29 Απρ 2024
READING

Τι βλέπει η Μαριάννα Λάτση και επενδύει σε τεχνολογία και startups

4 MIN READ

Τι βλέπει η Μαριάννα Λάτση και επενδύει σε τεχνολογία και startups

Τι βλέπει η Μαριάννα Λάτση και επενδύει σε τεχνολογία και startups

Το ενδιαφέρον των μεγάλων εγχώριων και μη επενδυτών για το οικοσύστημα των ελληνικών startups έχει ανθήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Και όχι άδικα, καθώς οι περισσότερες εξ αυτών είναι ιδιαίτερα καινοτόμες και προσφέρουν λύσεις και υπηρεσίες, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχαν ούτε καν ως ιδέα.

Το 2023, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων, η ανάπτυξη δεν ήταν αυτή που αναμενόταν. Ωστόσο ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τα περιθώρια ανάπτυξης αυτών των startup, επενδύοντας σημαντικά ποσά, βοηθώντας τις παράλληλα να μεγαλώσουν. Ένας εξ αυτών των μεγάλων Ελλήνων επιχειρηματιών που εντόπισαν πρωτοποριακές startup και αποφάσισαν να επενδύσουν σε αυτές είναι η Μαριάννα Λάτση, η οποία μέσω του Family Office, έχει τοποθετηθεί σε εταιρείες τεχνολογίας, δείχνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης προς όλο το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Εν αρχή ην η Viva Wallet

Η Viva Wallet του επιχειρηματία Χάρη Καρώνη, ήταν η πρώτη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που κέντρισε το ενδιαφέρον της Μαριάννας Λάτση,  η οποία έχοντας τις επενδύσεις στο DNA της δεν μπορούσε να μην επεκταθεί και σε αυτόν τον ανερχόμενο τότε κλάδο. Τον Νοέμβριο του 2014 εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Viva (αργότερα εξελίχθηκε στον πρώτο ελληνικό μονόκερο, ξεπερνώντας σε αποτίμηση το 1 δις. ευρώ), ενώ το 2016, ανέβασε το ποσοστό της στο 20%.

Τον Δεκέμβριο του 2022 όταν και έκλεισε το deal εξαγοράς του 48,5% της Viva από τον αμερικανικό «κολοσσό» της JP Morgan έναντι ποσού που ξεπέρασε τα 800 εκατ. ευρώ, το Latsco Family Office πούλησε μερίδιο της τάξης του 13%. Βάζοντας στα ταμεία του περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Το Latsco Family Office, συμμετέχει στο Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός, μέσω του οποίου αποκτά συμμετοχές σε startups και στοχεύει σε εταιρείες που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες σχετίζονται με το 5G. Μέσω του Phaistos έχει «μπει» σε πάνω από 7 εταιρίες που επικεντρώνουν τις δραστηριότητες τους στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπερδικτύου 5G, όπως τις Movandi, EdgeQ, OQ Technology, Matternet, ενώ έχει μπει στην WINGS ICT Solutions, την SafeSize του Άγγελου Σταυράκη που πρόσφατα βραβεύτηκε ως η startup της χρονιάς αλλά και στην Pandas.

Τον Απρίλιο του 2021, το family office της Μαριάννας Λάτση, μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας Obrela Security Industries, ενός από τους πρωτοπόρους στις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας. Ενώ στον γύρο χρηματοδότησης συμμετείχε και το EOS Capital υπό τη διαχείριση του κ. Απόστολου Ταμβακάκη. Πρόεδρος και CEO της Obrela είναι ο Γιώργος Πάτσης, ενώ πλέον έχει δραστηριότητα σε πολλές χώρες του κόσμου όπως την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, στην Ελβετία ακόμα και στη Σαουδική Αραβία.

Στο σήμερα: Επενδύσεις σε Douleutaras και Neuropublic

Τον Απρίλιο του 2023, η Douleutaras, μια startup εταιρεία του Ανδρέα Γραμμάτη, σήκωσε 5 εκατ. ευρώ, με βασικούς επενδυτές το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση και το VentureFriends του Απόστολου Αποστολάκη. Από πλευράς Latsco Family Office, sponsor της επένδυσης ήταν ο γιος της Μαριάννας Λάτση και του Νίκου Κούρκουλου, Φίλιππος Κούρκουλος Λάτσης ,που έχει αναλάβει σημαντικές ανάλογες επενδυτικές πρωτοβουλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στον γύρο χρηματοδότησης επίσης συμμετείχαν ο Lars Rasmussen (συνιδρυτής Google Maps), οι Αιμίλιος Χαλαμανδάρης και Πύρρος Τσιάκουλης (συνιδρυτές Innoetics), ο Θάνος Παπαγγελής (ιδρυτής Epignosis), ο Ιωάννης Μαρτίνος (ιδρυτής Signal Group) και ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος (ιδρυτής Buildium).

H Douleutaras είναι η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών για το Σπίτι, συνεργάζεται με περισσότερους από 4.200 αξιολογημένους επαγγελματίες σε Ελλάδα και Κύπρο προσφέροντας υπηρεσίες για το σπίτι που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες και τους τύπους εργασιών. Έχει εξαπλωθεί στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών της το 2023 εκτιμάται ότι θα είναι κατά 70% υψηλότερη συγκριτικά με το 2022. Η συνολική αξία συναλλαγών του πρώτου εξαμήνου του 2023 ανήλθε στα 20 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 56% σε ετήσια βάση.

Η τελευταία επενδυτική κίνηση του Latsco Family Office ήταν στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Neuropublic, πρόεδρος της οποίας είναι ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης  και CEO η Ρόζα Γαργαλάκου. Η Neuropublic πρωταγωνιστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα και εξειδικεύεται στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών υψηλών απαιτήσεων σε Web και Cloud περιβάλλον.

Το LATSCO Family Office απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, δείχνοντας ωστόσο για ακόμα μια φορά την εμπιστοσύνη της Μαριάννας Λάτση στις εταιρείας τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.