04 Δεκ 2024
READING

Black Friday: Τελικά αξίζει όλη αυτή η φασαρία;

5 MIN READ

Black Friday: Τελικά αξίζει όλη αυτή η φασαρία;

Black Friday: Τελικά αξίζει όλη αυτή η φασαρία;

Από το 2015, όταν και έγινε κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας, ο Νοέμβριος έχει χαρακτηριστεί μήνας «Black Friday».

Kαι λέμε μήνας, γιατί μπορεί η αρχική παράδοση να αφορούσε μόνο την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, οι εμπορικές ανάγκες όμως έχουν παρατείνει τη συγκεκριμένη περίοδο για αρκετές εβδομάδες.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και νομοτελειακή, αφού η αλήθεια είναι ότι η ελληνική έκδοση της “Μαύρης Παρασκευής” συνέπεσε με δύσκολες περιόδους του ελληνικού λιανεμποριου.

Στην αρχή ήταν η οικονομική κρίση, οι κλειστές τράπεζες και τα capital controls, που έκαναν διστακτικούς τους καταναλωτές, οι οποίοι ξόδευαν το κάθε ευρώ τους με σύνεση. Ήταν λοιπόν αναγκαίο να βρεθούν τρόποι που θα κέρδισαν την προσοχή των αγοραστών. Στη συνέχεια ακολούθησε η σαφής βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με το 2019 να είναι η χρονιά με τις καλύτερες αποδόσεις. Στη συνέχεια όμως η επέλαση της πανδημίας, τα κλειστά καταστήματα, και φυσικά η απώλεια εσόδων και για τους καταναλωτές, δυσκόλεψε και πάλι την κατάσταση για το λιανικό εμπόριο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρότι το 2022 ο τζίρος ήταν κατά 9% υψηλότερος από το 2021, δεν κατάφερε να φτάσει στα επίπεδα του 2019.

Κάπως έτσι, η προσπάθεια να προσελκύσουν το αγοραστικό κοινό, οδήγησε, τόσο τις μεγάλες αλυσίδες όσο και τις μικρότερες επιχειρήσεις, ουσιαστικά, στη δημιουργία μιας εκπτωτικής περιόδου, ενδιάμεσης των θερινών και των χειμερινών εκπτώσεων.

Υπάρχει όντως το περιθώριο για μεγάλες εκπτώσεις;

Μέσα σε αυτό το, ομολογουμένως, πιεστικό οικονομικό περιβάλλον, η αλήθεια είναι ότι τα περιθώρια των επιχειρήσεων για προσφορές ανάλογες με αυτές που προκαλούν…ποδοπατήματα όπως εκείνα που συναντάμε στο εξωτερικό είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Κάπως έτσι, με εξαίρεση ίσως τις πρώτες δύο χρονιές, λίγα είναι τα προϊόντα και οι προσφορές που αξίζουν την προσοχή και… τα χρήματα των καταναλωτών.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μιλάμε είτε για επανάληψη προηγούμενων προσφορών, είτε για μικρά ποσοστά εκπτώσεων, με τα μεγαλύτερα να παρατηρούνται κυρίως σε προϊόντα περασμένων σεζόν.

Φυσικά υπάρχουν και πραγματικές ευκαιρίες που δικαιολογούν το όνομα και την… φήμη της ημέρας, αυτές όμως σίγουρα δεν αποτελούν πλειοψηφία και τις περισσότερες φορές απαιτούν από το αγοραστικό κοινό να βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να προλάβει.

Η ανάγκη αντίληψης της -ελληνικής πραγματικότητας

Αυτή η πραγματικότητα σε καμία περίπτωση δεν είναι ευθύνη των καταστημάτων, ούτε μιλάμε για μια προσπάθεια εξαπάτησης των καταναλωτών.

