01 Μάι 2024
READING

Το πρωτοποριακό πείραμα της Puma: Μετέτρεψε αθλητικά παπούτσια σε κομπόστ

3 MIN READ

Το πρωτοποριακό πείραμα της Puma: Μετέτρεψε αθλητικά παπούτσια σε κομπόστ

Το πρωτοποριακό πείραμα της Puma: Μετέτρεψε αθλητικά παπούτσια σε κομπόστ

Καινοτόμος προσέγγιση της βιωσιμότητας

Σε ένα σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη μόδα, η Puma ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα πειραματικό project που μετατρέπει τα αθλητικά παπούτσια σε κομπόστ. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της προσπάθειας της γερμανικής εταιρείας αθλητικών ειδών να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο πράσινου μέλλοντος.

The Re:Suede Project

Το 2021, η Puma λάνσαρε ένα νέο είδος αθλητικών παπουτσιών με την ονομασία Re:Suede, εστιάζοντας στο να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Αυτά τα αθλητικά παπούτσια, κατασκευασμένα από ειδικό σουέτ, εξωτερική σόλα από TPE (θερμοπλαστικό καουτσούκ) και ίνες κάνναβης, δόθηκαν σε 500 εθελοντές στη Γερμανία. Τα φορούσαν για έξι μήνες για να δουν πόσο άνετα και ανθεκτικά ήταν.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Puma συνεργάζεται με περιβαλλοντικούς ακτιβιστές;

Μετά την περίοδο των δοκιμών, αυτά τα αθλητικά παπούτσια στάλθηκαν σε μια εξειδικευμένη εγκατάσταση κομποστοποίησης που διαχειρίζεται ο όμιλος Ortessa στην Ολλανδία. Εκεί, αφού τεμαχίστηκαν, αναμείχθηκαν με άλλα πράσινα απόβλητα που προέρχονταν από σπίτια και στη συνέχεια επεξεργάστηκαν σε μια σήραγγα κομποστοποίησης Αυτή η καινοτόμος διαδικασία χρησιμοποίησε ειδικό νερό εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά και ένα προσεκτικά ελεγχόμενο περιβάλλον για να βοηθήσει τα αθλητικά παπούτσια να αποσυντεθούν ευκολότερα.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Μετά από περίπου 3,5 μήνες, τα αποσυντεθειμένα υλικά που μπορούσαν να περάσουν από ένα μικρό κόσκινο 10 χιλιοστών μετατράπηκαν σε υψηλής ποιότητας κομπόστ, αρκετά καλό για τα πρότυπα της ολλανδικής γεωργίας. Τα εναπομείναντα μέρη συνέχισαν να αποσυντίθενται μέχρι να διασπαστούν και αυτά αρκετά και να φτάσουν στο απαιτούμενο επίπεδο διάσπασης.

Προκλήσεις και μελλοντικά σχέδια

Παρά την επιτυχία, η Puma αναγνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά την προσαρμογή των τυποποιημένων βιομηχανικών διαδικασιών κομποστοποίησης για τα αθλητικά παπούτσια Re:Suede. Συνεχίζει τις προσπάθειες καινοτομίας για να καταστήσει την εμπορική παραγωγή του Re:Suede βιώσιμη και σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει το 2024 ένα πρόγραμμα επιστροφής των χρησιμοποιημένων αθλητικών παπουτσιών.

Η εταιρεία σκοπεύει να δημοσιεύσει μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με αυτό το πείραμα, με στόχο να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σε άλλες επιχειρήσεις και ενδιαφερόμενους στον κόσμο της μόδας. Η προσπάθεια αυτή είναι πιθανό να ενθαρρύνει την ευρύτερη χρήση βιώσιμων μεθόδων στον κλάδο.

Eco-Friendly καινοτομίες στα αθλητικά είδη ένδυσης

Η Puma έρχεται να προστεθεί σε άλλες εταιρείες λιανικής πώλησης, πολλές από τις οποίες είναι αθλητικές μάρκες, που πειραματίζονται με ανακυκλωμένα υλικά. Η Nike λάνσαρε ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό με την ονομασία Forward που περιλαμβάνει ίνες από ανακυκλωμένες πλαστικές νιφάδες. Η μάρκα έκανε το ντεμπούτο του υλικού με ένα γκρι φούτερ με κουκούλα και ένα φούτερ με λαιμόκοψη.

Η Fruit of the Loom συνεργάστηκε επίσης με την Recover, μια εταιρεία ανακυκλωμένου βαμβακιού, για να δημιουργήσει μπλουζάκια unisex περιορισμένης έκδοσης με 20% ανακυκλωμένες βαμβακερές ίνες. Ενώ η εταιρεία παπουτσιών τρεξίματος, On, κυκλοφόρησε ένα παπούτσι κατασκευασμένο από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ανακυκλωμένο πλαστικό.

Διαβάστε ακόμα: Ρούχα από ανακυκλωμένο πλαστικό

Circular Lab: Κέντρο πράσινων πρωτοβουλιών της Puma

Τα αθλητικά παπούτσια Re:Suede είναι μόνο ένα μέρος του “Circular Lab” της Puma, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη προγραμμάτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Αυτό περιλαμβάνει προγράμματα όπως το Re:Fibre, όπου ανακυκλώνουν τον πολυεστέρα, δείχνοντας τη δέσμευση της Puma για καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις στον κλάδο των αθλητικών ειδών.

Το πείραμα της Puma με τα αθλητικά παπούτσια Re:Suede αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς τη βιώσιμη μόδα, αποδεικνύοντας πώς οι καινοτόμες προσεγγίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πρακτικές και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.

Με πληροφορίες από Fashion United

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.