01 Μάι 2024
READING

SKY Express: «Απογειώνεται» με 6 νέα αεροπλάνα και τζίρο 360 εκατ. ευρώ

5 MIN READ

SKY Express: «Απογειώνεται» με 6 νέα αεροπλάνα και τζίρο 360 εκατ. ευρώ

SKY Express: «Απογειώνεται» με 6 νέα αεροπλάνα και τζίρο 360 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η αεροπορική εταιρεία SKY express, η οποία μάλιστα παρουσίασε το «Κύπρος», το πρώτο της Αirbus A321neo το οποίο πήρε το όνομά του προς τιμήν του πρώτου διεθνούς προορισμού της εταιρείας.

Η ονοματοδοσία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας «Γλαύκος Κληρίδης», παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, με τη SKY express να υλοποιεί, με την υποστήριξη της Hermes Airports, τη δέσμευσή της να δώσει στο πρώτο της αεροσκάφος τύπου AIRBUS A321neo το όνομα «ΚΥΠΡΟΣ».

Μάλιστα στο περιθώριο της εκδήλωσης, έγιναν γνωστές μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την αεροπορική εταιρεία, διά στόματος Γιάννη Γρύλου, του επικεφαλής του ομίλου IOGR. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την παραλαβή 6 νέων αεροπλάνων μέχρι τον Ιούνιο του 2024, κίνηση που ενισχύει σημαντικά τον στόλο της αεροπορικής εταιρείας.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται και στην «πράσινη» πολιτική της εταιρείας, ταυτόχρονα με την επιθυμία της να προσφέρει φθηνά εισιτήρια. Αυτό γιατί τα 6 νέα αεροσκάφη θα διαθέτουν κινητήρες της CFM, δηλαδή τον πρώτο παγκοσμίως προμηθευτή κινητήρων για εμπορικά αεροσκάφη άνω των 100 θέσεων, που έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά την πιο οικονομική κατανάλωση καυσίμων αλλά και το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Σύμφωνα με τον κ. Γρύλο, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη συμβάλλουν στη μείωση κατά 23% των εκπομπών CO2 ανά χιλιομετρική θέση, ενώ μειώνεται και το κόστος κίνησης.

Μάλιστα, το όφελος προς τους ταξιδιώτες αναμένεται να γίνει αισθητό άμεσα, αφού θα εφαρμοστεί νέα τιμολογιακή πολιτική των αεροπορικών εισιτηρίων, προς όφελος του ταξιδιώτη.

Αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία, εκτίμηση της διοίκησης για το 2023 είναι ότι ο τζίρος της SKY Express θα κινηθεί κοντά στα 360 εκατ. ευρώ, με την οικονομική χρήση να αναμένεται κερδοφόρα, ενώ ο ισολογισμός που θα δημοσιευτεί θα ακολουθεί τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

«Απολύτως επιτυχημένη η επιλογή μας»

Σχολιάζοντας την απόφαση της SKY Express να επιλέξει την Κύπρο ως τον πρώτο διεθνή προορισμό, της μίλησε για μια απόφαση που πάρθηκε όχι μόνο για συναισθηματικούς λόγους αλλά και εξαιτίας των ευκαιριών που παρουσίαζε η Κύπρος ως δυναμική αγορά, και υποστήριξε ότι «η απόφασή μας αυτή έχει δικαιωθεί απόλυτα».

Με 3 πτήσεις καθημερινά από Λάρνακα προς Αθήνα και 4 πτήσεις την εβδομάδα από Λάρνακα προς Θεσσαλονίκη, η SKY express έχει μεταφέρει συνολικά από την Κύπρο μισό εκατομμύριο επιβάτες, η πληρότητα αυξάνεται σταθερά, ενώ παρατηρείται αύξηση των επαναλαμβανόμενων επιβατών.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία προχωρά και σε σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Skyserv, η οποία εξειδικεύεται στην εξυπηρέτηση επιβατών και αεροσκαφών στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου. Μέσω της Skyserv, η SKY Express, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, προσφέρει ευκαιρίες καριέρας ήδη σε 300 Κυπρίους και συνεχίζει.

