02 Μάι 2024
READING

Γιατί λατρεύουμε τη μυρωδιά των Χριστουγέννων;

4 MIN READ

Γιατί λατρεύουμε τη μυρωδιά των Χριστουγέννων;

Γιατί λατρεύουμε τη μυρωδιά των Χριστουγέννων;

It’s beginning to.. smell a lot like Christmas

Τα Χριστούγεννα σχεδόν έφτασαν και ο αέρας γεμίζει με τις μοναδικές μυρωδιές της κανέλας, του μοσχοκάρυδου και του τζίντζερ. Αυτά τα μπαχαρικά, συνώνυμα των γιορτών, έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από τη δημοτικότητά τους. Γιατί η μυρωδιά και η γεύση τους συνδέονται τόσο έντονα με τις χριστουγεννιάτικες γιορτές;

Το ταξίδι των χριστουγεννιάτικων μπαχαρικών

– Τζίντζερ: Ένα μπαχαρικό για όλες τις εποχές

Το τζίντζερ, γνωστό για την έντονη, πικάντικη γεύση του και την ευέλικτη χρήση του, συλλέγεται από τις ρίζες του φυτού. Απαιτεί 8-10 μήνες ανάπτυξης και μπορεί να συγκομιστεί όλο το χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι τα φυτά είναι ώριμα και προστατεύονται από σκληρές καιρικές συνθήκες. Αυτό το μπαχαρικό χρησιμοποιείται τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά φαγητά σε διάφορους πολιτισμούς.

Διαβάστε ακόμα: Το παγκόσμιο ταξίδι του καφέ

– Μοσχοκάρυδο: Μεγάλη αναμονή για πλούσια ανταμοιβή

Το μοσχοκάρυδο, που προέρχεται από τους σπόρους του δέντρου Myristica fragrans στην Ινδονησία, χρειάζεται πολύ χρόνο για να αναπτυχθεί. Μπορεί να χρειαστούν σχεδόν 20 χρόνια για να παράγει το δέντρο πλήρως το μπαχαρικό. Το μοσχοκάρυδο, μαζί με το μασίς, που προέρχεται από το ίδιο δέντρο, έχει μια πολύπλοκη διαδρομή πριν φτάσει στο τραπέζι μας.

– Κανέλα: Το γιορτινό μπαχαρικό

Η κανέλα προέρχεται από το φλοιό των δέντρων Cinnamomum και συλλέγεται μετά τους μουσώνες για καλύτερη ποιότητα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι, ο καθένας με τη μοναδική του υφή και το μοναδικό του γευστικό προφίλ, που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, αλλά έχουν και διάφορες φαρμακευτικές εφαρμογές.

Πέρα από τη γεύση: Ιστορική και υγειονομική αξία

Η κανέλα, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο συχνά αποκαλούνται “ζεστά” μπαχαρικά, περισσότερο λόγω του πώς μας κάνουν να αισθανόμαστε παρά λόγω της προέλευσής τους. Όπως η μέντα δροσίζει, έτσι και η κανέλα φαίνεται ζεστή λόγω μιας ουσίας που ονομάζεται κανναμαλδεΰδη. Ξεγελάει το σώμα μας ώστε να αισθανθεί ζεστασιά, όπως ακριβώς ορισμένα στοιχεία στις πιπεριές δημιουργούν την αίσθηση της θερμότητας.

Η κανναμαλδεΰδη στην κανέλα μπορεί επίσης να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, οπότε η κατανάλωση τσαγιού κανέλας μετά από ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την κανέλα στην Ασία εδώ και πολύ καιρό για τα οφέλη της για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των βακτηρίων και της υποβοήθησης της πέψης.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος, στο πρώτο ταξίδι του δυτικά, προσπάθησε να βρει μια απευθείας διαδρομή προς την Ασία για να αγοράσει κανέλα και άλλα μπαχαρικά απευθείας από εκεί που καλλιεργούνταν. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικά ήταν αυτά τα μπαχαρικά στο πρώιμο παγκόσμιο εμπόριο. Η ιστορία αυτών των μπαχαρικών είναι σαν μια μικρή εκδοχή του πώς ξεκίνησε η παγκοσμιοποίηση, με όλα τα συναφή οφέλη και τις ζημιές της.

Το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο βοηθούν την πέψη και την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Το τζίντζερ βοηθά, επίσης, στην πρόληψη της ναυτίας και κάνει την πέψη πιο γρήγορη. Χρησιμοποιείται από τον Μεσαίωνα και μπορεί να προστεθεί στα τρόφιμα με πολλούς τρόπους, όπως φρέσκο, αποξηραμένο ή καραμελωμένο.

Το μοσχοκάρυδο, όπως και η κανέλα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να ενισχύσει την ινσουλίνη, η οποία είναι καλή για τη διαχείριση των επιπέδων ενέργειας. Το μοσχοκάρυδο θεωρείται ότι έχει οφέλη για την υγεία εδώ και αιώνες. Στη δεκαετία του 1600, οι άνθρωποι πίστευαν ότι μπορούσε να προστατεύσει από την πανούκλα και κάποιοι το φορούσαν ως κολιέ.

Διαβάστε ακόμα: Όχι άλλο “Last Christmas”

Αρώματα και γιορτινές αναμνήσεις

Οι μυρωδιές αυτών των μπαχαρικών είναι αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας των Χριστουγέννων. Προκαλούν μια αίσθηση ζεστασιάς και νοσταλγίας, ξυπνώντας συχνά αγαπημένες αναμνήσεις. Τα αρώματα και οι γεύσεις τους είναι βαθιά ενσωματωμένα στα έθιμα και τις παραδόσεις των γιορτών, από το ψήσιμο μπισκότων και μελομακάρονων, μέχρι την απόλαυση του ζεστού κρασιού.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για απλά συστατικά – είναι σύμβολα ζεστασιάς, παράδοσης και κοινών εμπειριών. Απολαμβάνοντας αυτά τα μπαχαρικά κατά την περίοδο των γιορτών, γινόμαστε μέρος ενός μεγάλου μωσαϊκού ιστορίας, πολιτισμού και απόλαυσης που φέρνει κοντά ανθρώπους από όλο τον κόσμο, μοιραζόμενοι τη χαρά των Χριστουγέννων.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.