Απλώς, θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στις σωστές διαστάσεις. Μπορεί να ζούμε σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, που μεταφέρει μεταξύ διαφορετικών κοινωνιών συνήθειες, τρόπο ζωής και έθιμα, δε σημαίνει όμως ότι οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας δεν διαδραματίζουν κι εκείνες τον δικό τους ρόλο.

Είναι εντελώς διαφορετική η οικονομία και το εμπόριο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από την πραγματικότητα που έχει να αντιμετωπίσει μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, όσο μεγάλη κι αν είναι. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θεωρείται ρεαλιστικό να περιμένει πχ κάποιος εκπτώσεις ύψους 80% και 90% σε προϊόντα τεχνολογίας, όταν ήδη τα καταστήματα δουλεύουν με μικρό περιθώριο κέρδους.

Το κοινό ελπίζει και ψωνίζει

Ακόμα κι έτσι όμως, οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν χάσει την πίστη τους στην Black Friday. Δεν είναι τυχαίο ότι όντως το λιανικό εμπόριο δέχεται τόνωση τα τελευταία χρόνια τις περιόδους που «τρέχουν» οι προσφορές Black Friday, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 61% των επιχειρήσεων πήρε μέρος, το 2022, στη συγκεκριμένη «γιορτή» των καταναλωτών.

Έτσι, παρά τα όποια μεμονωμένα παράπονα, και φέτος οι Έλληνες ετοιμάζονται να ανοίξουν το πορτοφόλι τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της Klarna η πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών προτίθεται να πραγματοποιήσει αγορές κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων της Black Friday σε ποσοστό 77%. Ποσοστό το οποίο μάλιστα είναι μεγαλύτερο από το 70% που παρατηρείται σε όλες τις χώρες συνολικά. Παράλληλα, το 70% των Ελλήνων καταναλωτών δήλωσε ότι έχει ήδη ένα σαφές πλάνο αγορών για την περίοδο της Black Friday (σε σύγκριση με 68% σε όλες τις χώρες συνολικά), δείχνοντας ότι έχουν προετοιμαστεί για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Αναφορικά με τα προϊόντα που κερδίζουν την προσοχή του ελληνικού κοινού, το 69% των καταναλωτών σκοπεύει να επενδύσει σε αγορές υψηλής αξίας, όπως ηλεκτρικές συσκευές, κοσμήματα και έπιπλα, στη φετινή Black Friday. Η έρευνα δείχνει επίσης την προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών στις ηλεκτρονικές αγορές.

Συγκεκριμένα, σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων οι καταναλωτές φαίνεται να προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές έναντι των αγορών σε φυσικό κατάστημα, δείχνοντας την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μόνο στην κατηγορία των κοσμημάτων & αξεσουάρ, το 52% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα προτιμήσει τις αγορές σε φυσικό κατάστημα.

Αναφορικά με τις δαπάνες, το 39% των καταναλωτών θα αγοράσει μόνο ό,τι μπορεί να αντέξει οικονομικά, ενώ μόνο το 5% δήλωσε ότι μπορεί να καταλήξει να ξοδέψει πάρα πολλά στις εκπτώσεις της Black Friday. Σχεδόν οι μισοί Έλληνες καταναλωτές (47%) δήλωσαν ότι θα αγοράσουν προϊόντα που θα αγόραζαν ούτως ή άλλως, αλλά σε φθηνότερη τιμή. Τα κορυφαία προϊόντα που ενδιαφέρονται να αγοράσουν οι καταναλωτές είναι τα ηλεκτρονικά είδη (55%), τα είδη ένδυσης και υπόδησης (52%) και τα προϊόντα ομορφιάς (25%).

Σε κάθε περίπτωση, οι «γιορτές» αυτές σίγουρα δημιουργούν ένα θετικό κλίμα στην αγορά αλλά και στο αγοραστικό κοινό, ενώ όντως υπάρχουν και σημαντικές ευκαιρίες. Καλό πάντως θα είναι οι αγορές να γίνονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών και μόνο μέχρι το σημείο που μπορούν όντως να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.