03 Μάι 2024
READING

Πώς χτίζει την επόμενη μέρα της Prodea ο Κύπριος Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου

3 MIN READ

Πώς χτίζει την επόμενη μέρα της Prodea ο Κύπριος Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου

Πώς χτίζει την επόμενη μέρα της Prodea ο Κύπριος Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου

Πλώρη για μία «νέα» Prodea, με διερυμένη μετοχική σύνθεση και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, έχει βάλει ο Κύπριος επιχειρηματίας Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου.

Έχοντας πετύχει να γίνει ο πρώτος τη τάξει ιδιοκτήτης πράσινων γραφείων, η εταιρεία εστιάζει τώρα στην αύξηση του αποτυπώματός της στην αγορά των ξενοδοχειακών ακινήτων. Σε αυτή τη φάση, εξετάζει ενεργά τις προοπτικές περαιτέρω επέκτασης των δραστηριοτήτων της στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα, μέσω επενδύσεων σε πολυτελή ξενοδοχεία και σε άλλα τουριστικά ακίνητα σε Ελλάδα, Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ήδη συμμετέχει κατά 25% στην MHV, κοινοπραξία των Prodea – Invel (βασική μέτοχος της ΑΕΕΑΠ) – Γιάννη Παπαλέκα στον τουρισμό, η οποία έχει χαρτοφυλάκιο αξίας 558 εκατ. ευρώ και ελέγχει τέσσερα ξενοδοχεία, 924 δωματίων και 22 εστιατορίων και μπαρ, καθώς και 42.000 τ.μ. οικιστικών αναπτύξεων.

Την επέκταση αυτή θα επιχειρήσει είτε μέσω εξαγορών ακινήτων ή συμμετοχών σε αυτά, είτε μέσω τς εισφοράς ξενοδοχειακών μονάδων ως είδος σε περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Μέσω της τελευταίας οδού θα πετύχει διπλό σκοπό, αφού ενδέχεται οι υφιστάμενοι μέτοχοι να υποστούν απομείωση της συμμετοχής τους στην Prodea, κάτι που έχει τεθεί ως στοίχημα, ούτως ώστε να μπει «νέο αίμα» στο μετοχικό κεφάλαιο.

Οι αλλαγές στη μετοχική σύνθεση

Αν και σε εξέλιξη είναι η δημόσια πρόταση της Invel, εταιρείας συμφερόντων του κ. Παπαχριστοφόρου για την απόκτηση 33,2 εκατ. μετοχών ή το 13% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, πρόθεση του βασικού μετόχου είναι η ελεύθερη διασπορά να αυξηθεί και να εισέλθουν φρέσκα κεφάλαια στην ΑΕΕΑΠ. Ο λόγος για τον οποίο εκκίνησε η διαδικασία της δημόσιας πρότασης είναι τυπικός και είναι το αποτέλεσμα της απόκτησης του ελέγχου του 87% των δικαιωμάτων ψήφου της ΑΕΕΑΠ από την Invel, με το επενδυτικό κεφάλαιο Castlelake να διατηρεί την κυριότητα των μετοχών. Ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και της επενδυτικής επιτροπής της Prodea, διαχειρίζεται ακίνητα αξίας περίπου 3,5 δισ. ευρώ στην Ευρώπη κι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ξένων κεφαλαιούχων, ούτως ώστε να διαχειριστεί και τα κεφάλαια της Prodea.

Πριν από τη δημόσια πρόταση, η Invel είχε ήδη προβεί σε διάθεση 21,2 εκατ. μετοχών, που αντιπροσωπεύουν περίπου 8,30% του συνόλου των μετοχών της Prodea. Σημαντικό ποσοστό, αν και κάτω του ορίου του 5%, απέκτησε στο τέλος του καλοκαιριού η Alpha Bank. Επόμενο βήμα λοιπόν κατά τις πληροφορίες είναι να διατεθεί επιπλέον 2% της ΑΕΕΑΠ – σημειωτέον 2% ελέγχει η Anthos Properties – σε επενδυτές και να μειωθεί το ποσοστό της Castlelake. Κάτι που αποτελεί και επιταγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία έχει κρούσει το καμπανάκι στις εισηγμένες επενδυτικές ακινήτων λόγω της χαμηλής διασποράς των μετοχών τους, η οποία θα πρέπει να διαμορφωθεί σε τουλάχιστον 15%. Θυμίζουμε πως η μετοχική σύνθεση της Prodea άλλαξε για πτώτη φορά όταν η Invel απέκτησε το 66% της Prodea από την Εθνική Τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2013. Την κίνηση αυτή ακολούθησε η απόκτηση του μετοχικού μεριδίου 32,7% της τράπεζας τον Ιούνιο του 2019 με τη στήριξη της Castlelake. 

Παρά την κρίση που διέρχεται παγκοσμίως, και ειδικότερα στην Ευρώπη, ο κλάδος των ακινήτων, το ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Prodea είναι ζωντανό, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς του real estate. Η ΑΕΕΑΠ είναι με διαφορά η μεγαλύτερη σε μέγεθος επενδυτική ακινήτων στην ελληνική αγορά, με χαρτοφυλάκιο 2,8 δισεκατομμύρια, έσοδα εννεαμήνου 127,4 εκατ. και προσαρμοσμένο EBITDA 95,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.