30 Απρ 2024
READING

Matrix Pack: H εταιρεία που έκανε παγκόσμιο το -ελληνικό- χάρτινο καλαμάκι σχεδιάζει επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ

4 MIN READ

Matrix Pack: H εταιρεία που έκανε παγκόσμιο το -ελληνικό- χάρτινο καλαμάκι σχεδιάζει επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ

Matrix Pack: H εταιρεία που έκανε παγκόσμιο το -ελληνικό- χάρτινο καλαμάκι σχεδιάζει επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ

Στον δρόμο της δυναμικής ανάπτυξης ετοιμάζεται να συνεχίσει η Matrix Pack, η οποία ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό, το οποίο θα καλυφθεί σε ύψος 27 εκατ. ευρώ από το RRF και το υπόλοιπο από ίδια κεφάλαια, θα διατεθεί για την επέκταση της μονάδας παραγωγής που φιλοξενείται στο εργοστάσιο στη Ριτσώνα, και συγκεκριμένα για την διεύρυνση της γραμμής παραγωγής για καπάκια ροφημάτων από fiber χαρτιού και την δημιουργία νέων προϊόντων όπως πχ κάψουλες για μηχανές espresso. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος, President of Matrix Pack Group & CEO of Matrix Pack North America, η εταιρεία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με επενδυτές.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις έρχονται σε μία εξαιρετική χρονική συγκυρία για την εταιρεία, η οποία βλέπει τον τζίρο της να εκτοξεύεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τριετία 2020 – 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης της ήταν 40%. Για το 2023, ο κύκλος εργασιών υπολογίζεται να «κλείσει» λίγο πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ το 2024, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπερδιπλασιαστεί, με ένα ποσό κοντά στα 83 εκατ. ευρώ, με βάση τις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, η Matrix Pack κατέγραψε θετικό EBITDA για τη χρήση 2022, στα 7,5 εκατ.ευρώ, ποσό που αναμένεται να ανέβει στα 8 εκατ. ευρώ το 2023. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι από την ερχόμενη χρήση, δηλαδή του 2024, θα καταγράψει και θετική κερδοφορία.

Ηγέτιδα δύναμη στην αγορά – Τι περιλαμβάνει η σειρά προϊόντων

Τα προϊόντα της Matrix Pack παρασκευάζονται από υπεύθυνα επιλεγμένες πρώτες ύλες, δεν περιέχουν συνθετικές χημικές ουσίες (PFAS-free), διατίθενται μέσω πιστοποιημένης αλυσίδας εφοδιασμού, προσφέρουν υψηλή απόδοση και πωλούνται σε ανταγωνιστική τιμή.

Με έτος ίδρυσης το 2009, η Matrix Pack αποτελεί την πρώτη βιομηχανία στην Ευρώπη που παρήγαγε καλαμάκια από βιο-αποδομήσιμες πρώτες ύλες ήδη από το 2016.

Με 7 μονάδες παραγωγής (ΗΠΑ, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο) και 10 κέντρα διανομής (ΗΠΑ, Καναδάς, Ισπανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιαπωνία) η ελληνική Matrix Pack δραστηριοποιείται σε 61 χώρες και προμηθεύει περισσότερους από 650 πελάτες διεθνώς με 20 δισ. τεμάχια σε καλαμάκι και 1 δισ. σε καπάκια και άλλα προϊόντα από χαρτί και βιοαποδομήσιμες πρώτες ύλες ετησίως.

Επενδύει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών παραγωγής αλλά και στην εύρεση νέων υλικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και ταυτόχρονα μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ απασχολεί περισσότερους από 630 εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σειρά προϊόντων της περιλαμβάνει:

  • Χάρτινα καλαμάκια ροφήματος

  • Χάρτινα καλαμάκια για βιομηχανική χρήση σε συσκευασίες γάλακτος και χυμών

  • Καπάκια για ζεστά και κρύα ροφήματα από fiber δηλαδή χάρτινο πολτό από ίνες ξύλου

  • Επιτραπέζια σκεύη τροφίμων από fiber χαρτιού

  • Χάρτινα μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης

Τα προϊόντα της Matrix Pack παρασκευάζονται από χαρτί πιστοποιημένο FSC™ Mix, προωθώντας τη βιώσιμη διαχείριση των δασών ενώ πρόσφατα, στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στη Ριτσώνα, η Matrix Pack ξεκίνησε την παρασκευή σε καπάκια ροφήματος από fiber δηλαδή χάρτινο πολτό από ίνες ξύλου για ακόμα πιο περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τα προϊόντα της απευθύνονται σε όλους τους κλάδους της αγοράς τροφίμων και ποτών, όπως επιχειρήσεις εμφιάλωσης ροφημάτων (Βιομηχανικό καλαμάκι), μεγάλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού και καφέ (QSR), ξενοδοχεία, μπαρ, καφεστίαση και υπηρεσίες catering (Ho.Bar.Re.Ca.) και στις αγορές λιανικής (σούπερ μάρκετ και καταστήματα εμπορικά και cash-n-carry).

Η Matrix Pack έχει επενδύσει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ, τα τελευταία χρόνια, σε R&D για την ανάπτυξη καινοτόμων, ποιοτικών, ασφαλών καλαμακίων και ειδών μιας χρήσης για την εστίαση, ενισχύοντας συνεχώς την γκάμα των κωδικών της.

Σημαντικές πιστοποιήσεις και διακρίσεις

Εκτός από την ηγετική θέση που κατέχει στην παγκόσμια αγορά, απόδειξη της επιτυχίας της Matrix Pack αποτελεί και μία σειρά από πιστοποιήσεις και διακρίσεις που έχει κατακτήσει.

Αναλυτικότερα, η Matrix Pack είναι μέλος του Συμβολαίου Εμπιστοσύνης για τα χάρτινα καλαμάκια ροφήματος, μια πρωτοβουλία ενημέρωσης της ευρωπαϊκής αγοράς για την ποιότητα και την ασφάλεια των χάρτινων καλαμακιών και την προώθηση εταιρειών που δίνουν προτεραιότητα στη συμμόρφωση και την ασφάλεια του προϊόντος.

Ακόμα, τα προϊόντα της Matrix Pack παρασκευάζονται από χαρτί πιστοποιημένο FSC™ Mix από τον ανεξάρτητο και μη κερδοσκοπικό διεθνή οργανισμός FSC™ (Forest Stewardship Council™) που προωθεί την περιβαλλοντικά φιλικά και οικονομικά βιώσιμη διαχείριση των δασών του πλανήτη.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Matrix Pack έχει διακριθεί με την Ασημένια Διάκριση από τον EcoVadis (2022-2023), τον κορυφαίο οργανισμό αξιολόγησης εταιρικής βιωσιμότητας παγκοσμίως, για τις κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές που εφαρμόζει σχετικά με θέματα υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στα λόγια του κ. Πολυχρονόπουλου, ο οποίος, μιλώντας για την εταιρεία του, σημείωσε ότι: «Στη Matrix Pack αντιληφθήκαμε έγκαιρα τις νέες τάσεις στην παραγωγή και διάθεση για καλαμάκια ροφήματος και είδη μιας χρήσης στην εστίαση. Από το 2016, επενδύουμε και καινοτομούμε σε έναν κλάδο που όχι μόνο μετασχηματίζεται –με την κατάργηση του πλαστικού– αλλά παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε νέα προϊόντα που συνδυάζουν το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με την ασφάλεια στη χρήση, την υψηλή ποιότητα και την ανταγωνιστική τιμή».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.