01 Μάι 2024
READING

Trends 2024 | O δισυπόστατος Έλληνας καταναλωτής

4 MIN READ

Trends 2024 | O δισυπόστατος Έλληνας καταναλωτής

Trends 2024 | O δισυπόστατος Έλληνας καταναλωτής

Δύο διαφορετικά προφίλ θα εντοπίσει να κυριαρχούν στους Έλληνες καταναλωτές, όποιος αποφασίσει να μελετήσει λίγο περισσότερο τις συμπεριφορικές τάσεις που αυτοί παρουσιάζουν.

Αφενός χαρακτηρίζεται από μία προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας με κυνήγι προσφορών στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων καλλυντικών, ηλεκτρικών ή άλλων σημείων λιανικής πώλησης. Και από την άλλη πλευρά είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική η άνοδος των προϊόντων πολυτελείας αλλά και το γεγονός ότι ο Έλληνας δεν φείδεται να ξοδέψει χρήματα όταν πρόκειται για την καλοπέρασή του. 

Στη δεύτερη περίπτωση είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη σε κατά κεφαλήν κατανάλωση για την αλυσίδα καταστημάτων Zara, μετά την Ισπανία η οποία αποτελεί και χώρα προέλευσης της συγκεκριμένης μάρκας. Ταυτόχρονα, είναι πολύ χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μεγάλα και γνωστά πολυτελή brands όπως είναι η Louis Vuitton, δεν σταματούν να αναπτύσσονται στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση πέτυχε ρεκόρ στη διάρκεια του 2022 με ανάπτυξη των πωλήσεών της στην Ελλάδα κατά 102,85%, καθώς ο κύκλος εργασιών της, στην τελευταία οικονομική χρήση, ανήλθε στα 51,97 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν 15,16 εκατ. ευρώ από 6,84 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021. Ωστόσο στο φετινό δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου ξεπέρασε με νέο ρεκόρ πωλήσεων στη χώρα, το σύνολο των δώδεκα μηνών του 2022, με τζίρο στα 51,99 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 10,55 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη είναι σαφής και πλέον εδραιωμένη η εικόνα που προκύπτει από τις διαρκείς προσφορές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο έντονος ανταγωνισμός που κυριαρχεί μεταξύ των αλυσίδων, αποτελεί επιπλέον παράγοντα κινητικότητας, ο οποίος ωθεί τα σούπερ μάρκετ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τη διαμόρφωση των τιμών τους στα ράφια, επιδιδόμενα σε «μάχη» προσφορών. Και από την πλευρά τους οι καταναλωτές αποτελούν στην Ελλάδα παραδοσιακά κυνηγούς προσφορών ιδίως από τα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και ύστερα, καθώς οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ουσιαστικά εκπαίδευσαν το κοινό σε μόνιμες προσφορές, καθιστώντας τις μία μορφή εθισμού για τους επισκέπτες των καταστημάτων. 

Η έρευνα που είχε εκπονήσει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), έδειχνε ότι μέσω των προσφορών οι Έλληνες πετυχαίνουν μέση εξοικονόμηση που προκύπτει από την στάθμιση του συνόλου, η οποία ανέρχεται σε 13%, ποσοστό σταθερό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αλλά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Συνολικά η μέση εξοικονόμηση ανά νοικοκυριό εκτιμάται σε πάνω από 3.000 ευρώ για την τελευταία οκταετία.

Η εκτόξευση της Rolex και της Hermes στην Ελλάδα

Η σχέση των Ελλήνων πάντως με την έννοια της πολυτέλειας δεν εξαντλείται στα προαναφερόμενα παραδείγματα. Κι αυτό γιατί αύξηση τζίρου 10,3% κατέγραψε το 2022 η Rolex Ελλάς, με τις πωλήσεις τις να ξεπερνούν τα 82,5 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 10,3% σε σχέση με το 2021. Βέβαια τα κέρδη προ φόρων της μειώθηκαν από 12,6 εκατ. ευρώ το 2021 σε 8,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν το 2022 σε 6,67 εκατ. ευρώ από 9,6 εκατ. ευρώ το 2021. Στους λόγους της επιτυχίας της εταιρείας στην Ελληνική αγορά η διοίκηση της Rolex Eλλάς συμπεριλαμβάνει και το γεγονός πως τα ρολόγια Rolex έχουν καταγράψει σημαντική διατήρηση της υψηλής αξίας μεταπώλησης τους σε βάθος χρόνου.

Aνοδική ήταν όμως η πορεία και για άλλους διάσημους οίκους πολυτελείας με παρουσία στην Ελλάδα. Έτσι, το 2022 η Hermes Greece κατάφερε να αυξήσει σημαντικά όλα τα οικονομικά της μεγέθη. Έτσι, ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 13,6 εκατ. ευρώ, έναντι 11 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης σημειώνοντας σημαντική αύξηση 23,21%. Τα αποτελέσματα περιόδου μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ (18,07% επί των πωλήσεων) έναντι 1,9 εκατ. ευρώ (17,34% επί των πωλήσεων) το 2021, σημειώνοντας αύξηση 28,42%

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατη έρευνα καταδεικνύει ότι η παγκόσμια αγορά ειδών πολυτελείας αναμένεται να φτάσει τα 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ φέτος, σημειώνοντας αύξηση 8-10% σε σχέση με το 2022 και επιτυγχάνοντας νέο ρεκόρ για τον κλάδο, γεγονός που αποδεικνύει τις προοπτικές και την διαρκή τάση ανάπτυξης που αυτός παρουσιάζει. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από κοινή μελέτη της Bain & Company σε συνεργασία με την Altagamma, την ιταλική ένωση κατασκευαστών ειδών πολυτελείας. Οι δαπάνες, ειδικά για εμπειρίες, ανέκαμψαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, χάρη και στην ανάκαμψη των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και των ταξιδιών.

Ο κυρίαρχος ρόλος του τουρισμού

Στη διαμόρφωση πάντως της καταναλωτικής κίνησης ως προς αγαθά πολυτελείας, εξέχοντα ρόλο διαδραματίζει και ο τουρισμός και φυσικά το ρεύμα των περίπου 30 εκατομμυρίων επισκεπτών που ήρθε φέτος στη χώρα μας, το οποίο εν πολλοίς έρχεται να προσθέσει τζίρο και κέρδη στην εγχώρια αγορά προϊόντων μόδας και πολυτέλειας και φυσικά στον τουρισμό. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.