01 Μάι 2024
READING

Σούπερ μάρκετ: Oι έξτρα παροχές και η μάχη εύρεσης εργαζομένων

7 MIN READ

Σούπερ μάρκετ: Oι έξτρα παροχές και η μάχη εύρεσης εργαζομένων

Σούπερ μάρκετ: Oι έξτρα παροχές και η μάχη εύρεσης εργαζομένων

Ως «χριστουγενιάτικο δώρο» υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» την είδηση ότι η εταιρεία προχώρησε στην υιοθέτηση νέας πολιτικής αποδοχών και παροχών προς τους υπαλλήλους της.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, από τον τρέχοντα μήνα (12/23) θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα στήριξης ετήσιου κόστους 30,7 εκατ. ευρώ, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες παροχές που δίνονται, όπως πχ τα 300 ευρώ που πιστώθηκαν πριν μερικές μέρες στις προπληρωμένες κάρτες των εργαζομένων.

Αναλυτικότερα, η νέα πολιτική της εταιρείας προβλέπει αύξηση των μισθών κατά 5,17%, κατά μέσο όρο, για 31.400 εργαζόμενους, αρχής γενομένης από το Δώρο Χριστουγέννων 2023. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, ο κατώτατος μισθός για εργαζόμενους με έως δύο έτη προϋπηρεσίας στην επιχείρηση διαμορφώνεται στα 900€, και στα 960€ μετά τη συμπλήρωση των δύο ετών, ενώ για έγγαμο εργαζόμενο ο βασικός μισθός διαμορφώνεται σε 960€ και 1.020€, αντίστοιχα.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό μέτρο αφορά στην αναγνώριση της προϋπηρεσίας μεταξύ του χρονικού διαστήματος από τις 14-2-2012 έως τις 31-12-2023. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν προσμετράται ως προϋπηρεσία με βάση την πρόσφατη νομοθεσία για την άρση της αναστολής των ωριμάνσεων (τριετίες). Η απόφαση αυτή ικανοποιεί το σχετικό αίτημα των εργαζομένων το οποίο είχε διατυπωθεί σε σχετικές συζητήσεις με την εργοδοσία.

Επιπλέον, με βάση το νέα πρόγραμμα παροχών, η εταιρεία θα προσφέρει 500€ για κάθε γέννηση ή υιοθεσία τέκνου, θα αυξήσει το ποσό των μηνιαίων διατακτικών σε τρίτεκνους και πολύτεκνους εργαζόμενους από 50€ σε 70€ και, τέλος, θα χορηγήσει μηνιαίες διατακτικές αξίας 50€ σε κάθε ανήλικο τέκνο εργαζομένου σε χηρεία.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης εφαρμόζουν στην πολιτική τους ενέργειες όπως οι ειδικές άδειες και η χορήγηση διατακτικών σε εργαζόμενους γονείς με τέκνα με ειδικές ανάγκες, το δώρο γάμου, οι διατακτικές επιβράβευσης και εορτών, το πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης ζωής και υγείας με πλήρη κάλυψη των ασφαλίστρων των εργαζομένων από την επιχείρηση, η παροχή έκπτωσης ποσοστού 7% για αγορές ειδών ευρείας κατανάλωσης και ποσοστού 10% για αγορές ειδών οικιακού εξοπλισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ πραγματοποιούσε διαπραγματεύσεις με τα σωματεία των εργαζομένων, τα οποία είχαν καταθέσει στην εργοδοσία μία σειρά αιτημάτων, μεταξύ των οποίων οι αυξήσεις στους μισθούς και η επαναφορά των τριετιών με αναδρομική ισχύ.

Η δυσκολία των σούπερ μάρκετ να βρουν εργαζόμενους

Και μπορεί παραδοσιακά τα σούπερ μάρκετ να θεωρούνται καλοί εργοδότες, η κίνηση όμως να δίνουν έξτρα παροχές σε ένα βαθμό αποτελεί μονόδρομο, με βάση τις εξελίξεις στην αγορά και τον ανταγωνισμό.

