01 Μάι 2024
READING

SoftOne: Συνεχίζεται το κρεσέντο εξαγορών – Ο στόχος των 200 εκατ. ευρώ

5 MIN READ

SoftOne: Συνεχίζεται το κρεσέντο εξαγορών – Ο στόχος των 200 εκατ. ευρώ

SoftOne: Συνεχίζεται το κρεσέντο εξαγορών – Ο στόχος των 200 εκατ. ευρώ

Την επενδυτική του στρατηγική μέσω εξαγορών συνεχίζει ο όμιλος SoftOne, προσθέτοντας στο δυναμικό της την Sunsoft. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει στην αγορά εστίασης και φιλοξενίας, καθώς η Sunsoft αποτελεί ηγέτιδα στην παραγωγή και εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Ο CEO της εταιρείας κ. Πάνος Μαρτίνης, πριν λίγους μήνες, μιλώντας σε εκδήλωση στην Κρήτη είχε πει ότι ο όμιλος θα συνεχίσει τις εξαγορές και οι κεραίες είναι πάντα ανοικτές για ενδιαφέρουσες προτάσεις. 

Άλλωστε βασικός πυλώνας στο business plan του ομίλου είναι η ανάπτυξη μέσω εξαγορών, κάτι που φαίνεται και από τις κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια. Εξαγορές που αναμένεται να εκτινάξουν την παραγόμενη αξία του οικοσυστήματος της SoftOne πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ το 2026.

Με την εξαγορά της Sunsoft η SoftOne, πετυχαίνει δυναμική είσοδο, σε έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έτσι η εταιρεία θα αξιοποιήσει τις εμπορικές ευκαιρίες που απορρέουν τόσο από τις ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές της Ho.Re.Ca, όσο και από τις προκλήσεις που φέρνει η ανάγκη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των επιχειρήσεων του κλάδου.

Στα 50 εκατ. ευρώ τζίρος το 2023

Η SoftOne Technologies Α.Ε. ιδρύθηκε το 2002 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη συστημάτων ERP, CRM, cloud υπηρεσιών, εφαρμογών enterprise mobility και λύσεων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, έχοντας λάβει πλήθος βραβεύσεων και διακρίσεων για την καινοτομία και την ηγετική της θέση στην αγορά.

Οι εταιρείες του Ομίλου δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη και διάθεση εφαρμογών επιχειρηματικού λογισμικού, πρωτοποριακών Cloud υπηρεσιών, εφαρμογών enterprise mobility και λύσεων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ηλεκτρονικών προμηθειών.

Ο Όμιλος αριθμεί σήμερα πελατολόγιο που υπερβαίνει τις 75.000 επιχειρήσεις στην ελληνική αλλά και σε επιλεγμένες διεθνείς αγορές (Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία), με δίκτυο που ξεπερνά τους 600 συνεργάτες. 

Ο πήχης για το 2023 έχει τεθεί πολύ υψηλά, καθώς ο τζίρος αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να φτάνουν τα 13 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει τονίσει ο κ. Μαρτίνης, η εταιρεία δεν επιδιώκει να αθροίσει τζίρους μέσα από τις εξαγορές (σ.σ.: η οργανική ανάπτυξη εισφέρει το 60% του τζίρου), αλλά να επεκταθεί σε νέες αγορές και να δημιουργήσει άμεσες συνέργειες, στο πλαίσιο ενός συνολικού οικοσυστήματος. Ενός οικοσυστήματος η αξία του οποίου αναμένεται να υπερβεί φέτος τα 120 εκατ. ευρώ και να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ το 2026.

Η άνθηση της τεχνολογίας και οι εξαγορές

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να είναι το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, οι εταιρείες πληροφορικής και λογισμικών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο, έχουν ανθίσει και τα κέρδη τους φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι περισσότερες εξ αυτών, ψάχνουν να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν μέσω εξαγορών εταιρειών, που θα τους δώσουν αξία, μεγαλύτερο αποτύπωμα στην αγορά και φυσικά περισσότερα κέρδη.

Η SoftOne αποτελεί ηγέτιδα σε αυτό τον τομέα, αφού μέσα σε μια πενταετία έχει «επιδοθεί» σε ένα κρεσέντο εξαγορών. 

Πριν την Sunsoft, προχώρησε στην εξαγορά της AppSoft Software and Services Α.Ε. στο Ηράκλειο Κρήτης, η οποία δραστηριοποιείται στη διάθεση μηχανογραφικών λύσεων και προϊόντων business software αλλά και τη QBS Retail & Logistics στην Ρουμανία.

Πέρυσι εξαγόρασε την Impact δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα B2B στην Ελλάδα. Επίσης το 2022 εξαγόρασε ποσοστό της cosmoONE, ηγέτιδας εταιρείας στην Ελλάδα στις Β2Β πλατφόρμες ηλεκτρονικών προμηθειών και διαγωνισμών που κατείχε ο ΟΤΕ. Επίσης την περίοδο 2022-23 προχώρησε στην εξαγορά των Regate, Unisoft και Prosvasis.

Μέσα στο έτος ίδρυσε το νέο υποκατάστημα στην Κρήτη, ενώ τον Σεπτέμβριο πέτυχε στρατηγική επένδυση με την Global Sustain, αναγνωρισμένη εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών και λύσεων στο χώρο του ESG (Environmental, Social, Governance).

Με την κίνηση αυτή, ο όμιλος συμφώνησε να αποκτήσει σημαντικό μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Global Sustain και να δημιουργήσουν μαζί μία νέα εταιρεία, εστιάζοντας στη δημιουργία πλατφορμών ESG με στόχο την αυτοματοποίηση στη συλλογή, αξιολόγηση και διαχείριση δεδομένων που αφορούν πρακτικές περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης.

Οι εξαγορές αναμένεται να συνεχιστούν και το 2024, με στόχο το άνοιγμα σε νέες αγορές, με το βλέμμα να είναι στη ΝΑ Ευρώπη.

Η στρατηγική ανάπτυξης

Σύμφωνα με τον Πάνο Μαρτίνη η στρατηγική ανάπτυξης επικεντρώνεται σε 3 βασικούς άξονες. 

Ο πρώτος αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος που δημιουργεί αξία για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Στόχος είναι να υλοποιήσει καινοτόμες ψηφιακές λύσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών, χτίζοντας παράλληλα μακροχρόνιες σχέσεις αξίας, στηρίζοντας τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή. Με όλα τα προϊόντα και τις λύσεις που θα δώσει αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα συγκριτικά με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου.

Ο δεύτερος άξονας ανάπτυξης σχετίζεται αρκετά με τον πρώτο, καθώς αφορά στην επένδυση του ομίλου σε νέα εργαλεία και καινοτόμων λύσεων στο cloud, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο του.

Ο τρίτος και πιο σημαντικός άξονας είναι η στόχευση του ομίλου σε νέες εξαγορές και επενδύσεις.

Με αυτό τον τρόπο η SoftOne θα μπει πιο δυναμικά και σε νέες αγορές διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της, ενώ κοιτάει τη διείσδυση σε αγορές του εξωτερικού, δίνοντας ωστόσο προτεραιότητα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, δύο αγορές με μεγάλες δυνατότητες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες, όπου ήδη δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Πάνος Μαρτίνης, Διευθύνων Σύμβουλος Softone
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.