των έργων της υπολογίζεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ.

Η Εκτέρ στο πρώτο κτίριο του Ελληνικού

Το πρώτο από τα παραδοτέα έργα του Ελληνικού κατασκευάστηκε από την Εκτέρ, την εισηγμένη στο Χ.Α. που διοικείται από τον Θανάση Σίψα. Το project 15,8 εκατ. ευρώ αφορούσε  στην ανέγερση νέου κτιρίου μετεγκατάστασης συλλόγων ΑμεΑ(Αμυμώνη, Ερμής, ΝΙΚΗ-Victor Artant και Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας). Με συνολική δόμηση 11.500 τ.μ., σε οικόπεδο 7.400 τ.μ. το οποίο έχει ήδη αποδοθεί στο δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, το νέο Κέντρο Φροντίδας Ατόμων με αναπηρία, διαθέτει πισίνες και φυσιοθεραπευτήρια και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο. 

Όσον αφορά στην Εκτέρ, εμφανίζει ανεκτέλεστο ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ και ένα από τα πιο πρόσφατα έργα που ανέλαβε ήταν η επέκταση του ΚΑΤ. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο κύκλος εργασιών της Εκτέρ ανήλθε σε 28,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αλματώδη αύξηση χάρη στην εξέλιξη των ολοκλήρωση κατασκευαστικών συμβολαίων των οποίων οι προθεσμίες αποπεράτωσης είναι σε χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, ενώ τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια. Εκτός των άλλων, η Εκτέρ εξετάζει την αναβάθμιση του εργοληπτικού της πτυχίου στην 7η Τάξη, ούτως ώστε να διεκδικήσει μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων έργων που δημοπρατούνται.

Η Εθνοκάτ στις πολυτελείς κατοικίες

Τέλος, εργασίες για την κατασκευή των διώροφων και τριώροφων πολυτελών κατοικιών (condos) στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού έχει αναλάβει η Εθνοκάτ. Η εταιρεία εκτελεί χωματουργικές εργασίες, κατασκευάζει τον φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοποθετεί μονώσεις και εκτελεί ενσωματωμένα ηλεκτρομηχανολογικά δίκτυα και υποδομές, έναντι 9,3 εκατομμυρίων ευρώ. H Εθνοκάτ ιδρύθηκε το 2006, διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο 3ης τάξης και έχει εκτελέσει έργα που αφορούν κυρίως σε κατασκευή ή ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων, πολυτελών κατοικιών διατηρητέων κτιρίων αλλά και δημοσίων έργων. Μέχρι σήμερα έχει αναλάβει την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, όπως το Euphoria Retreat στο Μυστρά, το Sensimar Meltemi Blu της TUI στην Σαντορίνη και πρόσφατα ολοκλήρωσε το ΝΥΧ Esperia στη Σταδίου, για λογαριασμό του ισραηλινού ομίλου Fattal. Επίσης ανέλαβε και την ανακατασκευή 95 bungalows στα Αστέρια Γλυφάδας. Ο κύκλος των εργασιών της έφτασε τα 31 εκατ. το 2022, αυξημένος κατά 30% και τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν σε 904,5 χιλιάδες ευρώ. 

«Ελλείψει εργατικού δυναμικού, κάνουμε όσο το δυνατόν πιο νωρίς συμφωνίες με κατασκευαστικές εταιρείες, βάζοντας και ξένους κατασκευαστές επίσης στο παιχνίδι, προσπαθώντας επίσης να ενσωματώσουμε όσες περισσότερες εταιρείες μικρότερες στο έργο.Όλοι όσοι είναι στις κατασκευές αυτή την στιγμή προσπαθούν να ολοκληρώσουν το δικό τους έργο, παίρνοντας εργοτάξια από άλλους, άρα υφίσταται ζήτημα όσον αφορά τη συνεργασία με συνεργεία», είπε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για την επιλογή μικρών κατασκευαστικών.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.