02 Μάι 2024
READING

Ποιο είναι το μέλλον του luxury e-commerce;

4 MIN READ

Ποιο είναι το μέλλον του luxury e-commerce;

Ποιο είναι το μέλλον του luxury e-commerce;

Επαναπροσδιορίζοντας τη χλιδή στο διαδίκτυο

Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος των διαδικτυακών αγορών πολυτελείας, γνωστός για την πρωτοπορία του στην καινοτομία του retail, βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Αντιμέτωπος με φθίνουσες αποτιμήσεις, μεγάλες αλλαγές στη στρατηγική και μεταβαλλόμενες συνήθειες των καταναλωτών, ο κλάδος αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις.

Μεγάλα ονόματα όπως η Farfetch και η Net-a-Porter παλεύουν με οικονομικά προβλήματα και άλλα, όπως η Mytheresa, βλέπουν την αξία των μετοχών τους να πέφτει απότομα.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί το luxury retail να αντέξει σε περιόδους κρίσης;

Η παρακμή της Farfetch: Μια προειδοποιητική ιστορία

Η Farfetch, κάποτε κορυφαία πλατφόρμα διαδικτυακών αγορών ειδών πολυτελείας, αντιμετωπίζει τώρα δυσκολίες. Η εταιρεία, με έδρα το Λονδίνο, αναγκάστηκε να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος της στην Coupang, ένα μεγάλο ηλεκτρονικό κατάστημα από τη Νότια Κορέα, για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Αυτή η συνεργασία αναδεικνύει μια σημαντική κάμψη της επιτυχίας της Farfetch, με την αξία της να πέφτει από το υψηλό των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021 σε μόλις 228 εκατομμύρια ευρώ. Η εξαγορά από την Coupang, που είναι γνωστή για τις πιο οικονομικές προσφορές της, αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή στον κόσμο των αγορών πολυτελείας.

Matchesfashion: Από μια μικρή μπουτίκ σε μια μεγάλη εξαγορά

Η Matchesfashion ξεκίνησε ως ένα μικρό κατάστημα στο νοτιοδυτικό Λονδίνο και τώρα αποτελεί μέρος ενός ανησυχητικού σχεδίου. Η Apex Partners την αγόρασε το 2017 για περίπου 925 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η αξία της έχει πέσει πολύ από τότε. Η πιθανή πώληση στον όμιλο Frasers Group για λιγότερο από 115 εκατομμύρια ευρώ σημαίνει μεγάλη απώλεια για την Apex Partners. Αυτό δείχνει πόσο ασταθής και προκλητική μπορεί να είναι η διαδικτυακή αγορά πολυτελείας.

Η Net-a-Porter, ένα κορυφαίο ηλεκτρονικό κατάστημα πολυτελών ειδών και μέλος του ομίλου Richemont, αντιμετώπιζε ανέκαθεν προβλήματα κερδοφορίας. Παρά τη μακρόχρονη παρουσία της στον κλάδο, μια συγχώνευση που σχεδίαζε με τη Farfetch το προηγούμενο έτος απέτυχε, περιπλέκοντας το μέλλον της. Η απόφαση της Richemont να αναζητήσει νέο διαχειριστή για τη Net-a-Porter υπογραμμίζει περαιτέρω το αβέβαιο έδαφος της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου πολυτελείας.

Η μεγάλη πτώση της μετοχής της Mytheresa δείχνει τις τάσεις της αγοράς

Η αξία της μετοχής της Mytheresa μειώθηκε κατά 70% μέσα σε μόλις ένα χρόνο, δείχνοντας μεγαλύτερα προβλήματα στην αγορά. Οι ζημίες της εταιρείας, που αυξήθηκαν από 3,8 εκατομμύρια ευρώ σε 11 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μόλις τρεις μήνες, αναδεικνύουν τη μείωση της ζήτησης και τα προβλήματα κερδοφορίας που ταλαιπωρούν τον κλάδο.

Η Kering αντιμετωπίζει προβλήματα στις online πωλήσεις

Η Kering, μια μεγάλη εταιρεία με πολλά εμπορικά σήματα πολυτελείας, δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από αυτές τις προκλήσεις. Οι διαδικτυακές πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 30% το τρίτο τρίμηνο, δείχνοντας μια μεγαλύτερη τάση να χάνουν οι άνθρωποι το ενδιαφέρον τους για την αγορά ειδών πολυτελείας μέσω διαδικτύου, ακόμη και μεταξύ παραδοσιακά ισχυρών ψηφιακών εμπορικών σημάτων.

Τι είναι το μέλλον του online luxury shopping

Οι ηλεκτρονικές αγορές ειδών πολυτελείας βρίσκονται σε σημείο καμπής. Ιστοτόποι που τα πήγαιναν καλά, τώρα αγωνίζονται επειδή δεν βγάζουν τόσα χρήματα και οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα. Αυτή η σημαντική αλλαγή για τα online καταστήματα πολυτελών ειδών σημαίνει ότι χρειάζονται νέες ιδέες και τρόπους για να κάνουν τις αγορές και πάλι συναρπαστικές, όπως ήταν κάποτε.

Διαβάστε ακόμα: Κινδυνεύει με ύφεση το 2024 το luxury retail;

Μια καλή ιδέα είναι η χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας (AR), η οποία επιτρέπει στους καταναλωτές να δοκιμάζουν προϊόντα εικονικά από το σπίτι. Η χρήση δεδομένων για να γίνει το marketing πιο προσωπικό μπορεί επίσης να κάνει τα ψώνια πιο ελκυστικά, κρατώντας το ενδιαφέρον και την αφοσίωση των πελατών. Η συνεργασία με influencers και celebrities μπορεί να προσελκύσει νεότερους καταναλωτές. Επίσης, όλο και περισσότεροι είναι οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα και την προέλευση των προϊόντων, οπότε η εστίαση σε αυτούς τους τομείς μπορεί να κάνει τα εμπορικά σήματα πολυτελείας να ξεχωρίσουν.

Η μελλοντική επιτυχία αυτών των luxury brands εξαρτάται από την ικανότητά τους να προσαρμόζονται και να καινοτομούν ανταποκρινόμενα σε αυτές τις εξελισσόμενες δυναμικές της αγοράς.

Με πληροφορίες από Fashion United

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.