01 Μάι 2024
READING

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει την αγορά εργασίας (αλλά όχι όπως νομίζουμε)

4 MIN READ

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει την αγορά εργασίας (αλλά όχι όπως νομίζουμε)

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει την αγορά εργασίας (αλλά όχι όπως νομίζουμε)

Οι δεξιότητες AI γίνονται απαραίτητες στην εργασία

Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στον εργασιακό χώρο. Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μας βοηθούν αναλαμβάνοντας μονότονες εργασίες. Η αγορά κατακλύζεται από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που κάνουν τη δουλειά μας ευκολότερη. Τόσο η αυτοματοποίηση όσο και η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζουν τη δουλειά όλων μας με κάποιο τρόπο.

Η ζήτηση για δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με βασικές ανθρώπινες δεξιότητες, αυξάνεται πραγματικά, υποδηλώνοντας μια βαθιά αλλαγή στη φύση των εργασιακών απαιτήσεων και των ικανοτήτων που απαιτούνται στο σύγχρονο εργατικό δυναμικό.

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει σημαντικά τις θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες

Σύμφωνα με το LinkedIn, η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας μέχρι το 2030. Αυτή η αλλαγή δεν αφορά μόνο τη χρήση νέας τεχνολογίας, αλλά επεκτείνεται στις γνώσεις, στις ανθρώπινες δεξιότητες και στις χειρωνακτικές δεξιότητες που απαιτούνται στην εργασία. Αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε για τις δουλειές μας πρόκειται να αλλάξουν πολύ σύντομα.

Διαβάστε ακόμα: Θα δώσει η τεχνητή νοημοσύνη τη λύση για το burnout;

Αξιοποίηση των ευκαιριών

Η αλλαγή αυτή αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις. Η εκμάθηση της τεχνητής νοημοσύνης παράλληλα με την καλλιέργεια των διαπροσωπικών δεξιοτήτων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία σε ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη είναι παντού.

Προσλήψεις πέρα από τα πτυχία

Στην αγορά εργασίας υπάρχει μια νέα τάση στις προσλήψεις: η εστίαση στις δεξιότητες που διαθέτουν οι άνθρωποι, όχι μόνο στην εκπαίδευσή τους. Οι εργοδότες εκτιμούν όλο και περισσότερο τις πρακτικές δεξιότητες έναντι της τυπικής εκπαίδευσης, οδηγώντας σε ένα πιο ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό. Αυτή η αλλαγή βοηθάει επίσης περισσότερους ανθρώπους να βρουν δουλειά, καθώς πολλές αγγελίες εργασίας δεν ζητούν πια πτυχίο. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του LinkedIn, περίπου μία στις πέντε (20%) θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ δεν απαιτεί πλέον πτυχίο (από 15% το 2021).

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, οι ανθρώπινες δεξιότητες έχουν μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Οι εργοδότες θέλουν ανθρώπους που έχουν δεξιότητες AI και μπορούν επίσης να συνεργάζονται καλά με άλλους. Στην πραγματικότητα, το 92% των αμερικανικών στελεχών πιστεύουν ότι οι κοινωνικές δεξιότητες είναι πλέον πιο απαραίτητες από ποτέ.

Οι γνώσεις τεχνητής νοημοσύνης είναι το νέο κλειδί για την επαγγελματική επιτυχία

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στην εργασία, οι δεξιότητες που χρειαζόμαστε αλλάζουν. Γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικό να γνωρίζουμε πολλά για έναν συγκεκριμένο κλάδο. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία AI στη δουλειά μας.

Αυτό σημαίνει ότι οι δεξιότητες που απαιτούνται μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Οι άνθρωποι που κατανοούν την τεχνητή νοημοσύνη και μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν, μπορούν να μετακινούνται πιο εύκολα μεταξύ διαφορετικών θέσεων εργασίας ή τομέων.

Η γνώση της χρήσης εργαλείων AI θα κάνει επίσης εργασίες όπως η έρευνα, η σύνοψη και ο προγραμματισμός ταχύτερες, οδηγώντας σε πιο αποτελεσματική εργασία. Μάλιστα, το 74% των διευθυντών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τις εταιρείες και τους υπαλλήλους τους, κάνοντάς τους πιο παραγωγικούς και βοηθώντας τους να αναπτυχθούν.

Δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης: Απαραίτητες αλλά ανεπαρκώς αξιοποιημένες

Σε ένα εργασιακό περιβάλλον γεμάτο τεχνητή νοημοσύνη, εκείνοι που ξέρουν να τη χρησιμοποιούν θα ξεχωρίσουν και θα έχουν πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες. Γι’ αυτό είναι πραγματικά σημαντικό για τους επαγγελματίες να επενδύσουν στον εαυτό τους και να μάθουν δεξιότητες AI και άλλες χρήσιμες δεξιότητες.

Η χρήση προγραμμάτων πιστοποίησης ή διαδικτυακών μαθημάτων από πλατφόρμες όπως το LinkedIn Learning, η δοκιμή γνωστών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT ή το Copilot για το Microsoft 365 μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον αυξανόμενο αριθμό ευκαιριών με την τεχνητή νοημοσύνη που μόλις αρχίζει.

Διαβάστε ακόμα: Πώς βλέπουν οι εργαζόμενοι την τεχνητή νοημοσύνη

Όμως, σύμφωνα με το LinkedIn, δεν το κάνουν αυτό ακόμη αρκετοί επαγγελματίες. Λιγότεροι από τους μισούς έχουν δοκιμάσει να χρησιμοποιήσουν εργαλεία AI και λιγότεροι από το ένα τρίτο έχουν παρακολουθήσει έστω ένα online μάθημα για να κατανοήσουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Το κλειδί βρίσκεται στην προσαρμογή και τη μάθηση. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, υπάρχει ένα κενό στις δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης και στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται. Είναι σημαντικό τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις να αποδεχτούν αυτή την αλλαγή, μαθαίνοντας για την AI και αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες. Το μέλλον ανήκει σε όσους είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν με την τεχνητή νοημοσύνη, μετατρέποντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για καινοτομία και ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.