29 Απρ 2024
READING

Black Friday | Περιμένοντας καλύτερες προσφορές

4 MIN READ

Black Friday | Περιμένοντας καλύτερες προσφορές

Black Friday | Περιμένοντας καλύτερες προσφορές

Παραδοσιακά, η Black Friday ήταν μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερες μέρες αγορών της χρονιάς. Μια γιορτή καταναλωτισμού, με εικόνες Αμερικανών να ξενυχτούν έξω από τα εμπορικά καταστήματα ώστε να προλάβουν τις προσφορές μόλις αυτά ανοίξουν.

Από το 2015 όμως, την εποχή που το Amazon ξεκίνησε την πρώτη Prime Day “Χριστούγεννα τον Ιούλιο”, η Black Friday άρχισε να χάνει έδαφος, καθώς μεγάλα online καταστήματα, ανταγωνιστές του Amazon, προωθούσαν επίσης προϊόντα σε χαμηλές τιμές για να ακολουθήσουν το ρεύμα. Την ίδια στιγμή, οι μετα-καλοκαιρινές και Back-to-School προσφορές, άρχισαν να κερδίζουν έδαφος και να μετατοπίζουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, απομειώνοντας έτσι τη μοναδικότητα της ημέρας.

Σταδιακά, η μέρα αυτή που κάποτε αποτελούσε την αρχή της εορταστικής -καταναλωτικής-  περιόδου, έφτασε να αποτελεί σήμερα ένα ενδιάμεσο στάδιο, ίσως και την αρχή του τέλους της περιόδου των αγορών. Από πέρυσι ήδη σημειώνεται πτώση στον αριθμό των ανθρώπων που κάνουν αγορές κατά τη διάρκεια της Black Friday. Στις ΗΠΑ, 73 εκατ. αγοραστές πήγαν να ψωνίσουν το 2022 σε αντίθεση με τα 84 εκατ. του 2019, σημειώνοντας πτώση 13%.

Πηγές του κλάδου φημολογούν και έρευνες διαπιστώνουν ότι και το φετινό Black Friday μπορεί να είναι μια από τα ίδια, να προκαλεί δηλαδή απογοήτευση.

Τί φταίει;

Οι αυξητικές πληθωριστικές τάσεις έχουν κουράσει και ταυτόχρονα ανησυχούν τους καταναλωτές, προκαλώντας τους ανασφάλεια. Επιπλέον, η μεταπανδημική έξαρση του revenge-living έχει κοπάσει. Τα χρήματα δεν είναι αρκετά και ο κόσμος έχει γίνει περισσότερο κυνικός – τον απασχολούν πιο σοβαρά θέματα από το τί θα αγοράσει στο Black Friday.

Η εμπειρία έχει επίσης κάνει τους καταναλωτές σκεπτικούς αναφορικά με το αν οι εκπτώσεις που διαφημίζονται είναι πραγματικές, ενώ οι μισοί σχεδόν πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν καλύτερες προσφορές διαθέσιμες σε άλλες εποχές του χρόνου.

Ακόμη πιο αποθαρρυντικό είναι ότι μεταξύ των “πιστών” της Black Friday, οι διπλάσιοι σε σχέση με το 2022 σκοπεύουν να ξοδέψουν λιγότερα, ενώ μόλις 1 στους 10 προτίθεται να κάνει το αντίθετο.

Το κρίσιμο καταναλωτικό κοινό, γυναίκες και άτομα ηλικίας 35-55 ετών, δηλώνει φέτος λιγότερο ενθουσιώδες για τις αγορές, και αναμένει από τις εταιρείες πιο δελεαστικές προσφορές αργότερα μέσα στη χρονιά. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hasbro στη Wall Streey Journal, “Aυτές οι διακοπές θα αργήσουν και θα εξαρτηθούν από πολλά”.

Χριστούγεννα 2023

Στο μεταξύ, τα Χριστούγεννα φέτος πέφτουν Δευτέρα και πολύς κόσμος θα εμφανιστεί την τελευταία στιγμή για να κάνει τις αγορές για τα δώρα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η οικονομική δυσπραγία έχει οδηγήσει περισσότερους από τους μισούς καταναλωτές (52%) να έχουν συμφωνήσει και να σχεδιάζουν να μην ανταλλάξουν δώρα με άλλους ενήλικες φέτος. Όπου λιγότερα δώρα, σημαίνει λιγότερο τρέξιμο -και έξοδα φυσικά- άρα περισσότερος χρόνος για να τον περάσουν ποιοτικά με φίλους και οικογένεια. Οι άνθρωποι θα προτιμήσουν να βγουν για ένα ποτό ή για ένα γεύμα, από το να πάνε για ψώνια φέτος.

Φυσικά, οι ελκυστικές προσφορές αποτελούν πάντα δέλεαρ για τους καταναλωτές, τα 2/3 των οποίων, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Consumer Pulse της McKinsey, έχουν σαν προτεραιότητα τις καλύτερες τιμές. Η ανησυχία για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων που προκαλούσε αναστάτωση, απασχολεί πλέον πολύ λίγους.

Η έντονη προωθητική δραστηριότητα των εταιρειών και η μετατόπιση των εορταστικών προσφορών νωρίτερα, φαίνεται πως αντί να οδηγεί σε περισσότερες πωλήσεις, αύξησε τον σκεπτικισμό των αγοραστών και τους εξάντλησε.

Ίσως να ήταν αναπόφευκτο ότι η Black Friday θα έχανε την αίγλη της. Ωστόσο, καθώς φθίνει, φαίνεται να αντικαθίσταται από αύξηση των αγορών της τελευταίας στιγμής, την προπαραμονή των Χριστουγέννων, στις 23 Δεκεμβρίου.

Όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στις προσφορές, τις οποίες οι καταναλωτές περιμένουν ότι μπορεί να έρθουν αργότερα κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Οικονομικά στενεμένοι αγοραστές και ανήσυχοι έμποροι παίζουν chicken game. Ο καθένας προσπαθεί να αποφύγει να δειλιάσει και να υποταχθεί στον άλλο. Το ποιος θα είναι νικητής, μένει να το δούμε.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.