Άλλωστε, όπως έχουν παραδεχθεί κορυφαίοι «παίκτες» του κλάδου, η εύρεση και η διατήρηση εργαζομένων αποδεικνύεται δυσεπίλυτος γρίφος. Συγκεκριμένα, εκτός από τον κλάδο της εστίασης, στον οποίο έχουν παρουσιαστεί μεγάλες ελλείψεις, θύμα του φαινομένου αυτού έχουν «πέσει» και τα σούπερ μάρκετ, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν.

Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να πείσεις έναν υπάλληλο να μετακινηθεί σε κάποιο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των καταστημάτων τη περίοδο αυτή, όταν ο ίδιος υπάλληλος μπορεί να αναζητήσει εργασία σε μία τουριστική επιχείρηση στην ίδια τοποθεσία με διπλάσιο και τριπλάσιο μισθό.

Ιδιαίτερη αξία έχουν τα λόγια των ίδιων των ανθρώπων της αγοράς. Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του επενδυτικού πλάνου της METRO (Μy Market), τον περασμένο Μάιο, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης αναφέρθηκε σε 1.147 κενές θέσεις εργασίας, ειδικά σε τουριστικές περιοχής της Ελλάδας, κάνοντας γνωστό ότι, παρά το γεγονός πως ο μέσος μισθός των εργαζομένων στον όμιλο είναι 1.100 ευρώ μικτά και ο εισαγωγικός μισθός πάνω από τον βασικό, δεν λαμβάνουν αρκετά βιογραφικά από υποψηφίους.

Κάτι ανάλογο είχε υποστηρίξει και ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας, ο οποίος είχε παραδεχτεί ότι η εταιρεία του αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού, παρά το γεγονός ότι πληρώνει πάνω από τον κατώτατο μισθό, ενώ προσπαθεί να προσφέρει και επιπλέον κίνητρα στους εργαζομένους για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της εποχής. «Είμαστε ένας κλάδος ο οποίος πιέζεται πάρα πολύ και όλοι μας οι ανταγωνιστές έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις κόσμο να στελεχώσεις τα καταστήματα κι ακόμα πιο δύσκολο να στελεχώσεις τις αποθήκες» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ εμφάνισε περίπου 900 λιγότερους εργαζόμενους το 2022 σε σχέση με το 2021.

Οι κινήσεις των ανταγωνιστών και η «μάχη» των παροχών

Με βάση τα ανωτέρω, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι εταιρείες αναζητούν εργαζομένους την ώρα που προσπαθούν να κρατήσουν και τους υπάρχοντες υπαλλήλους τους. Για τον λόγο αυτό, επιδίδονται σε μία «μάχη» παροχών προκειμένου να γίνουν ελκυστικός προορισμός εργασίας.

Ο γερμανικός κολοσσός Lidl ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου ότι από την 1η Δεκεμβρίου προχωρά σε αυξήσεις μισθών, προκειμένου ο κατώτατος μισθός (μεικτά) για τους πλήρους απασχόλησης εργαζομένους της να φτάσει τα 1.000 ευρώ, από τα 930 ευρώ που ίσχυαν μέχρι τότε, ενώ αυξήσεις δόθηκαν και στους εργαζομένους μερικής απασχόλησης.

Ακόμα, η εταιρεία προχώρησε στην οικονομική στήριξη όλων των εργαζομένων της στα καταστήματα και τα logistics centers, με το συνολικό ποσό των 500.000 για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023. Σημειώνεται ότι ηαλυσίδα απασχολεί 6.772 εργαζομένους, με 200 νέες θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί από το 2022.

Από την πλευρά της, η METRO (Metro Cash & Carry και My Μarket) ανακοίνωσε πρόγραμμα στήριξης ύψους 14 εκατ. ευρώ προς τους εργαζομένους της, για το 2024. Συγκεκριμένα, προχωρά από 01/01/2024 σε αυξήσεις μισθών διαμορφώνοντας τις κατώτατες, μεικτές, συνολικές αποδοχές στα €900, για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Έτσι, οι μηνιαίες αποδοχές διαμορφώνονται κατά 15,4% υψηλότερες από τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό. Παράλληλα, αυξάνονται επιδόματα που αφορούν σε συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης και ειδικότητες στο Δίκτυο Καταστημάτων και στα Κέντρα Διανομής, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο ακόμη περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, τα σταθερά επιδόματα επηρεάζουν το 76% του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, ενώ το 66% του συνόλου δύναται να λαμβάνει έκτακτο bonus, βάση επίτευξης στόχων.

