02 Μάι 2024
READING

Μαθήματα e-commerce από την Cyber Week 2023

3 MIN READ

Μαθήματα e-commerce από την Cyber Week 2023

Μαθήματα e-commerce από την Cyber Week 2023

Εξελισσόμενες τάσεις και μελλοντικές κατευθύνσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Άλλη μια Cyber Week ήρθε κι έφυγε, αφήνοντας σαφή αντίκτυπο στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Κάθε χρόνο η εβδομάδα, που ξεκινά με την Black Friday, αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κόσμο του retail, αποκαλύπτοντας σημαντικές τάσεις σχετικά με τη συμπεριφορά των διαδικτυακών καταναλωτών και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι ψηφιακοί έμποροι λιανικής πώλησης.

Black Friday και Cyber Monday: Οι μεγάλοι παίκτες του retail

Παρά τις προβλέψεις πολλών παρατηρητών της αγοράς για τη μείωση της σημασίας τους, τόσο η Black Friday όσο και η Cyber Monday παραμένουν πολύ δημοφιλείς. Με την Adobe να καταγράφει 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακές πωλήσεις τη φετινή Cyber Monday και την Salesforce να σημειώνει 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια την Black Friday, οι ημέρες αυτές εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές για τoν κλάδο του retail.

Διαβάστε ακόμα: Black Friday | Eκπαιδευμένοι καταναλωτές αλλάζουν συνήθειες

Η συνεχιζόμενη επιτυχία τους υπογραμμίζει τον συνεχιζόμενο ενθουσιασμό των καταναλωτών για τις περιορισμένου χρόνου εκδηλώσεις ηλεκτρονικών αγορών, μια τάση που αντικατοπτρίζεται επίσης στη δημοτικότητα του Amazon Prime Day και παρόμοιων εκδηλώσεων.

Η επανάσταση του mobile commerce

Η Cyber Week 2023 είδε μια μεγάλη μετακίνηση προς τις αγορές από κινητές συσκευές. Τα στοιχεία της Adobe έδειξαν ότι τα smartphones αντιπροσώπευαν σημαντικό μέρος των online πωλήσεων, με σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (10,4%). Ενώ, τα στοιχεία της Salesforce δείχνουν ότι η κίνηση μέσω κινητών τηλεφώνων αντιπροσώπευε το 79% της συνολικής κίνησης ηλεκτρονικού εμπορίου της Cyber Week – ποσοστό ρεκόρ, από 76% το 2022.

Αυτή η τάση προς τις αγορές μέσω κινητών τηλεφώνων είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους retailers σχετικά με τις μεταβαλλόμενες αγοραστικές προτιμήσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις ίσως χρειαστεί να εστιάσουν περισσότερο στο mobile-friendly marketing.

Η άνοδος του Buy Now, Pay Later

Μια άλλη βασική τάση που παρατηρήθηκε ήταν η αυξανόμενη δημοτικότητα των υπηρεσιών Buy Now, Pay Later (BNPL). Η Adobe ανέφερε αύξηση 8% στις παραγγελίες BNPL σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αυξανόμενη δημοτικότητα αυτής της μεθόδου πληρωμής θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στις προτιμήσεις πληρωμής των καταναλωτών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προσφοράς ευέλικτων επιλογών πληρωμής στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Παραλαβή από το πεζοδρόμιο;

Αντίθετα, η επιλογή της παραλαβής από το κατάστημα παρέμεινε χαμηλή κατά τη διάρκεια της Cyber Week. Μόνο το 12,7% των ηλεκτρονικών παραγγελιών χρησιμοποίησε αυτή την επιλογή, μια πτώση από 14,8% το προηγούμενο έτος. Κατά την ίδια περίοδο, οι περισσότερες ηλεκτρονικές παραγγελίες, περίπου το 80%, επέλεξαν την κανονική αποστολή.

Η αυξανόμενη προτίμηση στην παράδοση των ηλεκτρονικών αγορών μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο λιγότεροι καταναλωτές επιλέγουν την παραλαβή στο πεζοδρόμιο. Οι άνθρωποι μπορεί πλέον να προτιμούν την ευκολία της παράδοσης των αντικειμένων από το να τα παραλάβουν οι ίδιοι. Μια έρευνα από την υπηρεσία παράδοσης Shipt δείχνει ότι το 73% πιστεύει ότι είναι σημαντικό για τα φυσικά καταστήματα να προσφέρουν υπηρεσίες παράδοσης.

Διαβάστε ακόμα: Η άνοδος του mobile commerce

Cyber Week 2023: Βασικά συμπεράσματα για το e-commerce

Η Cyber Week 2023 έδειξε -ή μάλλον, επιβεβαίωσε- στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου πολλά για το πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν οι προτιμήσεις των πελατών και πόσο σημαντικό είναι για τις επιχειρήσεις να συμβαδίζουν.

Η συνεχιζόμενη δημοτικότητα της Black Friday και της Cyber Monday, η αύξηση των αγορών μέσω κινητών συσκευών, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις επιλογές Buy Now, Pay Later και οι μεταβαλλόμενες απόψεις σχετικά με την παραλαβή από το πεζοδρόμιο δείχνουν πόσο γρήγορα αλλάζει ο κόσμος του λιανικού εμπορίου. Αυτά τα “μαθήματα” θα είναι πολύ χρήσιμα για τα ηλεκτρονικά καταστήματα καθώς σχεδιάζουν τις μελλοντικές στρατηγικές τους.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.