29 Απρ 2024
READING

Black Friday: Πού ποντάρει η αγορά και τι θα αγοράσουν οι Έλληνες

3 MIN READ

Black Friday: Πού ποντάρει η αγορά και τι θα αγοράσουν οι Έλληνες

Black Friday: Πού ποντάρει η αγορά και τι θα αγοράσουν οι Έλληνες

Το κύριο μέλημα των ανθρώπων της αγοράς στη διάρκεια της Black Friday, είναι να μπορέσουν να «διώξουν» από τις αποθήκες και τα ράφια τους εμπόρευμα που είτε είναι παλαιότερης σεζόν, είτε δεν πωλείται εύκολα. Η διάρκεια της Black Friday στην Ελλάδα έχει μεγαλώσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς παρά το γεγονός ότι η διεθνούς φήμης εκπτωτική ημέρα είναι σήμερα, οι εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει αρκετές ημέρες πιο πριν.

Κι όλα αυτά μετά από έναν Οκτώβριο, ο οποίος δεν έφερε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το λιανεμπόριο, καθώς οι πωλήσεις ήταν σημαντικά περιορισμένες μετά από ένα κατά γενική ομολογία καλό εννιάμηνο που είχε προηγηθεί. Το λιανεμπόριο ρούχων επηρεάστηκε από την καλοκαιρία και κατ’ επέκταση την έλλειψη διάθεσης των καταναλωτών να πληρώσουν και να αγοράσουν χειμερινά προϊόντα. Ακόμα περισσότερο όμως το διαθέσιμο εισόδημα που είναι μειωμένο δεδομένης της επικρατούσας ακρίβειας, έχει πλήξει την αγορά με τις αγορές να περιορίζονται σημαντικά τον τελευταίο καιρό. 

Επιπλέον έσοδα στα ταμεία σε μία «ουδέτερη» περίοδο πριν τις γιορτές

Οι επιχειρηματίες ποντάρουν αρκετά στο τριήμερο εκπτώσεων από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή, ενώ και η Cyber Monday που έπεται αναμένεται να φέρει επιπλέον έσοδα στα ταμεία τους σε μία εκτός των άλλων «δύσκολη» χρονική περίοδο καθώς μεγάλη μερίδα των καταναλωτών παγώνει της αγορές της για να περιμένει την περίοδο των εορτών και το δώρο των Χριστουγέννων. 

Oι αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών έχουν ήδη ξεκινήσει τις προωθητικές ενέργειες με εκπτώσεις που ξεκινούν από 20% και κατά περίπτωση μπορεί να φτάσουν το 50% σε επιλεγμένα. Ακολούθως, λιανεμπορικές επιχειρήσεις πώλησης ρούχων και υποδημάτων ξεκινούν από 20% και φτάνουν στο 40% για προϊόντα φετινής σεζόν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι εκπτώσεις μπορεί να αγγίξουν ακόμα και το 70% για προϊόντα από προηγούμενες χρονιές. 

Το φαινόμενο της Black Friday άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα το 2016 και, αν και από το εξωτερικό όπου ξεκίνησε αφορά μόνο μια ημέρα – δηλαδή την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου -, τα τελευταία χρόνια έχει επιμηκυνθεί από μία εβδομάδα έως και ένα μήνα.

Το 77% των Ελλήνων θα κάνει αγορές στη διάρκεια της Black Friday

Πρόσφατη μελέτη της Klarna για τη Black Friday δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών προτίθεται να πραγματοποιήσει αγορές κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων της Black Friday και συγκεκριμένα ποσοστό 77% σε σύγκριση με 70% σε όλες τις 15 χώρες συνολικά που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας. Επιπλέον, το 70% των Ελλήνων καταναλωτών δήλωσε ότι έχει ήδη ένα σαφές πλάνο αγορών για την περίοδο της Black Friday (σε σύγκριση με 68% σε όλες τις χώρες συνολικά), δείχνοντας ότι έχουν προετοιμαστεί για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Πρόθεση για αγορές υψηλής αξίας και προτίμηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 69% των καταναλωτών σκοπεύει να επενδύσει σε αγορές υψηλής αξίας, όπως ηλεκτρικές συσκευές, κοσμήματα και έπιπλα, στη φετινή Black Friday. Η έρευνα δείχνει επίσης την προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών στις ηλεκτρονικές αγορές. Συγκεκριμένα, σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων οι καταναλωτές φαίνεται να προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές έναντι των αγορών σε φυσικό κατάστημα, δείχνοντας την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μόνο στην κατηγορία των κοσμημάτων και αξεσουάρ, το 52% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα προτιμήσει τις αγορές σε φυσικό κατάστημα. 

4 στους 10 θα αγοράσουν μόνο ό,τι αντέχουν οικονομικά

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες που θα πραγματοποιήσει, το 39% των καταναλωτών θα αγοράσει μόνο ό,τι μπορεί να αντέξει οικονομικά, ενώ μόνο το 5% δήλωσε ότι μπορεί να καταλήξει να ξοδέψει πάρα πολλά στις εκπτώσεις της Black Friday. Σχεδόν οι μισοί Έλληνες καταναλωτές σε ποσοστό 47% δήλωσαν ότι θα αγοράσουν προϊόντα που θα αγόραζαν ούτως ή άλλως, αλλά σε φθηνότερη τιμή.

Τα κορυφαία προϊόντα που ενδιαφέρονται να αγοράσουν οι καταναλωτές είναι τα ηλεκτρονικά είδη (55%), τα είδη ένδυσης και υπόδησης (52%) και τα προϊόντα ομορφιάς (25%).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.