Πλήθος κόσμου στην ονοματοδοσία

Στην τελετή ονοματοδοσίας συμμετείχαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφειάδης, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής, εκπρόσωποι της Hermes Airports, εκπρόσωποι φορέων της Κύπρου, συνεργάτες της SKY express, καθώς κι εκπρόσωποι ΜΜΕ από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Εκ μέρους της Hermes Airports τον Πρόεδρο υποδέχθηκαν η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια κα Ελένη Καλογήρου και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ιάκωβος Ιακώβου.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη δυναμική ανάπτυξη της SKY express τα τελευταία χρόνια και εξήρε την προσφορά της, τονίζοντας ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια της Κύπρου και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συνεργασία Κύπρου και SKY express θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρα της, η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports, κ. Ελένη Καλογήρου δήλωσε: «Το αεροσκάφος «ΚΥΠΡΟΣ» τιμά τόσο τη χώρα μας όσο και το αεροδρόμιό μας, καθώς θα αποτελεί έναν πρεσβευτή της Κύπρου σε όλη την Ευρώπη. Η SKY express με τη συνεχή ενίσχυση στο στόλο, στις υπηρεσίες και στα δρομολόγιά της εδραιώνει τη θέση της στην αγορά, ενώ η επένδυσή της στο νησί μας αλλά και η μακροπρόθεσμη ματιά στην εξέλιξη του τουρισμού είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη δυναμική του κυπριακού προϊόντος. Εύχομαι και αυτό το αεροσκάφος να είναι καλοτάξιδο».

Η παρουσία της SKY Express στην Κύπρο με αριθμούς

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της SKY express, η εταιρεία συνδέει την Κύπρο με:

  • 3 καθημερινές πτήσεις από Λάρνακα προς Αθήνα

  • 4 πτήσεις την εβδομάδα από Λάρνακα προς Θεσσαλονίκη

Μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια, από το Φεβρουάριο του 2021, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, οπότε η SKY express εγκαινίασε τα δρομολόγια εξωτερικού επιλέγοντας την Κύπρο ως τον πρώτο διεθνή προορισμό της:

  • 6.047 πτήσεις μέχρι σήμερα με 655.000 επιβάτες– μέσα σε σχεδόν 3 χρόνια

  • 516 πτήσεις από / προς Θεσσαλονίκη, 56.000 επιβάτες

Μετά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το 2021 η γραμμή, το 2022 έγινε breakeven και σήμερα είναι πλέον κερδοφόρα. Η πληρότητα αυξάνεται σταθερά, ενώ παρατηρείται αύξηση των επαναλαμβανόμενων επιβατών.

Καθημερινά, ένα υπερσύγχρονο αεροσκάφος του στόλου της SKY express διανυκτερεύει στην Κύπρο, διασφαλίζοντας πρωινά δρομολόγια για το κυπριακό επιβατικό κοινό.

  • Συνδέσεις μέσω Αθήνας σε όλο το δίκτυο προορισμών εσωτερικού της SKY express (33) -του μεγαλύτερου δικτύου στην Ελλάδα- και εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα οι προορισμοί εξωτερικού από 11 το χειμώνα, το καλοκαίρι αυξάνονται σε 15 με την προσθήκη του Παρισιού, της Λιλ, της Λυών και της Νάντης από το Ηράκλειο, Κρήτη

  • 300.000 επιβάτες ετησίως, Έλληνες & ξένοι σε ένα σύνολο 450.000 θέσεων (ATH & SKG)

  • 31% περισσότεροι επιβάτες από το 2022 -η αύξηση αυτή αφορά στα δρομολόγια από Κύπρο προς Ελλάδα).

Με σκοπό την έλευση επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο, η SKY express διατηρεί στρατηγικές συμφωνίες με διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, δίνοντας τη δυνατότητα διασύνδεσης της Κύπρου και πέραν της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα με την αμερικανική ήπειρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η SKY express συνεργάζεται με περισσότερα από 100 ταξιδιωτικά πρακτορεία στην Κύπρο, που αποτελούν τους πλέον σημαντικούς και στρατηγικούς συνεργάτες, καθώς πρόθεση της εταιρείας είναι να βρίσκεται πάντα δίπλα τους. Για το λόγο αυτό, η συνεργασία εδράζεται στην ευέλικτη εμπορική πολιτική της εταιρείας, η οποία ενισχύεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με εποχικές προσφορές, που υλοποιούνται συστηματικά στην Κύπρο και τυγχάνουν πολύ μεγάλης αποδοχής και ανταπόκρισης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.