30 Απρ 2024
READING

Πως το McArthurGlen άλλαξε πίστα ένα χρόνο μετά την εξαγορά του

3 MIN READ

Πως το McArthurGlen άλλαξε πίστα ένα χρόνο μετά την εξαγορά του

Πως το McArthurGlen άλλαξε πίστα ένα χρόνο μετά την εξαγορά του

Το McArthurGlen στα Σπάτα δεν υπάρχει πια. Η Lamda Development το μετονόμασε σχεδόν αφότου εξαγόρασε το εμπορικό πάρκο, σε Designer Outlet Athens, χωρίς ωστόσο να αλλάξει το χαρακτήρα του πάρκου, που συνεχίζει να λειτουργεί ως outlet, φιλοξενώντας περισσότερες από 100 μπράντες.

Η νέα ιδιοκτήτρια έχει ήδη αρχίσει να δρέπει καρπούς από την επένδυση των 100 εκατομμυρίων ευρώ, 15 μήνες μετά. Οι πωλήσεις των καταστημάτων του Designer Outlet έχουν εκτοξευθεί σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία, αποδεικνύοντας πως μετά την εξαγορά από τη Lamda, το mall έχει αλλάξει πίστα. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στην περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου και δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, ο τζίρος των ενοικιαστών του εμπορικού πάρκου αυξήθηκε κατά 20% το εννεάμηνο του 2023 σε σύγκριση με πέρσι και κατά 20% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2019 και άγγιξε τα 74 εκατομμύρια ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2022 οι πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 62 εκατομμύρια, ενώ το 2019, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, ο τζίρος του αντίστοιχου διαστήματος δεν είχε ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως προηγουμένως το mall ανήκε στην κοινοπραξία του διεθνούς ομίλου της McArthurGlen και της επενδυτικής Bluehouse. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ 70 εκατομμύρια διατέθηκαν για την αποπληρωμή προϋφιστάμενων δανείων που είχαν χορηγηθεί από τις τράπεζες.

Εξίσου θετικές είναι οι επιπτώσεις στα μεγέθη της ιδιοκτήτριας εταιρείας: Τα έσοδα από τα ενοίκια των καταστημάτων του Designer Outlet που εισέπραξε η εισηγμένη έφτασαν το φετινό εννεάμηνο τα 9,2 εκατομμύρια, ποσό που αυξάνεται σε 11 εκατ. αν συνυπολογιστούν τα έσοδα από τον Αύγουστο του 2022, οπότε περιήλθε στην κατοχή της το mall στα Σπάτα.

Αντίστοιχα, η εξαγορά ενίσχυσε σημαντικά την κερδοφορία της Lamda. Το λειτουργικό αποτέλεσμα προ αποτιμήσεων και λοιπών προσαρμογών (EBITDA) του Designer Outlet άγγιξε σχεδόν τα 7,8 εκατομμύρια το φετινό εννεάμηνο και τα 9 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στο Designer Outlet είναι διαθέσιμες περισσότερες από 100 μάρκες, ενώ η πληρότητα του εμπορικού κέντρου έχει ανέλθει σε 96%. Σημειωτέον ότι οι εκμισθώσιμοι χώροι του outlet mall υπολογίζονται σε 21.200 τετραγωνικά μέτρα.

Ένα outlet στο Χρηματιστήριο

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός πως η ακαθάριστη αξία του εμπορικού ως ακίνητο φτάνει τα 124 εκατομμύρια, ποσό μεγαλύτερο από τα κεφάλαια που δαπάνησε η Lamda για την εξαγορά αλλά και από την αξία του McArthurGlen όταν άλλαξε ιδιοκτησία. 

Ο σκοπός της Lamda ήταν να αυξήσει τους εκμισθώσιμους χώρους της κατά 14%, και να συμβάλει κατά 15% στα έσοδα από ενοίκια και κατά 10% στο EBITDA του κλάδου των malls. Το asset έχει επίσης συμβάλει στη δημιουργία εταιρείας χαρτοφυλακίου εμπορικών ακινήτων αξίας 1 δισ., που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών ως Lamda Malls, το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η δημόσια εγγραφή θα συνοδευτεί με αύξηση κεφαλαίου περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να ενισχυθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες ανάπτυξης των malls, ενώ σε ό,τι αφορά το ποσοστό των μετοχών που θα διατεθεί, αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές.

Η αξία χαρτοφυλακίου της εταιρείας θα φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ έως το 2028, όταν θα έχουν εγκαινιαστεί τα Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria στο Ελληνικό. Την πρώτη χρονιά κατά την οποία θα λειτουργήσουν και τα έξι εμπορικά του ομίλου, δηλαδή το 2027, το EBITDA υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί σε 168 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.