02 Μάι 2024
READING

Η Ralph Lauren φέρνει τη μόδα των ιθαγενών στο προσκήνιο

3 MIN READ

Η Ralph Lauren φέρνει τη μόδα των ιθαγενών στο προσκήνιο

Η Ralph Lauren φέρνει τη μόδα των ιθαγενών στο προσκήνιο

Υφαίνοντας τον πολιτισμό στη σύγχρονη μόδα

Η Ralph Lauren, μια μάρκα συνώνυμη με την πεμπτουσία της αμερικανικής αισθητικής, ξεκίνησε ένα πρωτοποριακό ταξίδι συνεργαζόμενη με τη Naiomi Glasses, μια διάσημη υφάντρια Navajo. Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί μια καίρια αλλαγή στον κόσμο της μόδας, φέρνοντας τη μόδα των ιθαγενών στο προσκήνιο και αναδιαμορφώνοντας τον ορισμό του αμερικανικού στυλ.

Η Naiomi Glasses, μέλος των Diné (έθνος Navajo), μεγάλωσε θαυμάζοντας τα σχέδια του Ralph Lauren, ιδίως τα εμπνευσμένα από τους ιθαγενείς κοσμήματα. Σήμερα, φέρνει την κληρονομιά της στην παγκόσμια σκηνή ως επαγγελματίας σχεδιάστρια υφασμάτων.

Διαβάστε ακόμα: Τι κρύβεται πίσω από το δυναμικό comeback της Ugg;

Η συνεργασία της με την Polo Ralph Lauren οδήγησε στη δημιουργία μιας capsule συλλογής 32 κομματιών, βαθιά ριζωμένων στις παραδόσεις Diné. Πρόκειται για την πρώτη συλλογή της Ralph Lauren που φέρει το όνομα ενός άλλου σχεδιαστή, αναδεικνύοντας τη σημασία αυτής της συνεργασίας.

Συνδυάζοντας τις παραδόσεις με το σύγχρονο design

Η σειρά Glasses για την Polo Ralph Lauren είναι ένα μείγμα παραδοσιακού και σύγχρονου, με ανδρικά, γυναικεία και unisex ρούχα. Τα σχέδιά της επικεντρώνονται γύρω από υφάσματα με μοτίβα Diné, όπως σταυροί και διαμάντια. Αντλεί έμπνευση από την εποχή προτού οι δυτικές επιρροές κυριαρχήσουν στην υφαντική των Navajo, ενώ ο χρωματικός σχεδιασμός της συλλογής είναι κυρίως ουδέτερος, με περιστασιακές “εκρήξεις” χρώματος.

Ο αντίκτυπος μιας πολιτιστικής συνεργασίας

Η συνεργασία της Ralph Lauren με την Glasses αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για τη διαφοροποίηση των σχεδιαστικών της προοπτικών. Το πρόγραμμα Artist in Residence της εταιρείας επιδιώκει να αναδείξει τους τεχνίτες που είναι αφοσιωμένοι στη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών. Η Glasses, μια υφάντρα Diné έβδομης γενιάς, είναι η πρώτη καλλιτέχνης αυτού του προγράμματος, συμβολίζοντας τη δέσμευση της μάρκας για πολιτιστική ένταξη και καινοτόμο σχεδιασμό.

Εκπροσώπηση των ιθαγενών στη μόδα

Η διαφημιστική καμπάνια για τη συλλογή Polo Ralph Lauren x Naiomi Glasses αποτελεί απόδειξη του οράματος της Glasses για την εκπροσώπηση των ιθαγενών. Η Glasses έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση ενός αποκλειστικά αυτόχθονου καστ και συνεργείου, από τα μοντέλα μέχρι τους φωτογράφους και τους στυλίστες. Περισσότερο από μια απλή στρατηγική marketing, η προσέγγιση αυτή προσφέρει ένα σημαντικό στάδιο για την ανάδειξη του ταλέντου των ιθαγενών στο χώρο της μόδας.

Η συνεργασία αναδεικνύει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της εκτίμησης και της οικειοποίησης του πολιτισμού στη μόδα. Η Glasses υποστηρίζει ότι τα ρούχα που κατασκευάζονται με την ενεργό συμμετοχή των αυτόχθονων καλλιτεχνών μπορούν να φορεθούν με σεβασμό που τιμά την πολιτιστική τους κληρονομιά. Η σειρά Polo Ralph Lauren x Naiomi Glasses καλεί τους ανθρώπους όχι μόνο να φορέσουν τα ρούχα, αλλά και να τα στυλιζάρουν με τρόπο που να είναι αυθεντικός για αυτούς, όπως ακριβώς κάνει η Glasses.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Ralph Lauren και η Coach έχουν απήχηση στους νέους ψηφιακούς καταναλωτές

Θέτοντας ένα νέο πρότυπο στη μόδα

Πρόκειται για μια συνεργασία που υπερβαίνει τις τάσεις της μόδας. Είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της καλύτερης αναγνώρισης, εκτίμησης και υποστήριξης των αυτόχθονων πολιτισμών στη μόδα. Δημιουργεί ένα νέο σημείο αναφοράς για τις συνεργασίες, εστιάζοντας στο να είναι αυθεντικές, πολιτισμικά ευαίσθητες και χωρίς αποκλεισμούς.

Αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες παρόμοιες συνεργασίες, μεταμορφώνοντας ενδεχομένως την αμερικανική μόδα σε μια πιο περιεκτική αναπαράσταση της ποικίλης πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo & Video: Ralph Lauren

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.