Επιπλέον, η εταιρεία ανανέωσε για άλλον ένα χρόνο την έκτακτη παροχή που δόθηκε πέρυσι και αφορά σε «Ασφαλιστήρια Συμβόλαια Περιεχομένου Κατοικιών σε κίνδυνο», ετήσιας διάρκειας, με κάλυψη έως €3.000, με στόχο την προστασία της περιουσίας σε περίπτωση κλοπής ή φυσικών καταστροφών, για το σύνολο των εργαζομένων της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι και η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος «έτρεξε» το 2023 πρόγραμμα οικονομικής στήριξης ύψους 12 εκατ. ευρώ για τους εργαζομένους της, προχωρώντας σε αύξηση του βασικού μισθού, συνέχιση του έξτρα επιδόματος των 50 ευρώ μηνιαίως για ολόκληρο το 2023 και αύξηση της έκπτωσης προσωπικού για αγορές από την αλυσίδα από το 5,5% στο 7%.

Τέλος, τα σούπερ μάρκετ Μασούτης επενδύουν παραδοσιακά στους «δεσμούς» της διοίκησης με τους εργαζομένους. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι της εταιρείας: «Η Διαμαντής Μασούτης είναι οι άνθρωποί της. Μια εταιρεία ανθρώπων για τους ανθρώπους. Μια οικογενειακή εταιρεία για την οικογένεια».

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η παραχώρηση του 30% των καθαρών κερδών του 2020 ως οικειοθελή πράξη αναγνώρισης του δύσκολου έργου των εργαζόμενων κατά την περίοδο της πανδημίας.

Σήμερα, η επιχείρηση απασχολεί πάνω από 10.730 εργαζομένους, προσφέροντας, εκτός των άλλων, μισθό πάνω από τον κατώτατο αλλά και σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης, ακόμα και σε νέους εργαζομένους.

Όχι μόνο ελληνικό το φαινόμενο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «μάχη» για το προσωπικό δεν πραγματοποιείται μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολύ μεγαλύτερες αγορές, όπως η βρετανική. Εκεί, οι μεγάλες αλυσίδες αναγκάζονται να προσφέρουν σειρά παροχών προκειμένου να διατηρήσουν το προσωπικό τους αλλά και να το αυξήσουν, ενώ συχνό είναι το φαινόμενο οι υπάλληλοι να αλλάζουν «στρατόπεδο».

Συγκεκριμένα, δεν περιορίζονται στις αυξήσεις των μισθών αλλά προσφέρουν και επιπλέον παροχές όπως μεγαλύτερες εκπτώσεις για αγορές από τα καταστήματα του δικτύου αλλά και επιπλέον bonus.

Μεγάλη είναι η πίεση που ασκούν και οι γερμανικές αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στη χώρα (Aldi και Lidl) αφού προσφέρουν ταυτόχρονα πολύ χαμηλές τιμές στους πελάτες και υψηλότερους μισθούς από τους ανταγωνιστές τους στους εργαζομένους.

Κάπως έτσι, γίνεται κατανοητό ότι σε μία αγορά εργασίας που αλλάζει, ενώ ταυτόχρονα μεταβολές σημειώνονται και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, η εύρεση και διατήρηση του κατάλληλου προσωπικού για κλάδους όπως αυτός των σούπερ μάρκετ έχει μετατραπεί σε «πόλεμο». Έναν «πόλεμο» που όποιος θέλει να επικρατήσει πρέπει να σχεδιάσει την κατάλληλη στρατηγική αλλά και να διαθέτει τα απαραίτητα «όπλα».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.