29 Απρ 2024
READING

Black Friday κάθε μέρα;

3 MIN READ

Black Friday κάθε μέρα;

Black Friday κάθε μέρα;

Η Black Friday γίνεται σήμερα 99 ετών και το να ευχηθεί κανείς να τα εκατοστήσει, μάλλον δεν ακούγεται η καλύτερη ευχή. Αρκετοί μάλιστα προβλέπουν ότι πρόκειται να πεθάνει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Από Μαύρη Παρασκευή σε Μαύρο Νοέμβριο

Ήδη έχει μεταλλαχθεί σε μέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνα και εξαπλώνεται πολύ πιο πέρα ​​από τα όρια ενός 24ώρου. Οι καταναλωτές έχουν ήδη κατακλυστεί από εκπτώσεις Black Friday τις τελευταίες εβδομάδες, με εταιρείες να ξεκινούν τις προσφορές τους από τις αρχές Νοεμβρίου. Η μια και μοναδική μέρα που σήμαινε τη μεγαλύτερη ημέρα αγορών του χρόνου, φαίνεται να έχει γίνει απλά ένα εργαλείο προσέλκυσης αγοραστών με την υπόσχεση εξαιρετικών προσφορών, ακόμη κι αν ορισμένες από τις τιμές είναι πραγματικά υψηλότερες από ότι είναι κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

Έτσι, καθώς οι εταιρείες ανταγωνίζονται για το ποια θα προσελκύσει περισσότερους καταναλωτές, προσπαθούν να αποσπάσουν -διανοητικά και γνωστικά- την προσοχή τους από τη μία μέρα αγορών σε πολλές, με όρους όπως “Μαύρος Νοέμβριος” ή “Εποχή Black Friday”.

Και στη συνέχεια Cyber Monday

Μια ημέρα που είχε νόημα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι online αγορές χρειάζονταν ώθηση από το marketing, πόση αξία έχει σήμερα όταν ένα σημαντικό ποσοστό των συναλλαγών λιανικής γίνεται διαδικτυακά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου;  Στην πραγματικότητα, η Black Friday είναι εξίσου Cyber.  Το 2022, περισσότεροι από 87 εκατ. καταναλωτές έκαναν αγορές μέσω διαδικτύου κατά τη διάρκεια της Black Friday, σε σύγκριση με 77 εκατ. τη Cyber ​​Monday.

Το τελετουργικό των αγορών Black Friday θα εξασθενίσει, προειδοποιούν ειδικοί και καθηγητές του Marketing . Οι έμποροι λιανικής, τόσο στα φυσικά όσο και στα online καταστήματα, θα προσπαθούν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους με διάφορες προσφορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αντί για συγκεκριμένες ημερομηνίες και θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους συνεχώς. Επομένως, η έννοια της «Μαύρης Παρασκευής» θα έχει, στην καλύτερη περίπτωση, ιστορικό νόημα.

Online καταστήματα

Για πολλούς πιστούς της Black Friday, η πανδημία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι φαίνονται λιγότερο πρόθυμοι να σπρώχνουν ο ένας τον άλλο για να εξοικονομήσουν μερικά ευρώ για μια ηλεκτρική συσκευή. Βασίζονται στα ηλεκτρονικά καταστήματα για να βρουν τις καλύτερες προσφορές, αξιοποιώντας ιστότοπους που τους βοηθούν να βρουν την πιο συμφέρουσα τιμή. Τα φυλλάδια δε των εκπτώσεων βγαίνουν εβδομάδες ή μήνες νωρίτερα έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν έρευνα αγοράς, να δουν τί υπάρχει σε προσφορά, να συγκρίνουν και να αγοράσουν.

Άλλωστε, υπάρχουν πια πολλές άλλες «ημέρες» αγορών μέσω διαδικτύου που προσελκύουν το καταναλωτικό κοινό.  375 εκατομμύρια προϊόντα πουλήθηκαν από το Amazon την Prime Day 2023 και η συγκεκριμένη μέρα άρχισε να ξεπερνά τα επίπεδα πωλήσεων της Black Friday. Εν τω μεταξύ, Walmart και Target προσελκύουν τους αγοραστές με δικές τους προσφορές, ακολουθώντας το ανελέητο μάρκετινγκ του Amazon.

Αν και η “μεγαλύτερη ημέρα αγορών του χρόνου” καθιερώθηκε επίσημα στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και απογειώθηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80, η γέννησή της χρονολογείται πολύ πριν από αυτό. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι έμποροι αρχικά μισούσαν τον όρο Black Friday και πίεζαν για να την ονομάσουν Big Friday. Κι ενώ αυτός ο όρος δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, η ιδέα να γίνει αυτή η μέρα “μεγάλη υπόθεση” για εμπόρους και καταναλωτές, φαίνεται πως πέτυχε μέχρι στιγμής το στόχο της.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.