01 Μάι 2024
READING

Ενώνοντας πολιτισμούς για καλύτερη ακρίβεια πληροφοριών στο διαδίκτυο

3 MIN READ

Ενώνοντας πολιτισμούς για καλύτερη ακρίβεια πληροφοριών στο διαδίκτυο

Ενώνοντας πολιτισμούς για καλύτερη ακρίβεια πληροφοριών στο διαδίκτυο

Ξεπερνώντας από κοινού την παραπληροφόρηση

Σε μια εποχή όπου η παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ανεξέλεγκτη, μια νέα μελέτη ρίχνει φως στο πώς η πολιτιστική ανταλλαγή μπορεί να είναι το κλειδί για την προώθηση ενός πιο προσεκτικού και διεξοδικού ελέγχου των γεγονότων. Αυτή η καινοτόμος έρευνα, με επικεφαλής μια ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οποίο άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο συνεργάζονται για να καταλάβουν τι είναι αληθινό στο διαδίκτυο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Frontiers in Psychology, δείχνει ότι οι άνθρωποι ελέγχουν τα γεγονότα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιο προσεκτικά όταν συνεργάζονται με κάποιον από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο οδηγεί σε μια πιο βαθύτερη εξέταση των πληροφοριών, αλλά κάνει επίσης τους ανθρώπους πιο ανοιχτούς στο να αλλάξουν τις πρώτες τους απόψεις αν διαπιστώσουν ότι έκαναν λάθος.

Διαβάστε ακόμα: Πως το TikTok “συστήνει” στην Gen Z τις εφημερίδες

Πώς το ιστορικό μας διαμορφώνει τις αντιλήψεις μας

Η έρευνα καταδεικνύει πώς οι πολιτισμικές προκαταλήψεις μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα ενός ατόμου να πιστέψει ορισμένους ισχυρισμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, ένας Γάλλος μπορεί να μην πιστέψει ένα tweet που λέει ότι η Βρετανία έχει περισσότερα είδη τυριού από τη Γαλλία και ένας Άγγλος μπορεί να αμφισβητήσει έναν ισχυρισμό σχετικά με τις καθημερινές συνήθειες υγιεινής των Γάλλων. Αυτό δείχνει πώς η κουλτούρα μας επηρεάζει το αν δεχόμαστε ή απορρίπτουμε πληροφορίες.

Οι ποικιλόμορφοι συνδυασμοί οδηγούν σε καλύτερη αξιολόγηση των πληροφοριών

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της μελέτης είναι η σύγκριση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο ζευγάρια από την ίδια κουλτούρα (όπως Γάλλοι με Γάλλους ή Άγγλοι με Άγγλους) σε σύγκριση με ζευγάρια μεικτής κουλτούρας (όπως Άγγλοι με Γάλλους) ελέγχουν τα γεγονότα. Οι άνθρωποι από την ίδια κουλτούρα συνήθως αναζητούν πληροφορίες που ταιριάζουν με αυτό που ήδη σκέφτονται. Ωστόσο, όταν άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες συνεργάζονται, κάνουν πιο ενδελεχή έρευνα και είναι πιο πρόθυμοι να αλλάξουν τις απόψεις τους αν βρουν νέα στοιχεία.

Έχει σημασία

Η διάδοση ψευδών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί μεγάλο πρόβλημα σήμερα, επηρεάζοντας την πολιτική, τις αποφάσεις για την υγεία και τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι άνθρωποι. Η μελέτη υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πώς οι άνθρωποι αξιολογούν τις πληροφορίες στο διαδίκτυο. Υποδηλώνει, μάλιστα, ότι η διαπολιτισμική συνεργασία στον έλεγχο των γεγονότων θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμη στρατηγική για τη βελτίωση της παιδείας στα μέσα ενημέρωσης και την προώθηση του πολιτικού διαλόγου.

Εφαρμογή στην πράξη

Παρόλο που η συγκέντρωση ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες ή αντιλήψεις με διαφορετικές κουλτούρες ή πεποιθήσεις για τον έλεγχο των γεγονότων μπορεί να είναι δύσκολη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα σχολεία και τα κολέγια θα μπορούσαν να είναι ιδανικοί χώροι για να δοκιμάσουν κάτι τέτοιο. Αυτοί οι χώροι είναι αφιερωμένοι στη διδασκαλία και την τεκμηριωμένη συζήτηση, οπότε θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κατάλληλο περιβάλλον για τέτοιου είδους εγχειρήματα.

Διαβάστε ακόμα: Ad-Free συνδρομές σε Meta και TikTok

Μελλοντικές ερευνητικές κατευθύνσεις

Η προσέγγιση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια εποχή όπου η παραπληροφόρηση μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες στην κοινή γνώμη και τη συμπεριφορά.

Με το βλέμμα στο μέλλον, η ερευνητική ομάδα του CNRS σχεδιάζει να διερευνήσει τον αντίκτυπο της πολιτισμικής ποικιλομορφίας στον έλεγχο των γεγονότων σε πιο αμφιλεγόμενα θέματα. Η μεθοδολογία τους, εστιάζοντας στις πραγματικές διαδικασίες αξιολόγησης των διαδικτυακών πληροφοριών, προσφέρει μια νέα προοπτική σε σύγκριση με τις μελέτες που εξετάζουν μόνο τη διάδοση και την πίστη στην παραπληροφόρηση.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.